Η ομιλία του Αυγενάκη στο 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Στις δυνατότητες που έχει ο αθλητισμός, να αποτελέσει ένα από τα πιο πρόσφορά μέσα ανάπτυξης της χώρας μας, εφόσον «νοικοκυρευτεί», μπει με διαφάνεια σε τάξη το αθλητικό τοπίο και συνασπιστούν όλες οι δυνάμεις του αθλητικού κινήματος, στάθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του στο 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που ξεκίνησε χθες (02/07) κι ολοκληρώνεται αύριο (04/07) στην Πάτρα.

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Θα ήθελα, ξεκινώντας, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την διοργάνωση του 8ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τέτοιες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή και ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μία συνεργασία που όταν είναι αγαστή, τα οφέλη είναι αδιαμφισβήτητα για όλους.

Η συγκυρία που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας, έθεσε νέα δεδομένα στη διαχείριση όλων των πτυχών της καθημερινότητας. Η χώρα μας κλήθηκε να δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη της απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό αποκλειστικά με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κι ενώ το στοίχημα της υγειονομικής διαχείρισης του ιού δείχνει να κερδίζεται, ένα άλλο ανακύπτει. Αυτό της διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Η Κυβέρνηση καλείται, με πλάνο και στρατηγική για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, να διαμορφώσει τις συνθήκες επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αυτή συγκυρία ως μια ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και εισαγωγής νέων πρακτικών διαχείρισης και νοικοκυρέματος του ελληνικού αθλητισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία.

Η κρίση του κορωνοϊού, γέννησε ευκαιρίες για μια συντονισμένη και οργανωμένη επιχείρηση νοικοκυρέματος του αθλητικού τοπίου. Διότι μέσα από την πανδημία κατέστη αναγκαίο να αντιμετωπιστούν δραστικά και άμεσα οι παθογένειες που ταλάνιζαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να επικρατήσουν συνθήκες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Από τα μέσα Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όλης της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων».

Είναι συνεχείς οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες για το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου στην Ελλάδα, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και αταλάντευτη η στόχευση του Υφυπουργείου Αθλητισμού για να μπει επιτέλους τάξη και να αποτυπωθεί, με όρους διαφάνειας και ισότητας, επίσημα, όλη η αθλητική δομή της χώρας.

Μ’ αυτή τη φιλοσοφία, άλλωστε, της διαφάνειας, δημιουργήθηκε και υλοποιείται το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», για τις ετήσιες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών.

Κεντρική μας φιλοσοφία είναι ότι ο αθλητισμός, ανεξαρτήτως συνθηκών, πρέπει να παράγει, να προωθεί και να υπηρετεί συνεχώς τις αξίες του. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το πρόγραμμα «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ»:

Είναι ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Συμμετέχουν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και δημοφιλείς αθλητές και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων και ιδίως, των νεότερων γενεών στις αξίες του αθλητισμού.  Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα αγκαλιάστηκε γρήγορα και από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας.

Ο αθλητισμός μπορεί αποδεδειγμένα να αποτελέσει ένα από τα πιο πρόσφορα μέσα ανάπτυξης για την χώρα μας, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητος ο συνασπισμός όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα αθλητικά σωματεία και τους αθλητές μας μέχρι τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και το κράτος.

Τρείς είναι οι άξονες, που εφόσον συντονιστούν, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το αθλητικό κίνημα και να αποτελέσουν τα μέσα της αθλητικής ανάπτυξης : 1. Η ιδιωτική πρωτοβουλία 2. Η τοπική αυτοδιοίκηση 3. Η κεντρική Διοίκηση.

Η εναρμόνιση και η κατανομή των δράσεων που στοχεύουν στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί υπόθεση ενός μόνο φορέα, όσα μέσα και αν αυτός διαθέτει.

Είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά του ερασιτεχνικού σωματείου, το οποίο αποτελεί την βάση της αθλητικής πυραμίδας, προπονεί το σώμα των παιδιών μας, διαμορφώνει το πνεύμα και τον χαρακτήρα τους.

Αλλά και του ιδιώτη, ο οποίος είτε ως διοικητικός παράγοντας, είτε ως προπονητής, είτε ακόμα και ως εθελοντής, καταθέτει το μεράκι και τον κόπο του, αφιλοκερδώς τις περισσότερες φορές.

Επίσης, είναι απαραίτητος ο άρτιος τοπικός συντονισμός που μόνο μέσα από την παροχή υποστήριξης από τον εκάστοτε Δήμο ή Περιφέρεια μπορεί να επιτευχθεί.

Κι αυτό το έχουμε κάνει πράξη εδώ στη Δυτική Ελλάδα: Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου αναπτύσσουμε μια σειρά συνεργειών για την ενίσχυση του αθλητισμού, την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

Η εξωστρέφεια, μέσω της διεκδίκησης αθλητικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας και αθλητικών δράσεων ευρείας κλίμακας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των υγειών δυνάμεων του αθλητισμού. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οφέλη από την διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, που σήμερα κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

Η Δυτική Ελλάδα, και η Πάτρα ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να το εξακριβώσει μέσα από την διεξαγωγή των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2019. Να σας θυμίσω ότι όταν ανέλαβα τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες και η διοργάνωση κινδύνευε να ματαιωθεί. Πήραμε το ρίσκο και ολοκληρώσαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες διαδικασίες που καθυστερούσαν για χρόνια. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους.

Η άρτια διεξαγωγή τους σηματοδότησε την δυναμική επάνοδο της χώρας μας στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι μέσω της διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Τοπικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή προβλήθηκαν στο εξωτερικό, η Ελλάδα δήλωσε ξανά παρούσα στις διαδικασίες ανάθεσης αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώνοντας άρτιους αγώνες.
Οι μεγάλες διοργανώσεις, όμως, άφησαν πίσω τους μια παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε. Αυτήν της αθρόας εθελοντικής συμμετοχής. Το διαπιστώσαμε ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και από τους Παράκτιους Αγώνες πέρσι. Ο εθελοντισμός πάντοτε θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Η υπέρτατη αυτή πράξη κοινωνικής προσφοράς, και στον τομέα του αθλητισμού, έρχεται πάντοτε να συμπληρώσει ελλείψεις που συχνά δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν κατά τον αρχικό σχεδιασμό.

Μιλώντας για περιφερειακή ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, παράγοντα κομβικής σημασίας αποτελούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, κύριο μέλημά μας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αναπτύξαμε την πλατφόρμα «Πέλοπας». Στόχος της είναι, για πρώτη φορά, η πλήρης και λεπτομερειακή καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας, είτε υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού.

Μέσω του «Πέλοπα» θα γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, τι αθλήματα εξυπηρετούνται, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά τα επόμενα έργα και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Ταυτόχρονα, το αθλητικό κοινό της χώρας θα μπορεί μέσα από την πλατφόρμα να πληροφορείται για τις δυνατότητες και τις παροχές της κάθε εγκατάστασης, επιλέγοντας αυτήν στην οποία θέλει να αθληθεί.

Η στήριξη των αθλητικών υποδομών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Δεν αρκεί να είναι απλώς λειτουργικές αλλά πρέπει να καθίστανται βιώσιμες οικονομικά, μέσα από την εξυπηρέτηση του κοινωνικού τους σκοπού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εξωστρέφεια και την συνεπακόλουθη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους αλλά και μέσω της συμβολικής συμμετοχής των σωματείων που τις χρησιμοποιούν στα έξοδά τους. Επίσης, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Πάτρα λόγω της στρατηγικής της θέσης και της ιστορίας της στον αθλητισμό, πληροί όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε σημαντικότατο αθλητικό κέντρο. Αξιοποιώντας την γειτνίαση της με τουριστικούς προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας όπως τα Επτάνησα, οι Δελφοί αλλά και η αρχαία Ολυμπία, μπορεί να δέχεται αθλητές που θα την επιλέγουν για τις προπονήσεις τους.

Το ΠΕΑΚ αποτελεί μία εγκατάσταση ασφαλέστατη, που πέρα των απαραίτητων βελτιώσεων που θα γίνουν, διαθέτει υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν πλήθος αγωνισμάτων, ακόμη και εναλλακτικών μορφών αστικού αθλητισμού όπως το παρκούρ, αθλήματα άμμου ή και bmx biking, κάποια εκ των οποίων σύντομα θα δούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Προμηθέας «δίνει ζωή» σε ένα γήπεδο τοπόσημο της πόλης, όπως το Δημήτριος Τόφαλος, ενώ μέσω του υπερσύγχρονου προπονητικού του κέντρου αποτελεί πόλο έλξης για παιδιά όλων των ηλικιών.

Αλλά και ευρύτερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως στο Δρέπανο, που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης των αθλητών του kite surfing αλλά δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει πλήρως αυτήν του τη δυναμική, ή τις λίμνες Στράτου και Καϊάφα και το ποτάμι του Αχελώου που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης θαλάσσιων σπορ.

Ο αθλητισμός, λοιπόν, αποτελεί σημαντικότατο όχημα περιφερειακής ανάπτυξης. Και μπορεί να αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο. Το Υφυπουργείο Αθλητισμού οργανωμένα και με πλάνο εργάζεται προς αυτήν κατεύθυνση.Είμαστε εδώ, ανοιχτοί στο διάλογο και έτοιμοι να ακούσουμε κάθε φορέα του αθλητισμού που είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει όμως πάντοτε να έχουμε κατά νου, πως ο συλλογικός στόχος επιδιώκεται σωστά και εν τέλει κατακτιέται μόνο όταν και η προσπάθεια είναι συλλογική».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο