Άρθρο-«κόλαφος» για τον Τσάβι Ρόκα στον Παναθηναϊκό

Hταν η «ομάδα του Δώνη» και αυτό είναι το Νο 1 πρόβλημα για τον Ρόκα. Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύτηκε στην ελλαδική ιστοσελίδα gazzetta άρθρο, το οποίο χρεώνει στον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού (και πρώην της ΑΕΚ) λανθασμένους χειρισμούς και μηδενικό ψυχικό δέσιμο με την πλειονότητα των παικτών, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν ότι στέκεται απέναντί τους.

Αναλυτικά το άρθρο:

Ετσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, τα εμπόδια για τον Γιώργο Δώνη θα είναι πάμπολλα στα play offs. Αρκετοί παίκτες με τις βαλίτσες στο χέρι, αρκετά προβλήματα τραυματισμών (ελαφρά τα περισσότερα, αλλά… προβλήματα), προπονητής με ημερομηνία λήξης, μηδενικό βαθμολογικό κίνητρο...

Ο Παναθηναϊκός είναι ήδη σίγουρα η ομάδα που ξεκινά με το μεγαλύτερο ντεσαβαντάζ το τουρνουά των δέκα αγώνων, η απόδοση πολλών μπορεί να αποτελέσει ξεκάθαρο κριτήριο για τον επαγγελματισμό και την επόμενη μέρα τους στο κλαμπ και όλα αυτά οι διοικούντες καλούνται να τα αντιμετωπίσουν υπό ένα και μοναδικό πρίσμα. Υπό το πρίσμα της απόλυτης κυριαρχίας του Τσάβι Ρόκα αυτή τη στιγμή στο κλαμπ.

Διότι ο Γ. Δώνης και οι συνεργάτες του θα αποχωρήσουν μετά το τέλος της σεζόν, αλλά ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να υφίσταται και να συμμετέχει σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με επικεφαλής έναν τεχνικό διευθυντή του οποίου η σχέση με τα αποδυτήρια είναι σχεδόν… ανύπαρκτη.

Ο ψυχικός σύνδεσμος του Ρόκα με τους παίκτες είναι στο ναδίρ. Η απόφαση για την απόλυση του Δώνη και η παντελώς λανθασμένη επιλογή να ανακοινώσει ο Ισπανός την πρόταση για μείωση του 10% στις αμοιβές (και όχι – επί παραδείγματι – ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης ως εκπρόσωπος του κλαμπ), την ίδια ημέρα της δημοσιοποίησης του διαζυγίου με τον 50χρονο κόουτς έχουν διευρύνει την ούτως ή άλλως τεράστια απόσταση τεχνικού διευθυντή – παικτών. Όχι ότι πρέπει να είναι… φίλος τους. Αλλά μάλλον δεν είναι ωφέλιμο για μια ομάδα να τον θεωρούν και… «απέναντί» τους.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, Ο ΨΥΧΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΙ ΔΩΝΗ
Ο Ρόκα είναι αυτή τη στιγμή ο «ξένος» που ήρθε και… «έφαγε» τον «δικό μας»: αυτή είναι η εικόνα στο μυαλό των περισσότερων παικτών. Παικτών οι οποίοι πλην ορισμένων «παλιών» (εκ των οποίων αρκετοί αποχωρούν…), του Καρλίτος και των δανεικών Νάγκι – Ανουάρ ήταν επιλογές των Νταμπίζα – Δώνη την προηγούμενη διετία. Επιλογές είτε μεταγραφικές, είτε ανάδειξης και καθιέρωσής τους στο αρχικό σχήμα. Είναι παίκτες οι οποίοι έμαθαν δύο χρόνια να δουλεύουν με το ίδιο τιμ και συνδέθηκαν ψυχικά με αυτό το τιμ.

Δεν αντιμετώπιζαν τον Δώνη μόνο ως προπονητή, αλλά και ως δάσκαλο κάποιοι εξ’ αυτών: Κακά τα ψέματα, αυτός ο Παναθηναϊκός έχει την ταυτότητα του κόουτς! Με τα καλά του και τα στραβά του σε όλα τα επίπεδα, αλλά έχει τη δική του ταυτότητα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Γ. Δώνης είναι ένας τεχνικός που τον παίκτη τον πάει με το… καλό. Ενας υπομονετικός προπονητής, που δεν βρίζει, δεν υποτιμά, δεν λοιδωρεί, δεν βάζει εύκολα τις φωνές, ένας κόουτς που σπανίως βγαίνει εκτός εαυτού, ένας τεχνικός που ανεξάρτητα από τις επιτυχίες του και τις αποτυχίες του στον πάγκο, είχε και διατηρεί πολύ ισχυρό δέσιμο με τους ποδοσφαιριστές.

Αυτό θα είναι και το υψηλότερο εμπόδιο που θα κληθεί να περάσει ο Τσάβι Ρόκα και ο νέος προπονητής όταν αναλάβει. Ναι, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στη σύνθεση του ρόστερ. Ναι, ο Παναθηναϊκός θα είναι η μοναδική ομάδα των play offs που θα αλλάξει κόουτς και τη μισή ενδεκάδα του στο καλοκαίρι του κορονοϊού, την ίδια ώρα που οι περισσότερες ομάδες κάνουν τα πάντα για να βρουν την όσο το δυνατόν πιο ομαλή «μετάβαση» στην επόμενη σεζόν πάνω στο πιο ασταθές και ανώμαλο έδαφος.

Όμως το σημαντικότερο πρόβλημα του διδύμου Ρόκα – διαδόχου του Δώνη θα είναι η χημεία με τα αποδυτήρια, η επανασυσπείρωση και το “one team spirit”. Είναι πάρα πολύ δύσβατη η εκκίνηση σ’ αυτό το δρόμο μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο όταν στο Κορωπί θα προστεθούν οι νέοι παίκτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναμένεται να είναι αλλοδαποί.

ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟΙ “ΦΕΥΓΑΤΟΙ”, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗ SUPERLEAGUE 1
Φρεσκότατο δείγμα της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι ότι ορισμένοι (κυρίως ξένοι) παίκτες του Παναθηναϊκού μάλλον ζουν στον… δικό τους κόσμο. Στον κόσμο της… αναζήτησης της επόμενης ομάδας τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει προτείνει τη μικρότερη μείωση αποδοχών συγκριτικά με όλες τις ομάδες της Superleague 1 (το 40% της τελευταίας δόσης, δηλαδή το 10% της ετήσιας αμοιβής), αφήνοντας μάλιστα «ανέγγιχτα» τα μικρά συμβόλαια κάτω των 60.000 ευρώ ετησίως, επιμένουν να ζητούν το 100% της αμοιβής τους, επειδή θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και θα παίξουν σε όλα τα ματς.

Δεν είναι ένα «τρελό» αίτημα. Εχει λογική. Αλλά μάλλον δεν είναι συμπτωματικό πως κάθετα αντίθετοι με την πρόταση της ΠΑΕ είναι όσοι ξένοι παίκτες έχουν αποφασίσει να φύγουν. Ας μην καταφύγουμε σε συγκρίσεις επιπέδου… Μπάγερν, όπου οι παίκτες δέχθηκαν δύο μειώσεις. Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Αν, όμως, οι παίκτες του Παναθηναϊκού κάνουν τις συγκρίσεις με τους συναδέλφους τους στη Superleague 1, θα αντιληφθούν τη διαφορά.

Το θέμα – παρότι δεν αναμένεται να λάβει μεγάλες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες διότι οι περισσότεροι παίκτες αναμένεται να συμφωνήσουν και όσοι διαφωνούν ενδέχεται να φτάσουν σε «ατομικές» διαπραγματεύσεις ή ακόμα και στα δικαστήρια με τον Παναθηναϊκό – έχει αρκετές προεκτάσεις.

Α) Δείχνει πόσο έχει διαταραχθεί η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, όπου ούτε ο Γιώργος Δώνης μπορεί να τους… κάνει καλά (σε ποια άλλη ομάδα της Superleague 1 έχουν γραφτεί τόσα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα, παρότι η μείωση είναι η μικρότερη της κατηγορίας;)

Β) Δείχνει ότι δεν υπάρχουν στα αποδυτήρια ένας – δυο «Ζέκα» για να συσπειρωθούν όλοι γύρω του

Γ) Προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το τι μπορεί να συμβεί αν η διοίκηση φτάσει στο σημείο να προτείνει στους παίκτες μείωση αποδοχών (20% επί παραδείγματι) για την επόμενη σεζόν, κάτι που είναι πολύ πιθανό δεδομένης της απώλειας εσόδων από εισιτήρια και εμπορικές συμφωνίες. Διότι αυτό – όπως και στις υπόλοιπες ομάδες – θα συμβεί, είναι δεδομένο. Απλώς, όλοι περιμένουν τι θα συμβεί τελικά στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και πόσα θα πάρει κάθε ομάδα από το δικό της συμβόλαιο που αποτελεί για τις περισσότερες την κύρια πηγή εσόδων, ώστε να διαμορφώσουν το μπάτζετ τους...

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο