Το 99,3% των αποφάσεων στο Μουντιάλ ήταν σωστές!

Τι ζητάει η ECA από την UEFA για το VAR στο Champions League και το Europa League, γιατί ο Τσέφεριν λέει «όχι» για την ώρα και τι πρέπει να γίνει στα πρωταθλήματα.

 
Προφανώς το μεγάλο ζήτημα που συζητήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας στη συνεδρίαση της ECA ήταν το... άνοιγμα για τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση για την τριετία 2021-24. Ομως ένα μεγάλο θέμα που έθεσε η ECA προς την UEFA ήταν κι αυτό του VAR. Το Video Assistant Referee έχει μπει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις αλλά φέτος ούτε το Champions League, ούτε το Europa League θα έχει την βοήθεια του... βίντεο.

Θα έχουμε του χρόνου; Είναι μία ερώτηση που η UEFA δεν έχει απάντηση αυτή τη στιγμή και η ECA πιέζει. Και για θετική απάντηση. Ο ισχυρός άντρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι είναι ο πρόεδρος της ECA. Μια ECA που μπορεί να μην παίρνει τις τελικές αποφάσεις αλλά σίγουρα πιέζει και... περνάει τις εισηγήσεις της στην UEFA. Οπως έγινε για την τριετία που διανύουμε (2018-21) και το πόσο «κλειστή» διοργάνωση έγινε το Champions League.

Ο Ανιέλι λοιπόν μπορεί στο συνέδριο της Κροατίας να είπε και να ξεκαθάρισε περισσότερες από δέκα φορές πως το VAR είναι θέμα της UEFA και μόνον αυτής, αλλά με τα όσα πρόσθετε έδειχνε πως πιέζει για την άμεση αλλαγή. Τόσο άμεση που από την επόμενη σεζόν θα υπάρχει VAR σε Champions League και Europa League.

Σε ερώτηση μάλιστα που του τέθηκε για το αν πιστεύει ότι το VAR είναι τόσο σημαντικό ο Ανιέλι ήταν ξεκάθαρος. «Είμαι άνθρωπος που κοιτάω τους αριθμούς. Ο κύριος Μπουζάκα (σ.σ. Chief Manager της FIFA και υπεύθυνος για το VAR) μου εξήγησε πως το ποσοστό των σωστών αποφάσεων στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε το 95%. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας και με τη χρήση του VAR το ποσοστό έφτασε στο 99,3%. Οσο για το οφσάιντ; Δεν είχαμε καμία λάθος απόφαση», εξήγησε ο Ανιέλι ο οποίος τόνισε πως έχουν γίνει ήδη ραντεβού με την UEFA και με τον πρόεδρο της, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Το επόμενο σημαντικό ραντεβού μάλιστα είναι στο τέλος του μήνα στη Νιόν της Ελβετίας. Λογικά ούτε τότε θα ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα του VAR κι αυτό γιατί η UEFA δεν μπορεί να το συντονίσει. Για ποιους λόγους;

Γιατί υπάρχουν 53 διαφορετικές ομοσπονδίες οι οποίες δίνουν διαιτητές στην UEFA για το Champions League και το Europa League. Οπως εξηγούσαν στην ECA ένας διαιτητής από την Λευκορωσία δεν μπορεί να έχει την ίδια κατάρτιση στο θέμα του VAR μ' έναν Ισπανό ή έναν Γερμανό οι οποίοι έχουν στα πρωταθλήματά τους το Video Assistant Referee. Χρειάζεται ειδική εκμάθηση στους διαιτητές και φυσικά μεγαλύτερη οργάνωση σε όλα τα πρωταθλήματα και όλες τις ομοσπονδίες.

Οπως εξήγησε ο Ανιέλι «δεν μπορούμε να πιέσουμε ούτε την UEFA ούτε τις ομοσπονδίες που δεν έχουν VAR να βάλουν. Είναι απλό ζήτημα για τις χώρες που δεν έχουν. Χρειάζεται έγκριση της UEFA και συμφωνία των συλλόγων, της Λίγκας και της Ομοσπονδίας».

Καταλαβαίνει κανείς πως όσο κι αν θέλει η ECA να πιέσει την UEFA σε αυτο το κομμάτι δεν είναι τόσο εύκολο. Οι συζητήσεις πάντως θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν στο συνέδριο του Δουβλίνου τον Δεκέμβριο. Εκεί όπου θ' ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση η οποία θα ξεκινήσει την τριετία 2021-24.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο