Ο Κύπριος σκάουτερ της Γουλβς μιλά στο SPORTIME!

Το τμήμα σκάουτινγκ στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια όλο και αναβαθμίζεται τόσο εντός τειχών όσο και εκτός. Οι ομάδες δίδουν αρκετή βάση σε αυτό το κομμάτι, και κάπου εκεί στην Αγγλία, σε μια ομάδα που ακούει στο όνομα Wolverhampton Wanderers FC (κοινώς γνωστή και ως Γουλβς) υπάρχει ένας Κύπριος ο οποίος δουλεύει ως σκάουτ.

Τώρα που κόπασαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των πλείστων ομάδων ανά το παγκόσμιο αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Γιάννη Θεοδώρου, περί ου ο λόγος, και να κάνουμε ένα όμορφο διάλογο που αφορά αρκετά θέματα του ποδοσφαίρου. Κάπου εδώ να προσθέσουμε ότι ο συμπατριώτης μας εργάζεται τους τελευταίους μήνες και σαν εξωτερικός συνεργάτης με την Εθνική Αγγλίας (από την Κ17 εώς και την Ανδρική ομάδα) έχοντας τον ρόλο του Data Collection Analyst (συλλέγει στατιστικά δεδομένα Άγγλων παικτών έτσι ώστε οι κλήσεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων να είναι όσο το δυνατό πιο ορθές).

Για να μη χρονοτριβούμε όμως ας περάσουμε στο δια ταύτα και ας αφήσουμε τον συνεντευξιαζόμενο μας να μιλήσει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λεωνίδου

  • Γιάννη καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτεις. Μίλησε μας λίγο για εσένα και τα παιδικά σου χρόνια και τι σχέση σου με το ποδόσφαιρο.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο σε ηλικία έξι χρόνων στις ακαδημίες του Εθνικού Άχνας, όπου και έφτασα μέχρι την πρώτη ομάδα χωρίς να παίξω όμως σε κάποιο επίσημο παιχνίδι και σε ηλικία 20 ετών πήγα στην Αλκή Ορόκλινης για ένα χρόνο. Όταν τελείωσα τη θητεία μου στο στρατό έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνέχιζα να αγωνίζομαι στις μικρότερες κατηγορίες της Κύπρου ή αν θα πήγαινα για σπουδές στο εξωτερικό. Έτσι, σε ηλικία 21 ετών ακολούθησα σπουδές που είχαν σχέση με το ποδόσφαιρο στο Σαουθάμπτον».

  • Τι ακριβώς σπούδασες;

«Το πτυχίο μου αφορά το Football Studies and Business και τώρα τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στον κλάδο Sport Performance Analysis. Το πρώτο αφορά περισσότερο το διοικητικό και οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάλυση της απόδοσης αθλητών και ομάδων σε διάφορα αθλήματα».

  • Πως σου δόθηκε η ευκαιρία να αρχίσεις να δουλεύεις σε ένα σύλλογο όπως η Γουλβς;

«Τον Οκτώβριο του 2016, όταν η ομάδα ήταν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, υπήρχαν κάποιες θέσεις στο τμήμα σκάουτινγκ με τον ρόλο του First Team Video Scout. Ενημερώθηκα μέσω του Πανεπιστημίου για την εν λόγω θέση, υπέβαλα την αίτησή μου και πέρασα από κάποια τεστ. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η ομάδα επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε ότι προσλήφθηκα».

  • Πως το υποδέχθηκες εσύ όλο αυτό τότε; Φαντάζομαι ήταν κάτι πρωτόγνωρο.

«Όπως ήταν φυσικό ενθουσιάστηκα, γιατί έχει να κάνει με ένα ιστορικό σύλλογο. Στις πρώτες μου συναντήσεις με τους ανθρώπους της Γουλβς, μου μεταδόθηκε τόσο η φιλοσοφία της ομάδας, όσο και το όραμα για τα μελλοντικά πλάνα του συλλόγου. Επίσης, το γεγονός πως επιλέχθηκα ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους με γέμισε με όρεξη, πράγμα το οποίο με βοήθησε όταν μου ανατέθηκαν οι πρώτες ευθύνες.»

  • Μίλησες για συναντήσεις. Πως ακριβώς δουλεύει το σκάουτινγκ στη Γουλβς και στις Αγγλικές ομάδες;

«Ο τρόπος που δουλεύει το σκάουτινγκ στην Αγγλία είναι πανομοιότυπος σε όλες τις ομάδες. Έτσι και στη Γουλβς. Οι διαφορές κυρίως εστιάζονται στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν διάφορα στάδια, δεν είναι κάτι απλό. Αρχικά εντοπίζονται υποψήφιοι στόχοι και μελετώνται σε βάθος χρόνου. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να παρακολουθηθούν αρκετοί παίκτες σε βίντεο και από κοντά,  έτσι ώστε να περάσουν αρκετοί από το μικροσκόπιο για να επιλεγεί ένα μικρός αριθμός. Αυτό φυσικά γίνεται ολόχρονα και όχι μόνο σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια και ο σύλλογος παρέχει όλα τα εφόδια για να γίνει σωστή δουλειά από το τμήμα σκάουτινκ. Προσωπικά  βλέπω αρκετούς ποδοσφαιριστές και με βάση την φιλοσοφία της ομάδας αλλά και την δομή της, κάνω τις δικές μου εισηγήσεις για την Ανδρική ομάδα. Απαιτεί αρκετές ώρες για να φτιαχτεί μια αναφορά κάποιου παίκτη ούτως ώστε να αξιολογηθεί σωστά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιες συναντήσεις με τα μέλη της ομάδας για καλύτερο συντονισμό και οργάνωση».

  • Είσαι εδώ και 2,5 χρόνια στη Γουλβς και πιο κοντά στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Ποια η άποψη σου για αυτό;

«Σίγουρα για πολλούς θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Οι εμπειρίες που απέκτησα είναι μεγάλες και πολύτιμες. Υπάρχει εξαιρετική οργάνωση, όλα γίνονται βάση κάποιου συγκεκριμένου πλάνου που τηρείται. Ο σύλλογοι στην Αγγλία θέτουν στόχους τόσο μακροπρόθεσμους όσο και βραχυπρόθεσμους. Το πρωτάθλημα είναι αμφίρροπο, και αυτό φαίνεται και από την φετινή πορεία της Γούλβς, αφού όντας νεοφώτιστη στην Premier League, κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση και σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Μάντσεστερ Σίτι, εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ».

  • Θα θέλαμε να μας πεις κάποιες βασικές διαφορές που μπορεί να εντοπίζεις με τη λειτουργία αντίστοιχου τμήματος στην Κύπρο.

«Καταρχάς δεν γνωρίζω και τόσο το τι κάνουν εδώ στο νησί μας. Σίγουρα γίνεται μια προεργασία για να βρεθούν οι υποψήφιοι παίκτες, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι. Απ’ όσο γνωρίζω, μέσω κάποιων δημοσιευμάτων, κάποιοι σύλλογοι στην Κύπρο έδειξαν πρόθεση να ασχοληθούν περισσότερο με το τμήμα του σκάουτινγκ.»

  • Τι πιστεύεις κατά τη δική σου άποψη πως θα πρέπει να αλλάξει;

«Θεωρώ πως πρέπει να εισέλθει περισσότερο η τεχνογνωσία στον χώρο αυτό. Οι ομάδες πρέπει να επενδύσουν στο εν λόγω κομμάτι, να δουλέψουν μεθοδικά και να γίνει μια συνεχής προσπάθεια έτσι ώστε το τμήμα σκάουτινκ να αναβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο. Σίγουρα τα αποτελέσματα θα φανούν σε μεταγενέστερο στάδιο, οπόταν το στοιχείο της υπομονής είναι απαραίτητο».

  • Στην Κύπρο όμως αρκετές φορές η λέξη υπομονή είναι άγνωστη.

«Στην Αγγλία οι υπεύθυνοι που κατέχουν κομβικά πόστα, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κατανόηση. Να θέτουν όπως είπα πιο πάνω κάποιους μακροπρόθεσμους στόχους, να δεχτούν ότι στην αρχή μπορεί να αποτύχουν αλλά στη συνέχεια με σωστή δουλειά και με αξιολόγηση της πορείας τους μπορούν να φτάσουν πιο κοντά στην υλοποίηση αυτών. Στην Κύπρο νομίζω ότι δεν υπάρχει και τόσο υπομονή από τους συλλόγους, θέλουν άμεσα αποτελέσματα κάτι που στο ποδόσφαιρο είναι μερικές φορές και ουτοπικό. Πιστεύω η έλλειψη ουσιαστικών στόχων αλλά και ρεαλιστικών δημιουργεί και κάποια προβλήματα ορισμένες φορές. Για παράδειγμα, ένας σύλλογος οφείλει να αναγνωρίζει τις δυνατότητες του, έτσι ώστε να προσδιορίζει τους στόχους του με βάση αυτές».

  • Όσον αφορά το κεφάλαιο Κύπριος ποδοσφαιριστής τι έχεις να δηλώσεις;

«Καταρχάς το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο. Ταλέντο υπάρχει όπως σε όλες τις χώρες, το θέμα είναι πως το εκμεταλλεύεσαι. Σίγουρα οι εγκαταστάσεις δεν συγκρίνονται με την Αγγλία και θεωρώ ότι σε επίπεδο ανδρικής ομάδας υστερούμε σε κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα πιστεύω ότι σωματικά δεν είμαστε και ο πιο αθλητικός λαός. Επίσης, όσον αφορά την ποιότητα των  παικτών, θεωρώ πως η μεγαλύτερη αδυναμία έχει να κάνει με τις σωστές αποφάσεις που θα πάρουν όταν  βρίσκονται υπό πίεση εν ώρα παιχνιδιού. Αυτό το κομμάτι έχει να κάνει κυρίως με την αντίληψη των παικτών αλλά και με την τεχνική κατάρτιση. Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε από Κύπριους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό ότι τεχνικά ήρθαν πίσω καλύτεροι και οι αποφάσεις τους εν ώρα του παιχνιδιού είναι πιο βελτιωμένες και πιο σωστές από πριν».

  • Μέλλον βλέπεις δηλαδή για το ποδόσφαιρο μας; Μπορεί η Κύπρος να δώσει στα νεαρά ταλέντα τα στοιχεία που δίνουν άλλες ακαδημίες στο εξωτερικό;

«Κάποια σημάδια βελτίωσης τα βλέπουμε. Μπορούμε να πάμε πιο ψηλά σαν Εθνική, φτάνει να πάρουμε παραδείγματα μοντέλων από άλλες ακαδημίες του εξωτερικού. Το Κυπριακό ποδόσφαιρο μπορεί να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς και είμαι σίγουρος ότι οι ιθύνοντες το έχουν στο μυαλό τους».

  • Κεφάλαιο Εθνική Κύπρου. Τι έχεις να πεις για τις πορείες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια; Πως βλέπεις τα πράγματα και σαν συνεργάτης μιας Εθνικής όπως είναι η Αγγλία;

«Τα πράγματα στην Αγγλία είναι στο έπακρο επαγγελματικά. Βλέποντας το πως δουλεύουν οι εθνικές ομάδες της Αγγλίας, παρατηρείται ένα επίπεδο πολύ υψηλό με προδιαγραφές που σου επιτρέπουν να χτίσεις πάνω σε βάσεις που θα αποδώσουν και στο μέλλον. Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Αγγλία και Κύπρο είναι ότι οι Άγγλοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πάρα πολλούς παίκτες, πράγμα που έχει να κάνει με πληθυσμιακή διαφορά. Οι πορείες της Εθνικής Κύπρου ήταν σχετικά ενθαρρυντικές, ειδικά στα προκριματικά του Euro 2016. Το UEFA Nations League ήταν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Εθνική Κύπρου να αντιμετωπίσει άλλες εθνικές ομάδες της ίδιας δυναμικότητας για να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχτεί μέσα από αυτό το νέο θεσμό. Μακάρι να λειτουργήσει θετικά στο μέλλον».

  • Παρακολουθείς καθόλου το πρωτάθλημα μας;

«Το παρακολουθώ αλλά όχι τόσο όσο πριν. Έχω τη δική μου άποψη όμως για τις ομάδες, τους παίκτες και το επίπεδο μας».

  • Ξεχώρισες κάτι από τη χρονιά που μας πέρασε;

«Φαίνεται ότι το πρωτάθλημα με 12 ομάδες ήταν πιο ανταγωνιστικό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος».

  • Ξέρουν στην Αγγλία για το Κυπριακό ποδόσφαιρο; Όταν τους είπες ότι είσαι Κύπριος τι σου είπαν;

«Οι Άγγλοι γνωρίζουν για το Κυπριακό ποδόσφαιρο δια μέσου των ομάδων που μπαίνουν στους ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι διαφήμιση για το ποδόσφαιρο μας πορείες στην Ευρώπη. Δεν ασχολήθηκαν από το που είμαι και με κρίνουν μόνο και μόνο από το έργο μου και τη δουλειά μου. Αυτό είναι το κριτήριο τους».

  • Θα σε ενδιέφερε να δουλέψεις σε κάποια φάση στην Κύπρο;

«Ναι, γιατί όχι. Είναι κάτι το οποίο θα με ενδιέφερε».

  • Ένα καταληκτικό σχόλιο που θα ήθελες να κάνεις;

«Το ποδόσφαιρο μας βελτιώνεται, ελπίζω να έχει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια γιατί το έχουμε ανάγκη. Εν κατακλείδι, ελπίζω οι ομάδες μας να γίνονται πιο επαγγελματικές χρόνο με τον χρόνο και αυτό να αποτελέσει αφορμή να αναδειχθούν νεαρά ταλέντα».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο