«Η FIFA πήγε κόντρα και στους δικούς της κανόνες»

Στο ραδιόφωνο του «Libero 107,4» μίλησε ο νομικός δικαίου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, αναφορικά με την προσφυγή του Άρη στο CAS, λόγω τις τιμωρίας των «κιτρινόμαυρων από την FIFA, για την μεταγραφή του Φιορίν Ντουρμισάι.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στον Libero 107,4:

Για την διαφορά των κανόνων της FIFA και των εθνικών νόμων: «Είναι σωστή ερώτηση και την καταλαβαίνω. Απασχολεί το αθλητικό δίκαιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το Δίκαιο Κανόνων της FIFA και της UEFA, μαζί με την ξεκάθαρη θέση τους ότι οι Κυβερνήσεις δεν πρέπει να εμπλέκονται σε θέματα του αθλητισμού. Από την άλλη όμως όταν υπάρχει ένα Δίκαιο σε μία χώρα, θα πρέπει να το σέβονται. Και το περιλαμβάνουν μέσα στα καταστατικά τους. H FIFA και η UEFA είναι οι.. άρχοντες του παιχνιδιού και κρίνουν όπως θεωρούν ότι πρέπει».

Για την προσφυγή στο CAS: «Κάθε ομάδα, κάθε άνθρωπος που κάνει έφεση στο CAS έχει μία ελπίδα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Στην περίπτωση του Άρη υπάρχει το διαδικαστικό. Η απαγόρευση δεν είναι ένα νέο θέμα. Έχει αποφασιστεί πριν καιρό. Θα πρέπει να κοιτάξουν ποιά απόφαση πρέπει να προσβάλουν. Αν η ΠΑΕ πήγαινε τον Οκτώβριο και έκανε προσφυγή στο CAS εντός της προθεσμίας για το ban, δεν θα αποδεχόταν απαραίτητα τις οφειλές της. Θα γινόταν από ένα νέο πρόσωπο. Μπαίνουμε στο ουσιαστικό θέμα. Δηλαδή κατά πόσο η εταιρία πρέπει να πληρώσει τα... σπασμένα της προηγούμενης. Εφόσον το ελληνικό δίκαιο δεν τονίζει ρητά ότι μία νέα εταιρεία πρέπει να αναλάβει τα χρέη της προηγούμενης, τότε ο Άρης έχει κάποιες πιθανότητες».

Για το κατά πόσο η νέα εταιρία μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της προηγούμενης: «Το ΑΦΜ είναι σαν ένα νέο πιστοποιητικό γεννήσεως. Αναδεικνύει την ξεχωριστή ύπαρξη μιας εταιρίας. Εφόσον το ελληνικό δίκαιο δεν ορίζει ότι η νέα εταιρία πρέπει να αναλάβει τα χρέη της παλιάς, φαντάζομαι ότι πιθανόν η ΕΠΟ να βασίστηκε σε αυτό. Τίθεται το εξής ζήτημα. Υπάρχει σύγκρουση κανόνων της FIFA και του ελληνικού δικαίου. Πως το διαχειρίζεται το CAS τώρα...

Αν αποφασίσει να εξετάσει μία προσφυγή του Άρη, θα πρέπει να δει κατά πόσο το ελληνικό δίκαιο υπερισχύει των κανόνων της FIFA και να δει την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τα καταστατικά FIFA και UEFA τονίζουν ότι οι κανόνες τους θεσπίζονται με σεβασμό προς το εθνικό δίκαιο.

Η FIFA με την απόφασή της κάνει μία παρέμβαση στο ελληνικό δίκαιο. Ο Άρης είναι μία ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία. Και δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς νομική βάση. Και η νομική βάση της βρίσκεται στο ελληνικό δίκαιο. Και η FIFA ουσιαστικά ζητάει από τον Άρη να πάει κόντρα στο ελληνικό δίκαιο.Δεν θέλω να βάλω άλλες παρόμοιες υποθέσεις στην κουβέντα, διότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές. Η κύρια ερώτηση για το CAS είναι κατά πόσο το Δίκαιο Κανόνων της FIFA υπερισχύει του ελληνικού Δικαίου;».

Για την έκδοση δελτίου του Ντουρμισάι από την ΕΠΟ και την δικαίωση της ομάδας στο Διαιτητικό: «Ο Άρης ακολούθησε στην σωστή κατεύθυνση. Οι κανόνες τονίζουν ότι πρέπει να εξαντληθούν τα ένδικα νομικά μέσα στην Ελλάδα πριν πάει στην FIFA ή το CAS. Ο Άρης ακολούθησε την νομιμότητα. Τώρα τιμωρήθηκε επειδή υπάρχει σύγκρουση των κανόνων της FIFA και του Ελληνικού Δικαίου. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ΕΠΟ. Θα μπορούσε να δείξει πυγμή και επαγγελματική παρουσία. Να τονίζει ότι παραβιάζεται το Ελληνικό Δίκαιο. Οπότε ένα απλό ζήτημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί με μία επαγγελματική διαπραγμάτευση, κατέληξε σε δικαστική μάχη. Και την πληρώνει ο Άρης, αυτοί που διοικούν, οι παίκτες και οι φίλαθλοι».

Για το κατά πόσο παίζει ρόλο ότι δεν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση: «Από την στιγμή που έχει δημιουργηθεί νέο ΑΦΜ, δεν μπορεί να έχει σχέση με την νέα επιχείρηση. Τώρα, αν ακόμα λειτουργεί η προηγούμενη εταιρεία, στην εκκαθάριση αυτό γίνεται. Πωλούνται τα περιουσιακά στοιχεία για να πληρωθούν οι πιστωτές. Κάθε ΑΦΜ αντιστοιχεί σε διαφορετική ύπαρξη».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο