H κατάντια μιας ομάδας που ήταν κάποτε μοντέλο...

Αν κρατούσε κάποιος μια εικόνα από το 2-2 με την Ατλέτικο Μαδρίτης θα ήταν η εικόνα των δύο ομάδων στη διάρκεια ενός cooling break: με τους παίκτες των «ροχιμπλάνκος» γύρω από τον Ντιέγο Σιμεόνε να ακούν τις οδηγίες του και αυτούς των Καταλανών απλά να αδιαφορούν για όσα είχε να τους πει ο Κίκε Σετιέν. Και, προφανώς, δεν το έκαναν για να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας λόγω κορωνοϊού...

Η κατάσταση στη Μπαρτσελόνα είναι εκτός ελέγχου εδώ και πολλούς μήνες. Ακατανόητες διοικητικές αποφάσεις έχουν οδηγήσει μια ομάδα-πρότυπο να παρουσιάζει μια εικόνα ποδοσφαιρικά ακατονήτη. 

Για παράδειγμα, η απομάκρυνση του Ερνέστο Βαλβέρδε τον περασμένο Ιανουάριο φαίνεται πως είχε ολέθρια αποτελέσματα. Ο Βάσκος έφυγε, επειδή χρεώθηκε την απώλεια του τίτλου στο ισπανικό Σούπερ Καπ. 

Στην επίσημη παρουσίασή του, στις 14 Ιανουαρίου, τόσο ο πρόεδρος Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, όσο και ο αθλητικός διευθυντής, Ερίκ Αμπιντάλ, είπαν ότι ο Κίκε Σετιέν ήταν ο άνθρωπος που είχαν ανάγκη εκείνη τη χρονική στιγμή οι Καταλανοί για να τους δώσει... ώθηση. 

Η απόφαση της διοίκησης για την απομάκρυνση του Βαλβέρδε, αν και φάνηκε ακατανόητη στους παίκτες, κρίθηκε τότε αναγκαία για να βγει η ομάδα από το τέλμα. Μόνο που με τον Σετιέν καλό η ομάδα δεν έχει δει... 

Ο πρώην τεχνικός της Μπέτις άφησε τις... αγελάδες στο χωριό του, όπως είπε χαριτολογώντας στην διάρκεια της παρουσίασής του, με ενθουσιασμό και διάθεση να αλλάξει την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Δεν έχει καταφέρει, όμως, να τα πάει καλύτερα από τον προκάτοχό του. 

Ο Σετιέν προσπάθησε να «επιβάλει» διάφορα συστήματα, αλλά δεν μπορεί να καταλήξει σε αυτό που λειτουργεί. Και, επιπλέον, η ομάδα δείχνει τελείως διαφορετικό (κακό) πρόσωπο μακριά από το «Καμπ Νόου». Εκτός, δηλαδή, από τους αριθμούς, το σημαντικό είναι ότι ο Σετιέν δεν κατάφερε στους ποδοσφαιριστές τη φιλοσοφία του και γι' αυτό υπάρχει μουρμούρα στα αποδυτήρια. 

Η Μπαρτσελόνα φέτος είναι μια ομάδα κακή, που γενικά κερδίζει παιχνίδια δύσκολα και που εξακολουθεί να... ζει χάρη στον Λιονέλ Μέσι. Αν ο Αργεντινός είναι σε κακή ημέρα, δεν υπάρχει άλλος για να πάρει την ομάδα πάνω του. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, φυσικά. Το ίδιο ίσχυε και επί Βαλβέρδε. 

Εν τέλει, βέβαια, δεν φταίει ο Σετιέν. Όπως δεν έφταιγε και ο Βαλβέρδε. Κακές επιλογές της διοίκησης, κάκιστος προγραμματισμός. Μια άλλη Μπαρτσελόνα από αυτή που εντυπωσίαζε με το παιχνίδι της και θριάμβευε. 

Αυτοί που πίστεψαν ότι έφταιγε ο Βαλβέρδε, βλέπουν τώρα πως η ομάδα νοσεί και τον... ιό δεν τον είχε φέρει ο πρώην προπονητής της. Η αντικατάσταση του Βαλβέρδε ήταν ίσως ακόμη μια λανθασμένη απόφαση σε μια αλυσίδα τέτοιων. 

Το πρόβλημα είναι, προφανώς, εσωτερικό και δεν αφορά τη φετινή σεζόν ή τον Σετιέν μόνο. 

Η απόκτηση του Αντουάν Γκριεζμάν το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται πως τελικά δεν είχε καμία λογική. Αν και ο Γάλλος, ίσως λόγω και της απουσίας τότε των Μέσι και Σουάρες, άρχισε ελπιδοφόρα τη σεζόν, στη συνέχεια έδειξε μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού (με δεδομένο κιόλας πως οι Καταλανοί δεν παίζουν με αντεπιθέσεις όπως η Ατλέτικο). «Είναι δύσκολο να τον χρησιμοποιήσω χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία της ομάδας» σχολίασε ο Σετιέν και δεν έχει άδικο. 

Ο Γκριεζμάν δεν ταιριάζει στους Καταλανούς. Η απόκτησή του δεν εξυπηρετούσε καμία τακτική, δεν ήταν επιλογή του Βαλβέρδε, δεν θα ήταν επιλογή του Σετιέν, αν ήταν αυτός τότε στον πάγκο. Δεν είχε, επίσης, και καμία λογική σε ό,τι αφορά τα χρήματα (120 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Ατλέτικο), αλλά ο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου αποφάσισε να κάνει την κίνηση που και αγωνιστικά προκάλεσε πρόβλημα και οικονομικά ζημίωσε τον σύλλογο. 

Όπως, ενδεχομένως, το ίδιο ακατανόητη είναι, επίσης, η απόφαση του προέδρου για την ανταλλαγή του 23χρονου πολλά υποσχόμενου Αρτούρ με τον 30χρονο Πιάνιτς. Φαίνεται πως πρόκειται για άλλη μια κακή συμφωνία από την πλευρά ενός συλλόγου που τα τελευταία χρόνια κάνει πολλές τέτοιες. 

Το 2014 η Μπαρτσελόνα πήρε τους Ράκιτιτς, Σουάρες και τερ Στέγκεν. Λίγους μήνες αργότερα κατάκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Από τότε έχει ξοδέψει περίπου 800 εκατομμύρια  και έχει αγοράσει μεταξύ άλλων τους Αρντά Τουράν, Γέρι Μίνα, Λούκας Ντίν, Mάρλον, Πάκο Αλκάθερ, Κλεμέν Λενγκλέ, Αντουάν Γκριζμάν, Νέτο, Ουσμάν Ντεμπελέ, Ζεράρ Ντεουλουφέου, Γιάσπερ Σίλεσεν, Φιλίπε Κουτίνιο, Αντρέ Γκόμες, Φρένκι ντε Γιονγκ, Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, Παουλίνιο, Τζούνιορ Φίρπο, Σαμουέλ Ουμτιτί. Αποχώρησαν οι Τσάβι, Ινιέστα και Νεϊμάρ και έπαψε να στηρίζεται στους παίκτες της Μασία, σαν να άλλαξε το DNA της. Όποιος μάνατζερ περνούσε έξω από τα γραφεία, χτυπούσε, έμπαινε και γινόταν μεταγραφή! 

H απώλεια του πρωταθλήματος είναι ευθύνη της ίδιας της Μπαρτσελόνα που πέταξαν πολύτιμους βαθμούς, κυρίως μετά την επανέναρξη (κόντρα σε Σεβίλλη, Θέλτα και Ατλέτικο). Ο Σετιέν θα είναι, προφανώς, ο αποδιοπομπαίος τράγος και αυτός που θα πληρώσει με την απόλυσή του τα... σπασμένα. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα τελικά. Το χάος θα παραμείνει.  

Ίσως είναι το τέλος ενός μεγάλου κύκλου που άνοιξε με την ομάδα που εντυπωσίαζε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και... σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της: που όχι μόνο κατακτούσε τίτλους, αλλά εντυπωσίαζε και με το παιχνίδι της. Αυτή η ομάδα δεν υπάρχει πια. Φαίνεται πως χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή, πλήρη ανανέωση του ρόστερ, κάτι βέβαια που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί με δεδομένες και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Επομένως, η Μπαρτσελόνα απλά θα εξακολουθεί να στηρίζεται στον Μέσι όσο αντέχει να παίρνει την ομάδα πάνω του. 

Φάνηκε ξανά και κόντρα στην Ατλέτικο. Σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι Καταλανοί έπρεπε να μπουν με το μαχαίρι στα δόντια και να μασούν σίδερα καθώς «έπαιζαν» το πρωτάθλημα, δεν έδειξαν ικανοί να τα καταφέρουν. Ο Μέσι σκόραρε, έφτασε τα 700 γκολ στην καριέρα του, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν άλλη μια απόδειξη πως αυτή η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα... 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο