Φαβορί το Κατάρ, ψάχνεται ο Ράτκλιφ και στο βάθος Σαουδική Αραβία

Η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων εξαγοράς μέρους ή ολόκληρου του πακέτου των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λήγει στις 17 Φεβρουαρίου και το ενδιαφέρον προέρχεται από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Επιχειρηματίες, εταιρίες και funds από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Ασία αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενημερώσει επίσημα για το ενδιαφέρον τους και το μόνο που απομένει είναι αυτό να μετατραπεί σε επίσημη προσφορά.

Η αμερικανική τράπεζα Raine που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία, όπως και στην περίπτωση της Τσέλσι, περιμένει από κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το ποσό της πρότασης και εγγυήσεις ότι αυτό υπάρχει. Κατόπιν, θα ακολουθηθεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, μέχρι η υπόθεση να καταλήξει σε deal, ιδανικά τον Απρίλιο κατά την επιθυμία της οικογένειας Γκλέιζερ.

Κατάρ, το πρώτο φαβορί

Αν υπάρχει ένας τόπος από τον οποίο μπορεί να αντλήσει πακτωλό χρημάτων το ποδόσφαιρο αυτήν την εποχή είναι η Μέση Ανατολή, η οποία πορεύεται με γνώμονα το 2030 σε πολιτισμικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα τρία πιο πλούσια κράτη με ποδοσφαιρικούς δεσμούς είναι το Κατάρ, λόγω της Παρί και του Μουντιάλ 2022, η Σαουδική Αραβία λόγω της Νιούκαστλ, του Κριστιάνο Ρονάλντο και της επιθυμίας διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030, καθώς και τα ΗΑΕ λόγω Μάντσεστερ Σίτι.

Μία πληροφορία που ήθελε το Ντουμπάι να κινείται για την απόκτηση της Γιουνάιτεντ δεν μοιάζει ρεαλιστική, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας του Αμπού Ντάμπι πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τα funds της χώρας που εξαγοράζουν ξένους συλλόγους χρηματοδοτούνται κρατικά κι έτσι είναι απίθανο τα ΗΑΕ να επιδιώξουν την κόντρα των δύο βασικών Εμιράτων τους.

Το Κατάρ διαθέτει μέσω επιχειρηματικού βραχίονά ένα σύλλογο μεγάλης εμβέλειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, έχοντας μετατρέψει την Παρί σε ελίτ ομάδα, με τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου στο ρόστερ της (και δίπλα του τον ίσως διάδοχό του). Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Εμπαπέ δεν έχουν κατορθώσει όμως να εκτοξεύσουν το γαλλικό ποδόσφαιρο στο βαθμό που θα ήθελε το Κατάρ, ώστε να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία.

Μια επένδυση στην τελευταία πρακτικά είναι εφικτή, παρά τις απαγορεύσεις της UEFA περί απαγόρευσης συνιδιοκτησίας. Πρόσφατα, βρέθηκε η φόρμουλα ώστε η Red Bull να αποτελεί εν τοις πράγμασι ιδιοκτήτρια της Λειψίας και της Ζάλτσμπουργκ, οι οποίες βρέθηκαν ακόμα και στον ίδιο όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πληροφορίες της Telegraph από το Κατάρ αναφέρουν ότι η χώρα σκοπεύει να κινηθεί για την απόκτηση μετοχών των "κόκκινων διαβόλων" με διαφορετικό επιχειρηματικό βραχίονα σε σχέση με την QSI που εξαγόρασε την Παρί. Ωστόσο, θα συμβουλευτούν τον επικεφαλής της, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος είναι υψηλόβαθμος και στην UEFA, καθώς και πρόεδρος της ECA, της ένωσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Κατάρ αρχικά είναι ανοιχτό για μια εξαγορά τμήματος των μετοχών της Γιουνάιτεντ, ωστόσο όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας αυξάνονται οι πιθανότητες για προσπάθεια πλήρους εξαγοράς.

Ο "λαγός" της Σαουδικής Αραβίας και τα δισ. των Γκλέιζερ

Το Κατάρ έχει ενημερώσει επισήμως ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά κι ως εκ τούτου, η οικογένεια Γκλέιζερ προσπαθεί να φέρει στο παιχνίδι και το έτερο κράτος της Μέσης Ανατολής που εμφανίζεται ικανό να δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ.

Η αρχική εκτίμηση γύρω από τις απαιτήσεις της οικογένειας Γκλέιζερ κυμαινόταν στα 5.500.000.000 ευρώ, περίπου τα διπλάσια χρήματα από αυτά στα οποία έκλεισε το deal για την Τσέλσι (χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη προς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς) πριν από περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες προσδοκούν σε είσοδο της Σαουδικής Αραβίας στο παιχνίδι, ώστε μέσω άτυπης δημοπρασίας το ποσό που θα εισπράξουν θα πλησιάσει τα 7.000.000.000.

Ο φίλαθλος της Γιουνάιτεντ που ψάχνεται

Ο πρώτος υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα με δήλωσή του ήταν ένας φίλαθλος του συλλόγου. Ο Τζιμ Ράτκλιφ αποτελεί τον πιο πλούσιο Βρετανό του κόσμου, έχοντας ιδρύσει τον κολοσσό στον τομέα των χημικών, INEOS.

Ο Ράτκλιφ μέσω της Ineos έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια. Το 2017 εξαγόρασε τη Λοζάνη, το 2018 σχημάτισε την Ineos Team UK που συμμετείχε σε κορυφαίους αγώνες γιοτ, το 2019 απέκτησε την ποδηλατική ομάδα Team Sky που μετονομάστηκε σε Ineos Grenadiers και κατέκτησε το Γύρο της Γαλλίας 2019 και τον Γύρο της Ιταλίας 2021 και το 2019 απέκτησε τις μετοχές της Νις για 100.000.000.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ineos έγινε χορηγός της Mercedes στη Formula 1 για πέντε χρόνια και λίγο αργότερα έγινε χορηγός της ομοσπονδίας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας για έξι χρόνια. Το απόγειο της αθλητικής ενασχόλησης όμως παραλίγο να γίνει μέσω της Premier League, αφού ο Ράτκλιφ κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Τσέλσι ύψους 4.800.000.000, όμως τελικά προτιμήθηκε η πρόταση με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι.

Ο Ράτκλιφ προσέλαβε τις εταιρίες χρηματοοικονομικών JPMorgan και Goldman Sachs διερευνώντας τη δυνατότητα εξαγοράς της Γιουνάιτεντ. Με περιουσία που ανέρχεται σε δεκαψήφιο ποσό, δεν διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες με funds από τη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη ενός ολόκληρου κράτους και γι' αυτό απευθύνθηκε στις αμερικανικές τράπεζες, αναζητώντας τρόπο να κάνει πραγματικότητα το χρόνιο όνειρό του.

Η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι για αυτό που όλα δείχνουν θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά αθλητικού συλλόγου στην ιστορία.

Πηγή: sport24.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο