«Η FIFA μελετά Μουντιάλ με 48 ομάδες στο Κατάρ το 2022»

Η FIFA θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να αυξήσει το… μέγεθος του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022, από 32 σε 48 ομάδες, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου , Τζιάνι Ινφαντίνο.

Τον περασμένο μήνα, ο Ινφαντίνο έκανε γνωστό ότι η πλειοψηφία των εθνικών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του τουρνουά και αναμενόταν να ληφθεί απόφαση πριν από την κλήρωση της προκριματικής φάσης, το Μάρτιο.

Ο Ινφαντίνο, μιλώντας σε αθλητική διάσκεψη σήμερα στο Ντουμπάι, είπε επίσης ότι η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο για κάποιους από τους γείτονες του Κατάρ να φιλοξενήσουν μερικούς από τους αγώνες, μιας και τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι θα ήταν «δύσκολο» να οργανωθεί ένα διευρυμένο τουρνουά μόνο στο Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος ξεκίνησαν διπλωματικό και εμπορικό μποϋκοτάζ κατά του Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, γεγονός που περιπλέκει την προοπτική διευρυμένου τουρνουά. Οι χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αρνείται.

Η FIFA ψήφισε το 2017 την αύξηση του κορυφαίου τουρνουά από 32 σε 48 ομάδες ξεκινώντας από το 2026, αλλά από τότε ο Ινφαντίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η αλλαγή στο 2022.

«Αν νομίζετε ότι είναι καλό να έχουμε 48 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί να μην προσπαθήσουμε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, γι 'αυτό αναλύουμε αν είναι δυνατόν να έχουμε 48 ομάδες ήδη το 2022», δήλωσε σήμερα.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Κατάρ με 32 ομάδες. Προφανώς, αν μπορέσουμε να το αυξήσουμε σε 48 ομάδες και να κάνουμε τον κόσμο ευτυχισμένο, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε».

Το Κατάρ δήλωσε ότι δεν θα λάβει τελική απόφαση για την επέκταση του τουρνουά μέχρι να δει λεπτομέρειες μιας μελέτης από τη FIFA. Η μελέτη αναμένεται να συζητήσει πτυχές του προγραμματισμού, τον αριθμό των απαιτούμενων χώρων, τους τόπους προπόνησης και τον αριθμό των παιχνιδιών ανά ημέρα που θα διεξάγονται στην εκτεταμένη μορφή.

Το Κατάρ, ένα μικροσκοπικό αλλά πλούσιο αραβικό έθνος, προχώρησε με φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση της υποδομής πριν από το τουρνουά του 2022, που περιλαμβάνει έργα 6-8 δισεκατομμύρια δολάρια για οκτώ γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Αν μπορέσουμε μερικές από τις γειτονικές χώρες στην περιοχή του Κόλπου που είναι πολύ κοντά να φιλοξενήσουν μερικά παιχνίδια από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελές για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

«Υπάρχουν εντάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή και εξαρτάται από τους αντίστοιχους ηγέτες τους να το αντιμετωπίσουν, αλλά ίσως είναι ευκολότερο να μιλήσουμε για ένα κοινό σχέδιο ποδοσφαίρου παρά πιο περίπλοκα πράγματα. Εάν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους του Κόλπου και όλες οι χώρες του κόσμου να αναπτύξουν ποδόσφαιρο και να φέρουν ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο για το ποδόσφαιρο, τότε θα πρέπει να το δοκιμάσουμε».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο