Ο κορονοϊός απειλεί τον αφανισμό ομάδων

Ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει ο κορονοϊός στο ποδόσφαιρο έχει αρχίσει και φαίνεται. Σύλλογοι από ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό βλέποντας  αυτή την κατάσταση.

Όταν οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, ένας από τους πλουσιότερους συλλόγους του κόσμου, συμφώνησαν στις περικοπές των αμοιβών τους, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η έξαρση του Covid-19 σε όλες τις ομάδες.

Δεν είναι όλοι οι σύλλογοι όπως είναι οι «Βαυαροί». Υπάρχουν πάρα πολλοί που τα έσοδα τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εισπράξεις των εισιτηρίων τους.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της σκωτσέζικης ομάδας, Αμπερντίν, Ντέιβιντ Κόρμακ, η ομάδα του αναμένεται να έχει απώλεια 5.9 εκατομμυρίων ευρώ, αν συνεχιστεί η απραγία.

«Καμία ομάδα, ανεξάρτητα από το μέγεθος δεν μπορεί να αντέξει μια σημαντική έλλειψη εισοδήματος για μία τόση μεγάλη περίοδο».

Ακόμα και στα καλύτερα πρωταθλήματα θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Στη Bundesliga τα ετήσια κέρδη ανέρχονται κοντά στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

Εχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που σταμάτησαν τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αγώνες, δεν υπάρχουν και έσοδα. Πέρα από αυτά μεγάλο πρόβλημα προκύπτει και με τις εταιρείες οι οποίες έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν είναι καθόλου απίθανο να «σπάσουν» τα συμβόλαια που έχουν με τις ομάδες. Καταστροφικό σενάριο…

Στην Αγγλία η Premier League, κινδυνεύει να χάσει 770 εκατομμύρια ευρώ από τις συμφωνίες για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις που έχει με το Sky Sports και το BT Sports.

Αν τα πρωταθλήματα βάλουν οριστικό «λουκέτο» για φέτος τα πρωταθλήματα των Big-5 (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) θα έχουν απώλεια δισεκατομμυρίων ευρών.

Δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός πως υπάρχουν πολλές ομάδες οι οποίες ζητάνε την συνέχιση των πρωταθλημάτων τους, χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες. Κοιτάνε και το δικό τους συμφέρον.

Αλλωστε έχουν προτείνει ήδη μείωση μισθών από τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να πάρουν μια οικονομική «ανάσα».

Στην Γερμανία η πρώτη που το έπραξε αυτό ήταν η Γκλάντμπαχ. Το παράδειγμα της ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σύλλογοι της Bundesliga, όπως η Βερντερ Βρέμης, Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε.

Στην Ισπανία ο Πρόεδρος της Βασιλικής Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Λούις Ρουμπιάλες, ανακοίνωσε πως υπάρχουν σχέδια για τις ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών να λάβουν δάνειο, ώστε να «επιβιώσουν» και να το ξεχρεώσουν στην επόμενη πενταετία.

Η Μπαρτσελόνα έχει τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο και σε προσπάθεια της διοίκησης να περικόψει τους μισθούς οι παίκτες αντέδρασαν.

Όπως και να ‘χει η διοργανώτρια αρχή της Ισπανίας σκέφτεται την μείωση τουλάχιστον 20% σε όλες της ομάδες της La Liga, αν η φετινή σεζόν δεν ολοκληρωθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ιταλία.

Στην Αγγλία την προηγούμενη εβδομάδα, η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών ανέφερε ότι ο κορονοϊός έχει «σοβαρό αντίκτυπο» τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στις ζωές τους.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, ζητήσαμε επειγόντως συνάντηση τόσο με την Premier League όσο και με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (EFL)».

Οι αρμόδιοι φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο ψάχνουν πιθανές λύσεις για να σώσουν ό,τι μπορούν και να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα έστω και με καθυστέρηση.

Παρ’ όλα αυτά αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, αυτό σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια άλλη εντελώς πλευρά του ποδοσφαίρου.

Πηγή: gazzetta.gr 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο