Το πλάνο του "Mr. Survivor" για την Χαλ

Ο Mr. Survivor κατάφερε να εισβάλλει στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου και τα όνειρα που κάνει για την Χαλ ξεπερνούν κατά πολύ το στενό πλαίσιο του ποδοσφαίρου.

«Δεν ήρθα εδώ για να κάνω λεφτά. Έχω». Μία ατάκα που αποτελεί… μουσική στα αυτιά όλων των οπαδών, όταν την ακούν από τον ιδιοκτήτη της ομάδας τους. Ειδικά, αν μιλάμε για την Χαλ, που την τελευταία ημέρα των μεταγραφών παραχώρησε στην Γουέστ Χαμ τον κορυφαίο της παίκτη Τζάρντ Μπόουεν, έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών δίχως φυσικά να προλαβαίνει να τον αντικαταστήσει.

Εντάξει, αν μιλάμε για τους οπαδούς της Χαλ, θα καλωσόριζαν οποιοδήποτε νέο ιδιοκτήτη, αρκεί η οικογένεια Αλάμ να αποχωρούσε από την ομάδα. Ποτέ τους δεν χώνεψαν το γεγονός ότι πήγε να αλλάξει το όνομα του συλλόγου από Hull City σε Hull Tigers. 

Στην Αγγλία με κάτι τέτοια δεν παίζεις. Δεν πειράζεις ποτέ όνομα, χρώμα, σήμα συλλόγου -όλοι το ξέρουν αυτό. Στην άτυπη αυτή μάχη, οι οπαδοί βγήκαν νικητές. Μπορεί να χρειάστηκε να μποϊκοτάρουν αυτό που αγαπούν, μπορεί να είδαν την αγαπημένη τους ομάδα κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού και χωρίς δυνατότητα μεταγραφών λόγω κακοδιαχείρισης.

Στις εξέδρες του ΜΚΜ Stadium έβλεπε κανείς διάσπαρτες τουρκικές σημαίας προς τιμή του νέου ιδιοκτήτη του συλλόγου, ο οποίος ξεκίνησε την αυτοκρατορία του ως ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, δουλειά που επέλεξε για να μπορεί να βλέπει δωρεάν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Το τελευταίο επιχειρηματικό βήμα του Mr. Survivor, του Ατζούν Ιλίτζαλι είναι πιθανώς και το πιο μακρόπνοο. Ο Τούρκος παραγωγός έκανε το πρώτο μπάσιμο στο χώρο του ποδοσφαίρου με την αγορά του 25% της Φορτούνα Σιτάρντ, όμως αποχώρησε γρήγορα όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Εδώ, ήταν η ευκαιρία να παίξει μπάλα μόνος του. Μεγάλη μπάλα.

«Ονειρεύομαι να κάνω μία επανάσταση στην ποδοσφαιρική ιστορία, ενσωματώνοντας τους οπαδούς μέσα στο παιχνίδι. Θέλω να βάλω τους φιλάθλους ενεργά μέσα στο κλαμπ, όπως κανείς δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν», ήταν η γεμάτη μυστήριο προγραμματική υπόσχεση του νέου αφεντικού της Χαλ, που παραπέμπει σε κάποιο από τα reality, όπου οι τηλεθεατές με την ψήφο τους αποφασίζουν για τα πάντα. 

Η εξαγορά του αγγλικού συλλόγου έκλεισε στα 30 εκατομμύρια λίρες ποσό, που ενδεχομένως να αποδειχθεί «ψίχουλα» αν το επιχειρηματικό πλάνο του «δαιμόνιου» Τούρκου μεγιστάνα πιάσει: «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα ένα εκατομμύριο Τούρκοι θα ακολουθούν τους λογαριασμούς της Χαλ στα social media και ότι στο μέλλον θα έχουμε 10 εκατομμύρια Τούρκους που θα υποστηρίζουν την Χαλ ως την πρώτη τους ομάδα στην Αγγλία».

Μόνο που το πλάνο του Ατζούν ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια, είναι ένας επιχειρηματικός επεκτατισμός με πολύπλευρες συνισταμένες: «Ονειρεύομαι τρελά πράγματα, όπως να πηγαίνω τους οπαδούς της Χαλ στην Τουρκία για διακοπές, αλλά και να προσφέρω την δυνατότητα σε όλους τους Τούρκους να απολαμβάνουν την μαγεία του αγγλικού ποδοσφαίρου μέσω αυτής της υπέροχης πόλης και αυτής της φανταστικής ομάδας. Νομίζω ότι είναι ιστορικής σημασίας η Χαλ και η Τουρκία να αποκτήσουν καλές σχέσεις. Ίσως στο μέλλον να διηγούμαστε στα εγγόνια μας ότι κάποτε ήμασταν μέρος μιας ιστορίας που ο κόσμος δεν είχε βιώσει ποτέ μέχρι τότε».

Ο Ατζούν ποτέ δεν τσιγγουνεύτηκε τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια. Ήταν αυτός που πήγε στην χώρα του όλες τις μεγάλες αμερικανικές παραγωγές κι όλους τους σταρ του Χόλιγουντ, αυτός που έχει πλέον και δικό του τηλεοπτικό σταθμό, αυτός που ξεκίνησε από το μηδέν κι έφτιαξε μια αυτοκρατορία.

Πρότυπο του είναι η Λέστερ. Αυτή θέλει να αντιγράψει, αυτή θέλει να μιμηθεί. Αφού πέτυχαν οι αλεπούδες, γιατί να μην μπορεί να το κάνει και αυτός με τις τίγρεις: «Πρώτος μας στόχος από του χρόνου θα είναι η άνοδος στην Premier League. Κι αν ανεβούμε δεν θα είμαστε φαβορί για να υποβιβασμούμε, στόχος μας θα είναι μία θέση στο Top-6. Χρειαζόμαστε μεταγραφές. Έχω ήδη καλές διασυνδέσεις παντού. Προς το παρόν δεν θα κάνουμε τις πιο ακριβές, αλλά τις πιο σωστές για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».

Ο παλιός άνθρωπος της φίρμας Wasserman στην Τουρκία και πρώην ιδιοκτήτης της HTK Sports & Media (έφερε τον Μπαντού Εντιαγέ στον Άρη), Ταν Κέσλερ που επί σειρά ετών ήταν το δεξί χέρι του Ατζούν ανέλαβε ήδη καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαίρου. Δεν αποκλείεται η Χαλ να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα με Τούρκο προπονητή, αλλά και να γίνει το σκαλοπάτι για την ποδοσφαιρική μετάβαση Τούρκων ποδοσφαιριστών στο νησί -στο πρόσφατο ματς με την Έβερτον δίπλα στον Ατζούν καθόταν ο πρώην μέσος της Κασίμπασα, Μερτχάν Ατσίλ.

Το εγχείρημα Χαλ, ξεπερνά κατά πολύ το ποδοσφαιρικό πλαίσιο. Μοιάζει με ένα πείραμα, τα όρια του οποίου κανείς ακόμα δεν έχει αντιληφθεί. Το σκληρό reality τώρα αρχίζει…

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο