Το φινάλε του Μαΐου βρήκε τις Λίβερπουλ και Ρεάλ να καθηλώνουν το ποδοσφαιρικό κοινό στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, αφού συγκρούστηκαν στον τελικό του Champions League στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση, με τους Μαδριλένους να χαμογελούν διάπλατα στην Πόλη του Φωτός.
Όσοι πάντως πίστεψαν πως οι κόκκινοι και οι μερένγκες ήταν αυτοί που κούνησαν μαντήλι σε μία ακόμα γεμάτη και απαιτητική ποδοσφαιρική σεζόν, τότε δεν θα πρόσεξαν το αγωνιστικό πρόγραμμα, με το μενού να έχει και άλλα ποδοσφαιρικά πιάτα, καθόλα χορταστικά.
Το πρώτο 15ημερο του Ιουνίου έχει φουλ δράση από Nations League ενώ υπάρχει και ένα εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ του Κατάρ που αναζητεί κάτοχο (η Ουαλία περιμένει τη νικήτρια του Σκωτία - Ουκρανία για την τελική μονομαχία), ωστόσο το παιχνίδι εκείνο που κάνει αναντίλεκτα το μεγαλύτερο «γκελ» στους φανς της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς είναι το Ιταλία - Αργεντινή.
Τρίτο ραντεβού Ευρώπης - Νοτίου Αμερικής σε εθνικό επίπεδο
Ο λόγος για το Finalissima 2022, το «μιας και έξω» παιχνίδι που θα λάβει χώρα την Τετάρτη (1/6, 21:45) στο «Γουέμπλεϊ», με την τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης να αντιμετωπίζει την τελευταία πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, σε ένα ματς που συμφώνησαν να διεξαχθεί η FIFA, η UEFA και η CONMEBOL υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη στις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Το εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται για μία νέα έμπνευση και έναν καινούριο θεσμό, αφού αυτή θα είναι η τρίτη συνολικά φορά που θα κονταροχτυπηθούν στο πλαίσιο του Διηπειρωτικού Κυπέλλου δύο εθνικές ομάδες, με τη μία να προέρχεται από την Γηραιά Ήπειρο και την άλλη από την Λατινική Αμερική.
Τα δύο προηγούμενα ραντεβού είχαν διεξαχθεί υπό την αιγίδα των UEFA και CONMEBOL (όχι της FIFA) και ήταν για το «Artemio Franchi Cup», με μία ακόμα διαφορά να είναι πως δεν πραγματοποιήθηκαν σε «ουδέτερο έδαφος» όπως τώρα αλλά στην έδρα μίας εκ των δύο ομάδων που έπαιρναν μέρος.
Το 1985 η Γαλλία (πρωταθλήτρια Ευρώπης έναν χρόνο νωρίτερα) υποδέχτηκε στο Παρίσι την Ουρουγουάη και επικράτησε με 2-0 ενώ το 1993 η κάτοχος του Copa America της ίδιας χρονιάς, Αργεντινή, έκαμπτε στα πέναλτι την Δανία σε αναμέτρηση που έλαβε χώρα στην Mar del Plata.
Το τρίτο ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής σε εθνικό επίπεδο θα φιλοξενηθεί στον αγγλικό ναό του ποδοσφαίρου και μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι πως σε περίπτωση που το ματς μεταξύ της «σκουάντρα ατζούρα» και της «αλμπισελέστε» δεν βγάλει νικήτρια στο 90λεπτο, δεν θα υπάρχει ημίωρη παράταση αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως πέναλτι.
Θέλει ένα τρόπαιο-βάλσαμο η Ιταλία
Η Ιταλία επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» αφού στο «Γουέμπλεϊ» είχε θριαμβεύσει επί της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2020 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το μακρινό 1968, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να έχει δύο ισχυρά κίνητρα -πλην φυσικά της δόξας και της αίγλης- για να κατακτήσει το τρόπαιο.
Το πρώτο αφορά την προσπάθειά της να κλείσει τις πληγές από τον πρόσφατο αποκλεισμό από το Μουντιάλ του Κατάρ (δεύτερος διαδοχικός αφού είχε μείνει έξω και από την τελική φάση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην Ρωσία) ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με έναν παίκτη-σύμβολο.
Αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζόρτζιο Κιελίνι, με τον 37χρονο στόπερ, ο οποίος αποχαιρέτησε την Γιουβέντους μετά από 17 χρόνια, να μετράει 116 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του (έκανε ντεμπούτο το 2004) και να ετοιμάζεται για τον τελευταίο χορό με την «σκουάντρα ατζούρα», μιας που θα ολοκληρώσει τη διεθνή καριέρα του μετά από τον αγώνα με την Αργεντινή.
Μία πιθανή ενδεκάδα της ομάδας του Ρομπέρτο Μαντσίνι σε αυτό το ματς είναι η εξής: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι, Τζανιόλο, Σκαμάκα, Ινσίνιε.
Με αρχηγό τον Μέσι η Αργεντινή
Ανάλογη πείνα και δίψα για επιτυχία έχει και η εθνική Αργεντινής, με την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι να δίνει τέλος στην ξηρασία 28 ετών χωρίς Copa America κατακτώντας το τουρνουά το περασμένο καλοκαίρι και να θέλει δεύτερο σερί τρόπαιο.
Ουδείς άλλωστε στην αλμπισελέστε έχει ξεχάσει τα τρία διαδοχικά χαστούκια και τις απώλειες του Μουντιάλ του 2014 (από την Γερμανία) και του Copa America το 2015 και το 2016 (από την Χιλή), με τον Λιονέλ Μέσι να έχει δεχτεί αδυσώπητη κριτική και έντονη αμφισβήτηση αλλά να αντέχει, να συνεχίζει και τελικά να «απαντάει» με εμφατικό τρόπο στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2021.
Εκεί που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (4 γκολ, όσα και ο Λουίς Ντίας με την Κολομβία) και κορυφαίος παίκτης του τουρνουά, με τον Μέσι να συνεχίζει πλέον την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο στην Παρί και να επιθυμεί να προσθέσει έναν ακόμα τίτλο στο παλμαρέ του σε εθνικό επίπεδο για να ολοκληρώσει όμορφα τη σεζόν.
«Είναι ένα καλό τεστ για εμάς. Είναι πρωταθλητές Ευρώπης και θα ήταν φαβορί για το Μουντιάλ αν είχαν πάρει το εισιτήριο για το Κατάρ», δήλωσε χαρακτηριστικά για το παιχνίδι ο Pulga, εκφράζοντας την επιθυμία όλη της ομάδας να πάρει την κούπα.
Από την πλευρά του, ο Λιονέλ Σκαλόνι έχει μία πολύ δυνατή αποστολή για το ματς στο «Γουέμπλεϊ» και μία πιθανή ενδεκάδα είναι η ακόλουθη: Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Ροντρίγκες, Λο Σέλσο, Μέσι, Λαουτάρο Μαρτίνες, Ντι Μαρία.