Ρωσία: Με τον αέρα της έδρας

Στην έδρα τους, οι Ρώσοι (πρεμιέρα σήμερα στις 18:00 κόντρα στη Σαουδική Αραβία) θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι δεν έκαναν σε Μουντιάλ από το 1994 και μετά. Από τότε, δηλαδή, που υπάρχουν ως ξεχωριστό κράτος και που δεν κατάφεραν να κάνουν μιαν αξιομνημόνευτη παρουσία σε Μουντιάλ. Θα έλεγε μάλιστα κάποιος πως οι πορείες τους είναι καταστροφικές. Τρεις συμμετοχές, τρεις αποκλεισμοί από τον 1ο γύρο. Και αν στο Μουντιάλ 1994 δικαιολογείται αφού πήγε με τη μισή ομάδα (πολλοί εξαιρετικοί παίκτες της εποχής απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθόδους του προπονητή Σαντίριν), το 2002 και το 2014 έπεσε σε καλό όμιλο και τα έκανε μαντάρα.  Η υψηλή θέση στην ιστορική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι παραπλανητική και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις καλές επιδόσεις της πρώην ΕΣΣΔ. Τις οποίες (επιδόσεις) κληρονόμησαν οι Ρώσοι. Αυτό που δεν κληρονόμησαν είναι την οργάνωση, την πειθαρχία, τη σπιρτάδα. Μπορεί κάποιοι να θυμηθούν την εξαιρετική πορεία του Γιούρο 2008, αλλά μιλάμε για μία παρένθεση στη γενική μιζέρια του ρωσικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η προσπάθεια μίας αναδιοργάνωσης και ανύψωσης με φόντο το Μουντιάλ, που επιχειρήθηκε επί Φάμπιο Καπέλο, αποδείχτηκε φιάσκο.

Οπότε έχουμε μία ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώπιον όμως πολύ μεγάλων προσδοκιών. Είναι η οικοδέσποινα του Μουντιάλ και από την οικοδέσποινα αναμένεις πολλά. Η έδρα, λοιπόν, είναι κλειδί και ίσως η «παγίδα» για τις προβλέψεις. Προσφέρει αγωνιστικό κίνητρο για τους παίκτες, ντεζαβαντάζ για τους αντιπάλους, πίεση σε διαιτητές. Γενικά η έδρα δίνει έναν αέρα που μπορεί να καλύψει αρκετές αγωνιστικές αδυναμίες.

Στο ψητό. Η Ρωσία έκανε αλήθεια μιαν ανανέωση στην ομάδα, ξεκινώντας από τα μετόπισθεν, όπου μπροστά από τον Ακινφέεφ (που στην καλή του μέρα πιάνει τα πάντα, αλλά έχει και συχνά άσχημα φεγγάρια), δεν υπάρχει η κλασική φρουρά των Ιγκνάσεβιτς, Μπερεζούτσκι και Σία. Ειδικά επί Τσερσέσοφ παρατηρείται μία προσπάθεια για γρήγορο ποδόσφαιρο, άρα με φρέσκια, ταχιά πόδια. Αλλά και μία προσπάθεια να συνδυαστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα νιάτα και η εμπειρία. Αστέρια δεν έχει (τελευταίος παίκτης ολκής ήταν ο Αρσάβιν, ενώ ο πολλά υποσχόμενος Ζαγκόεφ δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν όλοι), έχει όμως αρκετούς ποδοσφαιριστές που ξέρουν μπόλικη μπάλα. Θα ποντάρουν, λοιπόν, στο σύνολο.

Μιλήσαμε για υψηλές απαιτήσεις και μπόλικη πίεση, την οποία πρέπει να διαχειριστεί η ομάδα. Κανένας δεν αναμένει πως θα πάρει το Μουντιάλ, αλλά κανένας στη χώρα δεν θα δεχτεί άλλο ένα μουντιαλικό φιάσκο. Με την κλήρωση να θεωρείται θετική, η πρόκριση στη 2η φάση είναι η μοναδική επιλογή. Έτσι και αλλιώς αν δεν μπορεί να υποσκελίσει ομάδες του εκτοπίσματος της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, τι να πει παρακάτω; Για τη Ρωσία, μάλιστα, τίθεται και το θέμα της πρωτιάς. Γιατί σίγουρα υστερεί της Ουρουγουάης, αλλά στην έδρα της μπορεί να κάνει την 1η υπέρβαση. Την βολεύει και η σειρά των αγώνων, αφού θα δώσει τελευταίο τον αγώνα με τη «Σελέστε» και αν έχει κάνει τη δουλειά της πριν, θα έχει και ψυχολογία. Μπαίνοντας στους «16» θα πάρει βαθιά ανάσα. Επιτυχία θα είναι όμως να πάει ακόμη μακρύτερα, στους «8». Αν τα καταφέρει, θα έχει βάλει στο στίγμα της και θα έχει πατήσει σε γερό σκαλί προκειμένου να γίνει μία αξιοσέβαστη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 

ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ

VS Ουρουγουάη              0-1-0

VS Σαουδ. Αραβία          0-0-1

VS Αίγυπτος                       0-0-0

Απολογισμός: 0-1-1

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συμμετοχές Μουντιάλ: 4 (7*)

Πρώτη συμμετοχή:  1994 (1958*)

Αγώνες Μουντιάλ:  9 (2-2-5) /  31 (15-6-10*)

Καλύτερη θέση: 18η (1994), 4η (1966)*

Διακρίσεις:  Euro 1960*

Προπονητής: Στανισλάβ Τσερσέσοφ

Αρχηγός:  Ιγκόρ Ακινφέεφ

* Στατιστικά της ΕΣΣΔ

 

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟΝ… ΦΙΟΝΤΟΡ ΣΜΟΛΟΦ

Ανήκει στην κατηγορία παικτών που άργησαν μεν, αλλά κάποια στιγμή έδειξαν την πραγματική τους αξία. Ο Σμόλοφ είναι στα 28 του. Λίγα πράγματα στην Ντιναμό Μόσχας, ένα μέτριο πέρασμα από τη Φέγενορντ, μέχρι που μετακόμισε το 2015 στο Κρασνοντάρ και εκεί κυριολεκτικά εξερράγη. Με 0,75 γκολ ανά αγώνα, είναι ο κορυφαίος Ρώσος επιθετικός. Η άνοδός του ήταν εξίσου εντυπωσιακή και στην Εθνική ομάδα, αφού την τελευταία διετία σκοράρει ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια. Καλός παίκτης, ευέλικτος παρά το ύψος του, από τα στατιστικά και μόνο, θα είναι μία ξεκάθαρη απειλή για κάθε άμυνα.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΤΣΕΡΣΕΣΟΦ

Σπουδαίος τερματοφύλακας, ο «σοφός» όπως τον αποκαλούσαν όταν υπεράσπιζε τα δίχτυα της Σπαρτάκ, της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας. Η προπονητική του καριέρα πήρε τα πάνω της τα τελευταία χρόνια. Έκτισε καλό όνομα σε Σπαρτάκ, Ντιναμό Μόσχας, Αμκάρ. Μετακόμισε στην Πολωνία το 2015 και άμεσα πήρε το πρωτάθλημα με τη Λέγκια. Τον Αύγουστο του 2016, η Ομοσπονδία τού  πρότεινε να αναλάβει την Εθνική. Στα 59 του χρόνια είναι ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης και μιας τεράστιας πρόκλησης.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο