Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις! (pics)

Η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου είναι μεγάλη υπόθεση. Κάποια λοιπόν στιγμή, ένας σύλλογος μπαίνει στο επίκεντρο όλης της Ευρώπης. Συνήθως είναι (το τρόπαιο) και εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες.

Υπάρχουν σήμερα όμως 5 ομάδες που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, ΟΥΕΦΑ) στο παρελθόν, κάποια στιγμή αντιμετώπισαν κρίσεις και υποβιβάστηκαν μάλιστα στη 2η ή και τη 3η κατηγορία στη χώρα της. Τα παραδείγματα πολλά. Γκλάντμπαχ, Άιντραχτ Φραγκφούρτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Μίλαν, Γιουβέντους, Πάρμα κτλ. Σήμερα, 7 σύλλογοι που έχουν ευρωπαϊκή κούπα στη τροπαιοθήκη τους είναι εκτός 1ης κατηγορίας στη χώρα τους.  Τρεις Αγγλικές, δύο Γερμανικές, μία Ισπανική και μία Βελγική ομάδα. 

-              Με 2 απανωτά κύπελλα πρωταθλητριών (79, 80), η Νότινχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, τάραξε τα νερά του ποδοσφαίρου, αλλά δεν είχε συνέχεια. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, είχε σταθερά καθοδική πορεία. Έφτασε μάλιστα και στη 3η τη τάξη κατηγορία, σήμερα είναι στη Πρέμιερσιπ. 

-              Η Άστον Βίλα πήρε το πρωτάθλημα στην Αγγλία το 1981 και προς έκπληξη όλων κατέκτησε και το πρωταθλητριών. Από τότε δεν μπόρεσε καν να είναι πρωταγωνίστρια. Έπεσε, ανέβηκε, ξανάπεσε και σήμερα είναι  στη Πρέμιερσιπ. 

-   Η  Ίπσουϊτς έχασε το πρωτάθλημα από την Άστον Βίλα το 1981, αλλά κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ εκείνης της χρονιάς. Στα επόμενα 37 χρόνια, είχε δεν είχε 1-2 αξιόλογες χρονιές στην 1η κατηγορία. Είναι σήμερα στο Τσάμπιονσιπ και  πάει κατευθείαν για υποβιβασμό

-              Στα 1995 η Σαραγόσα κατακτούσε το κύπελλο κυπελλούχων, έχοντας μία μακρά περίοδο σταθερότητας. Ακολούθως όμως έγινε ασανσέρ μεταξύ Πριμέρα και Σεγκούντα Ντιβιζιόν. Στη 2η κατηγορία είναι και σήμερα. 

-              Η Βελγική Μέχελεν (άλλως Μαλίν), έθελξε τη δεκαετία του 80 και στα 1988 κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων. Σύντομα όμως πήρε τη κατιούσα και συνήθως είναι θαμώνας της 2ης κατηγορίας, όπου και βρίσκεται σήμερα μετά τον υποβιβασμό της τον Μάιο.

-              Το Μαδεμβούργο είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Ξεχώρισε στην Ανατολική Γερμανία στα μέσα της δεκαετία του 70’. Προς έκπληξη όλων κατέκτησε το 1974 το κύπελλο Κυπελλούχων. Με την επανένωση της Γερμανίας, τοποθετήθηκε αρχικά στη 3η κατηγορία, έφτασε μέχρι το ερασιτεχνικό και επέστρεψε σε επαγγελματικό επίπεδο (3η κατηγορία) το 2015.

-              Ο σύλλογος με το μέγιστο σύγχρονο εκτόπισμα και παρελθόν είναι το Αμβούργο. Μέχρι πέρσι ήταν η μόνη Γερμανική ομάδα που δεν είχε πέσει ποτέ κατηγορία. Την είχε γλυτώσει για 2 απανωτές χρονιές, αλλά η 3η ήταν φαρμακερή. Όλα αυτά για μία ομάδα που πήρε ένα πρωταθλητριών (1983), ένα κυπελλούχων (1977) και που για τουλάχιστον για μία πενταετία 78-83 ήταν η κορυφαία ομάδα της Γερμανίας.


 
Ροη ειδησεων
Κλεισιμο