Ο Ντρογκμπά μιλάει για την Κύπρο και το προσφυγικό

Ο τεράστιος Ντιντιέ Ντρογκμπά μίλησε στο gazzetta.gr και τον Θάνο Σαρρή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, το φιλικό που διεξήχθη προ ημερών στην Πύλα και τη συμβολή του στο Eleven Campaign.

Έχοντας φροντίσει να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την κατάσταση στην Κύπρο, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήρθε στην Κύπρο με στόχο κάνει πράξη τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα. «Νομίζω ότι ο αθλητισμός θα το καταφέρει κι εδώ. Το έχουμε δει να συμβαίνει. Όχι μόνο στην Ακτή Ελεφαντοστού, ακόμα και ο σοφός Νέλσον Μαντέλα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να φέρει τους ανθρώπους κοντά, με το ράγκμπι. Δεν υπάρχει τίποτα το αδύνατο. Θα πάρει χρόνο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε».

Άλλωστε, ο legend της Τσέλσι θεωρεί πως ο αθλητισμός είναι μονόδρομος για εκείνους που οδηγούνται στην προσφυγιά. Και σε μια περίοδο που το προσφυγικό ζήτημα είναι μόνιμα στην επικαιρότητα, μπορεί να αλλάξει ζωές. «Ο μόνος τρόπος για να ξεχάσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας οι άνθρωποι που αναγκάζονται για τον έναν ή τον άλλον λόγο να αφήσουν τα σπίτια και τις χώρες τους, είναι ο αθλητισμός. Και ο κόσμος τον χρησιμοποιεί, γιατί ξέρει ότι βoηθάει. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθάει. Μέσω του αθλητισμού καταφέρνουν να μάθουν να ζουν μαζί, να δέχεται ο ένας τον άλλον. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή».

«Αξίες, σεβασμός, κανόνες»

Ο Ντρογκμπά γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εγκαταλείπεις τον τόπο σου. Σε ηλικία πέντε ετών στάλθηκε να ζήσει στο Παρίσι με τον θείο του, για να επιστρέψει στο Αμπιτζάν τρία χρόνια αργότερα. Τον ρωτήσαμε αν η παιδική ηλικία του επηρέασε τον τρόπο που σκέφτεται και πράττει, για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. «Πιστεύω ναι. Στο Παρίσι ευτυχώς είχα το θείο μου, δεν ήμουν εντελώς μόνος. Στην Ακτή Ελεφαντοστού μεγάλωσα σε μια οικογένεια των έξι. Ζούσαμε σε κοινό χώρο με άλλους, ο πατέρας μου είχε ένα σπίτι και υπήρχαν άλλα τέσσερα-πέντε σπίτια κολλητά δίπλα μας, ήταν κοινοτικές κατοικίες. Οι γονείς μου, οι θείοι, οι θείες τα παιδιά τους. Μάθαμε από μικροί ότι υπάρχουν κανόνες, αξίες, σεβασμός για τους μεγαλύτερους και τον διπλανό σου. Όλα όσα αντιμετωπίζεις στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Αλλά όλα αυτά τα μαθαίνεις από τον πρώτο μήνα ζωής σου. Και μεγαλώνεις με αυτές τις αξίες, δεν μπορούν να απομακρυνθούν από εμένα. Μεγάλωσα με αυτές και ίσως γι' αυτό κάνω ό,τι κάνω». 

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Έγινε σε ανάμνηση της δολοφονίας 70 Νοτιαφρικανών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά του Άπαρντχαϊντ  στις 21 Μαρτίου του 1960 από την Αστυνομία. Τα χρόνια πέρασαν, όμως οι ρατσιστικές αντιλήψεις δεν ξεριζώθηκαν ποτέ. Ακόμα και για τους μεγάλους σταρ. «Ναι. Θα ήταν ψέμα να σου πω πως δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσιστικές επιθέσεις. Έχω αντιμετωπίσει κρούσματα αρκετές φορές», εξομολογείται στο gazzetta.gr ο Ντρογκμπά.

Και πώς αντιδρούσε; Με πείσμα, βελτίωση και ανάστημα. «Σίγουρα δεν ήμουν στα καλύτερα μου όταν άκουγα ρατσιστικά σχόλια. Ο στόχος μου όμως ήταν να κάνω αυτούς που με μισούσαν για το χρώμα του δέρματός μου, να με παραδεχθούν για την απόδοσή μου, να με χειροκροτήσουν στο τέλος. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα γι' αυτούς, η κατανόηση του λάθους να κρίνουν κάποιον για το χρώμα του.  Οι ίδιοι άνθρωποι που με έβριζαν μετά με χειροκροτούσαν, γιατί ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις τη μάχη είναι να γίνεις καλύτερος. Πρέπει να ζήσουν μαζί σου και στο τέλος μπορείς να τους κάνεις να καταλάβουν το λάθος τους».

Το Eleven Campaign ήταν στρατηγικός συνεργάτης στο φιλικό της Κύπρου και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι πρεσβευτής του. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια καταπληκτική ιδέα. Το πώς επέλεξαν αυτά τα παιδιά, βρίσκονται στο πλευρό τους και παρατηρούν το πώς αλλάζουν, το πώς εξελίσσονται. Ανυπομονώ να τα συναντήσω από κοντά στο Κάιρο για το Αφρικανικό Κύπελλο. Όταν μου μίλησαν για το πρότζεκτ και μου εξήγησαν το πώς κατά μία έννοια τους ενέπνευσα κι εγώ, ήμουν πολύ χαρούμενος και περήφανος. Ανυπομονώ να δω αυτά τα παιδιά γιατί πιστεύω ότι είναι το μέλλον. Η ζωής τους είναι έμπνευση για εμένα». 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο