Εισαγγελική έρευνα κατά Ινφαντίνο!

Η Εποπτική Αρχή της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή (03/07) το διορισμό έκτακτου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τις ποινικές καταγγελίες κατά του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο και του γενικού εισαγγελέα Μικαέλ Λομπέρ, λόγω υποψιών για «συμπαιγνία».

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου του Ομπβαλντέν, Στεφάν Κελέρ, ανέλαβε την «εξέταση των ποινικών καταγγελιών που έχουν διαβιβαστεί στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία (AS-MPC) από τους προέδρους των συμβουλίων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, εναντίον του Τζάνι Ινφαντίνο και του Μικαέλ Λομπέρ», ανέφερε η ελβετική εισαγγελική αρχή.

Στις 11 Ιουνίου στάλθηκαν τρεις ποινικές καταγγελίες στο AS-MPC εναντίον των Ινφαντίνο-Λομπέρ, ενώ όπως υπογράμμισε η εισαγγελία, έχει λάβει άλλη μία καταγγελία πριν από λίγες μέρες σχετικά «με τα ίδια γεγονότα».

Εάν ο έκτακτος εισαγγελέας κρίνει ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, έχει την εξουσιοδότηση να μην ξεκινήσει καν την εξέταση της υπόθεσης. Εάν όμως, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «ενδείξεις ενοχής του Λομπέρ για αξιόποινες πράξεις», τότε θα υποβάλλει αίτηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας, προς τις αρμόδιες επιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου.

Η FIFA σε επίσημη δήλωσή της, «χαιρετίζει» την απόφαση διορισμού «δίχως καθυστέρηση» του Στεφάν Κελέρ στην υπόθεση. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία υπογράμμισε επίσης πως «...θα συνεχίσει την πλήρη και διάφανη συνεργασία του με τις ελβετικές αρχές. Είναι προς το συμφέρον της FIFA να αντιμετωπιστούν οι ανώνυμες καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει ήδη δεχθεί διάφορες ανώνυμες καταγγελίες, ανέφερε η FIFA προσθέτοντας πως «...όλες αυτές οι κατηγορίες πάντως έχουν κηρυχθεί αβάσιμες από τις αρμόδιες αρχές».

Ο Λομπέρ, έδωσε κατάθεση στις 20 Μαΐου σε κοινοβουλευτική επιτροπή, καθότι υπήρχε πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, ο 54χρονος ανώτερος δικαστής, που ήταν υπεύθυνος σχετικά με τα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA, από τον Μάρτιο του 2015 «παραβίασε πολλές φορές το καθήκον του», συναντώντας ανεπίσημα τον Ινφαντίνο. Πράξη που επανέλαβε και το 2016 και το 2017.

Μέχρι τότε ο Λομπέρ, τιμωρήθηκε με μείωση των αποδοχών του κατά 8%, ποινή για την οποία άσκησε έφεση στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Η FIFA δεν αρνήθηκε ποτέ τις συναντήσεις ανάμεσα στον Τζιάνι Ινφαντίνο και τον Μικαέλ Λομπέρ, εξηγώντας πως ελιχαν σκοπό να δείξουν ότι η διεθνής συνομοσπονδία ήταν «έτοιμη να συνεργαστεί με την ελβετική δικαιοσύνη».

«Είναι απολύτως νόμιμο να συναντά κανείς τον γενικό ομοσπονδιακό εισαγγελέα» είχε τονίσει ο Ινφαντίνο την περασμένη Πέμπτη (25/06) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια παράβαση. Αντίθετα, είναι μέρος του καθήκοντος που έχει ο πρόεδρος της FIFA» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ωστόσο, θεωρεί πως είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί εις βάθος, διότι η νομική ασάφεια κάτω από την οποία πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συναντήσεις, εγείρουν πιθανό ζήτημα «συμπαιγνίας» ανάμεσα στην «κεφαλή» της FIFA και του δικαστικού σώματος.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο