Το σενάριο ισχυρής Ομόνοιας στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ

Μετά την οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019/20 η Ομόνοια γνωρίζει τρία πράγματα. Πρώτον, μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεύτερον, μετά από μια δεκαετία θα παίξει ξανά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τρίτον, ως ευρωπαϊκό συντελεστή θα χρησιμοποιήσει αυτόν της Κύπρου, ο οποίος είναι υπέρτερος του δικού της (5.350 έναντι 1.500).
Πέραν τούτων, τα υπόλοιπα είναι αβέβαια. Οι «πράσινοι» δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι στην Ευρώπη, ούτε ποια θα είναι η αφετηρία τους (πρώτος ή δεύτερος προκριματικός γύρος), ούτε καν το format των προκριματικών (διπλοί ή μονοί αγώνες), καθώς όλα εξαρτώνται από το αν και πότε θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη και τις σχετικές αποφάσεις της UEFA.

Α’ προκριματικός
Με συντελεστή 5.350 το «τριφύλλι» το περασμένο καλοκαίρι θα ήταν στους αδύναμους (unseeded) του α’ προκριματικού γύρου, ωστόσο αυτή τη χρονιά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στους ισχυρούς (seeded).
Από τους 21 συλλόγους με εξασφαλισμένη τη συμμετοχή σε αυτόν, η ομάδα του Χένινγκ Μπεργκ έχει καλύτερο συντελεστή από τις 13 (Ντινάμο Μπρεστ, Τζουργκάρντεν, Κουόπιο, Ρέικιαβικ, Σαράγεβο, Ρίγα, Φόλα Ες, Φλόρα Ταλίν, Φλοριάνα, Ντινάμο Τιφλίδας, Κόναχ’ς Κιουέι, Κλάκσβικ, Γιουρόπα). Πέραν τούτου, δεδομένα θα υπερτερεί όποιας ομάδας θα έλθει από τον προ-προκριματικό και της όποιας πρωταθλήτριας από το Μαυροβούνιο.
Με άλλα λόγια, έχει ήδη από κάτω της 15 ομάδες και χρειάζεται να βάλει άλλες δύο, δεδομένου ότι στον α’ προκριματικό μετέχουν 34 ομάδες (17 seeded/17 unseeded). Αυτές μπορούν να έλθουν από Σλοβενία (Ολύμπια Λιουμπλιάνα), Σκόπια (Βαρντάρ), Αλβανία (Τίρανα) και Αρμενία (Αραράτ), στις οποίες οι πρωτοπόροι τη στιγμή της διακοπής μειονεκτούν έναντι της Ομόνοιας.
Μπορούν επίσης να προκύψουν από τα πρωταθλήματα Πολωνίας (Λέγκια), Αζερμπαϊτζάν (Καραμπάχ), Ισραήλ (Μακάμπι τελ Αβίβ), Βουλγαρίας (Λουντογκόρετς), Ρουμανίας (Κλουζ), Σλοβακίας (Σλόβαν Μπρατισλάβα) και Ουγγαρίας (Φερεντσβάρος), αν σημειωθούν ανατροπές, καθώς οι πρωτοπόροι τους τη στιγμή της διακοπής έχουν καλύτερο συντελεστή έναντι της κυπριακής ομάδας.
Συμπερασματικά, οι πιθανότητες να είναι ισχυρή η Ομόνοια στον α’ προκριματικό γύρο είναι συντριπτικά περισσότερες από τις αντίστοιχες να είναι αδύναμη.

Β’ προκριματικός
Η κλήρωσή του γίνεται ταυτόχρονα με αυτήν του α’ προκριματικού γύρου και πριν διεξαχθούν καν οι αγώνες του προ-προκριματικού. Άρα η κατάταξη των ομάδων με βάση τον ευρωπαϊκό συντελεστή τους θα είναι ίδια. Επειδή όμως στον β’ προκριματικό μετέχουν 20 ομάδες (10 seeded/10 unseeded) οι «πράσινοι» θα πρέπει με τον συντελεστή τους να είναι στο Top10.
Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς ήδη μειονεκτούν έναντι έξι ομάδων με εξασφαλισμένη συμμετοχή στον α’ προκριματικό (Σέλτικ, Μόλντε, Αστάνα, Σέριφ Τιρασπόλ, Ντάνταλκ και Σουντούβα). Επίσης από τον β’ προκριματικό εκκινούν οι πρωταθλήτριες Κροατίας, Δανίας και Ελβετίας. Τη στιγμή της διακοπής στις δύο πρώτες προπορεύονταν ομάδες (Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Μίντγιλαντ) με καλύτερο συντελεστή, ενώ στην Ελβετία η πρωτοπόρος Ζανκτ Γκάλεν έχει μεν χειρότερο συντελεστή από το «τριφύλλι», αλλά είναι ισόβαθμη με τους Γιανγκ Μπόις που έχουν καλύτερο συντελεστή από την Ομόνοια.
Συμπερασματικά, οι πιθανότητες να είναι αδύναμη η Ομόνοια στον β’ προκριματικά είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες να είναι ισχυρή.

Γ’ προκριματικός-Πλέι οφ
Δεδομένου ότι οι κληρώσεις τους θα γίνουν επίσης πριν την ολοκλήρωση των προηγούμενων γύρων, όποια αδύναμη ομάδα αποκλείσει ισχυρή, θα πάρει τον συντελεστή της και θα (έχει πολλές πιθανότητες να) κληρωθεί ως τέτοια στον επόμενο γύρο.
Αν η Ομόνοια περάσει στον γ’ γύρο (αποκλείοντας μια ομάδα με πολύ καλύτερο συντελεστή) και κληρωθεί ως ισχυρή με μια αδύναμη, τότε το συγκεκριμένο ζευγάρι θα είναι απίθανο να κληρωθεί ως ισχυρό στα πλέι οφ.
Στον αντίποδα, αν η Ομόνοια περάσει στον γ’ γύρο (αποκλείοντας μια ομάδα με απλώς καλύτερο συντελεστή) και κληρωθεί ως αδύναμη με μια ισχυρή, τότε θα έχει καλές πιθανότητες να κληρωθεί ως ισχυρή στα πλέι οφ.

Το παράδειγμα της Κλουζ
Για όσους μπερδεύτηκαν, παρατίθεται το παράδειγμα της Κλουζ το περασμένο καλοκαίρι. Η πρωταθλήτρια Ρουμανίας εκκίνησε από τον α’ προκριματικό γύρο. Με ευρωπαϊκό συντελεστή 3.500 ήταν στις αδύναμες και κληρώθηκε με την Αστάνα (27.500), της οποίας ο συντελεστής της έδωσε μια θέση στις ισχυρές, όταν έγινε η κλήρωση του β’ γύρου.
Η Κλουζ απέκλεισε τους Καζάκους και αντιμετώπισε τη Μακάμπι τελ Αβίβ (16.000), της οποίας ο συντελεστής την έθεσε στους ανίσχυρους της κλήρωσης για τον γ’ προκριματικό γύρο. Η Κλουζ απέκλεισε τους Ισραηλινούς και αντιμετώπισε τη Σέλτικ (31.000), η οποία με τον συντελεστή της κληρώθηκε ως ισχυρή στα πλέι οφ.
Οι Ρουμάνοι πέταξαν εκτός και τους Σκοτσέζους και έπαιξαν την είσοδο στους ομίλους ως ισχυροί απέναντι στη Σλάβια Πράγας, από την οποία όμως αποκλείστηκαν με δύο ήττες. Δεν παύει, ωστόσο, να ήταν μια ομάδα που με μικρότερο συντελεστή από την Ομόνοια κληρώθηκε δύο φορές (στον β’ προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ) ως ισχυρή, επειδή κατάφερε να αποκλείσει ομάδες με μεγαλύτερο συντελεστή και να τον «οικειοποιηθεί» εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως οι κληρώσεις κάθε γύρου προηγούνται της ολοκλήρωσης του προηγούμενου.
Ό,τι δηλαδή μπορεί και καλείται να κάνει η ομάδα του Χένινγκ Μπεργκ, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα (και το format) στους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο