Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή...

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποχώρησε από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2013 έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Τι πιο… σύνηθες, θα έλεγε κάποιος, μιας και τότε ακόμα επρόκειτο για μια εικόνα πολύ οικεία στο «Ολντ Τράφορντ» καθώς επί εποχής του είχαν κατακτηθεί 13 πρωταθλήματα σε 21 χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στα δικά του χρόνια στο τιμόνι της ομάδας, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν είχαν καταλήξει ποτέ κάτω από την τρίτη θέση στην τελική βαθμολογία. 

Από τότε μέχρι σήμερα, στην μ.Φ. (μετά Φέργκιουσον, δηλαδή) περίοδο η Γιουνάιτεντ κατάφερε να βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις μόλις τρεις φορές σε εννέα σεζόν. Κατέκτησε, επίσης, ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα κύπελλο Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ κι ένα Κομιούνιτι Σιλντ, απολογισμός πολύ… φτωχός μπροστά στους τίτλους που είχε πανηγυρίσει η ομάδα στα χρόνια του Σκωτσέζου θρύλου. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση του Φέργκιουσον από τον πάγκο, εντάθηκε η αντίθεση των οπαδών στην οικογένεια Γκλέιζερ, τους ιδιοκτήτες του συλλόγου, με τον Εντ Γούντγουορντ, τον άνθρωπο που βοήθησε τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο της Γιουνάιτεντ και αποτέλεσε κατόπιν τον εκτελεστικό διευθυντή του να βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο. Τα τελευταία εννέα χρόνια, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατατάσσονται πέμπτοι στην Ευρώπη στα χρήματα που έχουν ξοδέψει για μεταγραφές, πολλές από τις οποίες ήταν χωρίς αγωνιστικό… αντίκρισμα. Κοινώς, ήταν αποτυχημένες! 

Από τον Άνχελ Ντι Μαρία, τον Αλέξις Σάντσες και τον Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ μέχρι τον Μάρκος Ρόχο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην επιστροφή του, υπήρξαν δεκάδες ποδοσφαιριστές που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της απόκτησής τους, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτή η αποτυχία δική τους ευθύνη. 

Και το πρόβλημα της Γιουνάιτεντ, η αδυναμία της διοίκησης να δημιουργήσει κάτι καλό μετά την αποχώρηση του σερ Άλεξ φαίνεται, επίσης, και στους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της. Οκτώ προπονητές μετά τον Σκωτσέζο, από τον Ντέιβιντ Μόγιες μέχρι τον Έρικ τεν Χαγκ. Ο Λούι φαν Χάαλ, ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο Ραλφ Ράνγκνικ, έγιναν πολλά πειράματα με προπονητές διαφορετικής φιλοσοφίας στον πάγκο, αλλά τίποτα δεν βγήκε. 

«Μια από τις πιο επιτυχημένες στιγμές στην καριέρα μου ήταν, όταν τερμάτισα στη δεύτερη θέση με τη Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ. Πολλοί θα πουν ότι είμαι τρελός. Αλλά το λέω και το εννοώ, διότι ο κόσμος δεν ξέρει όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τα φώτα» λέει ο Μουρίνιο και κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Θέλοντας και μη, ο τεν Χαγκ κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πόσο δύσκολο είναι το πρότζεκτ που ανέλαβε: στην πρεμιέρα της νέας σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττήθηκε εντός έδρας από την Μπράιτον. Η άμυνά της ήταν ξανά προβληματική, η μεσαία γραμμή της ήταν αδύναμη και η επίθεσή της χωρίς να μπορεί να βρει γκολ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μην ξεκινά βασικός και να μην έχει βγάλει ακόμα από το μυαλό του την ιδέα της αποχώρησης.

«Έχουμε πολλή δουλειά» είπε ο Ολλανδός προπονητής μετά την ήττα της πρώτης αγωνιστικής. «Ήξερα από την αρχή ότι δεν θα είχα εύκολο έργο. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος. Χάσαμε και δεν ήταν απαραίτητο. Θα πρέπει να τα πάμε καλύτερα. Κάναμε λάθη με τη μπάλα στα πόδια και στην οργάνωση της άμυνας. Θα πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μάθουμε γρήγορα από αυτό. Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά» συμπλήρωσε.

Γνωρίζει, βέβαια, πως η ομάδα θέλει ενίσχυση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκει παίκτες… Είπε την πικρή αλήθεια ο Γκάρι Νέβιλ. «Όταν χτυπήσει το τηλέφωνό σου και δεις ότι είναι από τη Γιουνάιτεντ, δεν το σηκώνεις. Ποιος εμπλέκεται στις μεταγραφές; Ποιος παίρνει αποφάσεις; Τώρα λένε να επιστρέψει ο Φέργκιουσον... Τι ακριβώς συμβαίνει στο σύλλογο; Οι Γκλέιζερ πρέπει επιτέλους να πουλήσουν. Έχει έρθει η ώρα. Είναι τώρα...» σχολίασε ο παλαίμαχος άσος δείχνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγωνιστικό, αλλά απλώνεται σε πολλά επίπεδα και εκτός γηπέδου.

Ο Φρένκι ντε Γιονγκ απέρριψε το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στο «Ολντ Τράφορντ», ακόμα και ο Ρούμπεν Νέβες είπε «όχι». Κι έτσι η Γιουνάιτεντ «κυνηγά» παίκτες σαν τον 33χρονο Μάρκο Αρναούτοβιτς, ο οποίος και πάλι είναι αμφίβολο αν θα αποκτηθεί. Και δεν είναι θέμα χρημάτων. Λεφτά υπάρχουν! Απλά δεν υπάρχει πια το πρεστίζ για να πειστεί ο παίκτης. Τρεις εβδομάδες μένουν για να κλείσει η μεταγραφική περίοδος και είναι αμφίβολο αν η Γιουνάιτεντ θα καταφέρει να ενισχυθεί. 

Στο μεταξύ, ο τεν Χαγκ, βλέποντας τους παίκτες που δεν έχει στην διάθεσή του, δηλώνει ότι ο Κρίστιαν Έρικσεν θα είναι αυτός που θα παίζει κυρίως στην επίθεση και προκαλεί νέα μουρμούρα. 

Το συμπέρασμα είναι το ίδιο για άλλη μια φορά: τα πρόσωπα, στον πάγκο και μέσα στο γήπεδο αλλάζουν, το πρόβλημα παραμένει. Είναι το πρόβλημα οι Γκλέιζερ; Προφανώς, η διοίκηση είναι ένα από τα αδύνατα σημεία. Αναζητώντας λύσεις τα αφεντικά του συλλόγου έφεραν τον Φέργκιουσον πίσω στην διοίκηση, ενώ στο νέο οργανόγραμμα βρίσκεται και ο θρυλικός αρχηγός, Μπράιαν Ρόμπσον, αλλά και ο πρώην CEO, Ντέιβιντ Γκιλ.

H φετινή σεζόν άρχισε αγωνιστικά όπως τελείωσε η περσινή: με ήττα. Πέρυσι η Γιουνάιτεντ τερμάτισε 35 (τριάντα πέντε!) βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Σίτι. Και παρά τις προσδοκίες ελάχιστα άλλαξαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 7 Αυγούστου. Με βάση την εικόνα της ομάδας κόντρα στην Μπράιτον, χρειάζεται δουλειά πολλή. Για να καταφέρει δε να κοντράρει ξανά τη Σίτι και τη Λίβερπουλ έχει να ανέβει βουνό.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο