Και όμως: Η τετράδα του Κόνφερενς Λιγκ κοστίζει περισσότερο από του Γιουρόπα!

Η σύγκριση της χρηματιστηριακής αξίας των ομάδων που βρίσκονται στα ημιτελικά των δύο διοργανώσεων, βγάζει στον... αφρό την τετράδα του Κόνφερενς Λιγκ.

Πόσες φορές δεν ακούσαμε να υποτιμάται με απίστευτο τρόπο το Κόνφερενς Λιγκ κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν; Πόσες φορές δεν αναφέρθηκε ειρωνικά ως... Ιντερτότο; Μία ματιά στο ποιες ομάδες έφτασαν τελικά στα ημιτελικά αυτής της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA, σε σύγκριση μάλιστα με εκείνες που αντίστοιχα βρίσκονται στον δεύτερο τη τάξει θεσμό, στο Γιουρόπα Λιγκ, αρκεί για να δώσει τις απαντήσεις. 

Γουέστ Χαμ, Άιντραχτ, Λειψία, Ρέιντζερς από τη μία πλευρά. Λέστερ, Ρόμα, Μαρσέιγ, Φέγενορντ από την άλλη. Αν δεν ήξερε κάποιος ποια τετράδα παίζει σε ποιον θεσμό, δεν θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρήσει ότι το δεύτερο γκρουπ συμμετέχει στο Γιουρόπα και το πρώτο στο Κόνφερενς; Προφανώς και θα μπορούσε κι ενδεικτική επ' αυτού είναι η σύγκριση της χρηματιστηριακής αξίας που έχουν οι μεν και οι δε. 

Κοντά στα 349 εκατ. ευρώ η Γουέστ Χαμ, με βάση την εκτίμηση της έγκυρης ιστοσελίδας “transfermarkt”, στα 199 εκατ. ευρώ η Άιντραχτ, στα 465 εκατ. η Λειψία που είναι η πιο “ακριβή” του Γιουρόπα και στα 132 εκατ. η Ρέιντζερς, 

Όσο για τους τέσσερις που βρίσκονται στο Κόνφερενς; Η Φέγενορντ στα 134 εκατ. ευρώ, η Μαρσέιγ που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα 252 εκατ., η Ρόμα στα 369 εκατ. και η Λέστερ που έχει και τα σχετικά πρωτεία, αγγίζει τα 515 εκατ. ευρώ! 

Τι μας βγάζει η σχετική σύγκριση των συνολικών ποσών; Από τη μία πλευρά, η τετράδα των ομάδων του Γιουρόπα Λιγκ εκτιμάται ότι αξίζει περί τα 1,145 δις ευρώ, ενώ εκείνη του Κόνφερενς στα 1,27 δις ευρώ. Προφανώς βέβαια και τα νούμερα αυτά θα ήταν διαφορετικά αν η Άιντραχτ χθες δεν έκανε τη μεγάλη έκπληξη μέσα στο “Καμπ Νου” απέναντι στην Μπαρτσελόνα που κοστολογείται στα 650+ εκατ. ευρώ. Ωστόσο και η παρουσία των Καταλανών -που βρίσκονται φέτος σε φάση αναδόμησης- στα νοκ άουτ του Γιουρόπα προφανώς και αφορά σε μία εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερη συνθήκη, μιλάμε άλλωστε για την πρώτη συμμετοχή της στη διοργάνωση μετά από 18 χρόνια. Αν πέρυσι έλεγες σε κάποιον πως θα έφτανε η στιγμή που οι“μπλαουγκράνα” δεν θα περνούσαν από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα σε περνούσε για τρελό. 

Δείτε αναλυτικά τα νούμερα (σε εκατομμύρια ευρώ): 

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Γουέστ Χαμ    348.75
Άιντραχτ Φρανκφούρτης    199.05
Λειψία    465.6 
Ρέιντζερς    132.05

ΣΥΝΟΛΟ: 1,145,45

ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ ΛΙΓΚ
Λέστερ    514.8
Ρόμα    369.35
Φέγενορντ    134.05
Μαρσέιγ    252.6

ΣΥΝΟΛΟ: 1,270,8

Τι συμπεραίνει λοιπόν κανείς, καθώς βαδίζουμε στο φινάλε των ευρωπαϊκών διοργανώσεων; Είναι δεδομένο πως στόχευση της UEFA δεν ήταν να φτιάξει μία διοργάνωση αποκλειστικά για κάθε λογής “χωριό” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως θέλουν να τα αποκαλούν ορισμένοι. Προφανώς και θα υπήρχαν κι ομάδες αυτού του βεληνεκούς, οι οποίες κρίθηκε χρήσιμο, αντί να πάνε... σπίτι τους το καλοκαίρι αφού θα είχαν αποκλειστεί ενδεχομένως από τις δύο ανώτερες διοργανώσεις, να συνθέσουν μία νέα διοργάνωση, μαζί ωστόσο με ένα γκρουπ άλλων ομάδων σαφώς ανώτερης δυναμικής, επιπέδου Γιουρόπα, που βεβαίως θα ήταν και τα φαβορί για να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Κι αυτό είναι τελικά που έγινε στο τέλος της ημέρας. 

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις διεύρυνσης της διαφημιστικής πίτας κι αύξησης του γενικότερου ενδιαφέροντος για το προϊόν που “πουλάει” η UEFA σε περισσότερες ομάδες και πιο πολλές χώρες, προσφέροντας το δέλεαρ να κοντράρουν κάποια στιγμή αντιπάλους του επιπέδου της Ρόμα, της Μαρσέιγ, της Λέστερ και άλλων ομάδων που κάλλιστα θα μπορούσαν να παίζουν σε ανώτερη διοργάνωση.

Πηγή: sdna.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο