«Χρειάζονται περίπου 20.000 τεστ για να ολοκληρωθεί η σεζόν»

Λαμβάνοντας τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού (παίκτες χωρισμένοι σε ολιγομελή γκρουπ, αποφυγή σωματικής επαφής κ.ά.) αρκετές ομάδες της Μπούντεσλιγκα επέστρεψαν τη Δεύτερα (6/4) στα προπονητικά τους κέντρα.

Το πλάνο της γερμανικής λίγκας προβλέπει επιστροφή στη δράση σε περίπου τέσσερις εβδομάδες και ολοκλήρωση της σεζόν μέχρι τις 20-21 Ιουνίου. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα, απαρτιζόμενη από τέσσερις γιατρούς και ισάριθμους αξιωματούχους της ομοσπονδίας και της λίγκας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του „Sport im Osten“, η συνέχιση της σεζόν θα πραγματοποιηθεί με τριήμερους ελέγχους των παικτών για κορωνοϊό και, αν κάποιος βρεθεί θετικός, θα μπαίνει σε καραντίνα μόνον εκείνος και όχι ολόκληρη η ομάδα.

Είναι κάτι τέτοιο ρεαλιστικό; «Η στρατηγική δεν μου φαίνεται αποτελεσματική. Εν πρώτοις, θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλοί έλεγχοι σε παίκτες παντελώς ασυμπτωματικούς. Δεδομένου όμως ότι τα τεστ δεν είναι σε αφθονία, αυτό θα περνούσε λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Πέραν τούτου ο ιός μπορεί ήδη από τις πρώτες μέρες να μεταφερθεί χωρίς το παραμικρό σύμπτωμα. Άρα οι παίκτες θα πρέπει διαρκώς ανά μικρότερα χρονικά διαστήματα να ελέγχονται. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο. Επίσης αυτό θα περνούσε το μήνυμα ότι στους νεαρούς αθλητές η ασθένεια δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Και αυτό είναι δύσκολο», δήλωσε στη BILD ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επικεφαλής του τομέα υγείας στο SPD.

«Από ιατρικής πλευράς αυτή η προσέγγιση είναι ζόρικη, επειδή δεν προσφέρει 100% προστασία. Φυσικά είναι εφικτό μέσα από τακτικούς ελέγχους να μειωθεί το ποσοστό μόλυνσης, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί», συμπλήρωσε ο ιολόγος δρ. Γιόνας Σμιντ-Κάναζιτ.

Ένας συνάδελφός του, ο Αλεξάντερ Κέκουλε, προϊστάμενος ιολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Χάλε, πρότεινε την ακόλουθη εναλλακτική: «Οι ποδοσφαιριστές, στους οποίους η σωματική επαφή είναι αναπόφευκτη, πρέπει να ελέγχονται λίγο πριν το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε δύο ώρες. Το υπόλοιπο ρίσκο για τους νεαρούς, καλά προπονημένους παίκτες λογικά θα είναι αποδεκτό».

Ο ίδιος ωστόσο συμπλήρωσε: «Από καθαρά ιολογική πλευρά είναι εφικτή μια συνέχιση της σεζόν τον Μάιο, αλλά πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και το εξής: πώς θα εξηγήσουμε στον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο τυγχάνει μιας τόσο ειδικής μεταχείρισης. Η συνέχιση της σεζόν θα σήμαινε επίσης ότι για τους παίκτες θα έπρεπε να επεκταθεί το lockdown και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι. Θα χρειάζονταν περίπου 20.000 τεστ για να ολοκληρωθεί η σεζόν (σ.σ. επί του παρόντος στη Γερμανία ελέγχονται καθημερινά περίπου 100.000 άνθρωποι)».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο