Άποψη: Η Μπαρτσελόνα πνίγηκε στα λασπόνερα τα οποία η ίδια δημιούργησε

Παρακολουθησα με ενδιαφερον και προπονητικη προσοχη και αναλυση , το ποδοσφαιρικο παιγνιδι για τα προημιτελικα του Champions League, μεταξυ της Μπαρτσελονα και της Μπαγερν στην Πορτογαλια στις 14 Αυγουστου .

Ολοι ανεμεναν οπως και εγω ενα ποιοτικο και ακρως ανταγωνιστικο παιγνιδι μεταξυ δυο εκ των καλυτερων ομαδων της Ευρωπης .Καθε αλλο απο ανταγωνιστικο παρουσιαστηκε στο γηπεδο . Ιδιαιτερα μετα τα πρωτα λεπτα του αγωνα , παρακολουθησα μια δυναμικη ,εκρηκτικη , παθιασμενη και ακρως πειθαρχημενη στο πλανο της και την στρατηγικη της Μπαγερν , και μια ανισχυρη , αναιμικη , νωχελικη , συγχυσμενη ομαδα της Μπαρτσελονας ηοποια δεν ειχε τις δυναμεις και δυνατοτητες να ανταποκριθει στις απαιτησεις του παιγνιδιου .

Το φαινομενο αυτο δεν ειναι παραξενο η" και ασυνηθιστο στο ποδοσφαιρο .Συμβαινουν καταστασεις και γεγονοτα τα οποια προκαλουν αισθηματα και Ιδεες και διδουν αφορμες για ποικιλα σχολια μεταξυ των προπονητων και ολων οσων ασχολουνται με το ποδοσφαιρο . Αντιλαμβανομαι ως προπονητης ποδοσφαιρου , οτι η Μπαρτσελονα στο εν λογω παιγνιδι δεν ειχε φορμα , δεν ηταν σε καλη αγωνιστικη κατασταση .Δεν ηταν η νυχτα της οπως συχνα λενε οι προπονητες . Αποδεχομαι την εξαιρετικη κατασταση και φοβερη διαθεση των ποδοσφαιριστων της Μπαγερν , η οποια πραγματικα μας διδαξε ενα αλλο ποδοσφαιρο , απαιτητικο , με συνεχες τρεξιμο και αλληλοκαλυψεις , σε μαρκαρισμα σε ολο το γηπεδο, με δυναμη που της δινει την δυνατοτητα να κερδιζει σχεδον ολες τις μονομαχιες ,και με πλανο , σχεδιασμο , πειθαρχια και μεγαλη αποτελεσματικοτητα.

Η Μπαγερν μας υποδεικνυει οτι η πολυ καλη φυσικη κατασταση κουβαλα μαζι της και πολυ καλη ψυχολογικη κατασταση και αυτοπεποιθηση. Αυτες οι ιδιοτητες και αρετες επιτρεπουν στην ομαδα να κτιζει την τακτικη , ατομικη και ομαδικη ,και την στρατηγικη της οπωςαυτη επιθυμει παντα με την ιδια επιτυχια .Αυτη να καθοριζει τον ρυθμο και τον προσανατολισμο του παιγνιδιου , αυτη να ειναι ο ηγετης στο παιγνιδι . Η πειθαρχια της ομαδας ειναι συγκλονιστικη και η συνεργασια των ποδοσφαιριστων της ανεπαναληπτη .Παρακολουθωντας τον αγωνα αυτο πολυ προσεκτικα ,διαπιστωσα τεραστια , ασηκωτα παιδικα και αφυσικα λαθη απο πλευρας ποδοσφαιριστων της Μπαρτσελονα , χωρις να μειωνεται φυσικα η μεγαλη Αξια των ποδοσφαιριστων της Μπαγερν . Θα αναφερθω μονο σε ενα τακτικο και στρατηγικο εξωφθαλμο λαθος τους το οποιο κατα την αποψη μου καθορισε και την τυχη της ομαδας τους στον αγωνα και στην μεγαλη εκταση του σκορ .

Ηταν φανερο απο την αρχη του αγωνα οτι ο σχεδιασμος της Μπαγερν ηταν να πιεσει τον αντιπαλο της πολυ ψηλα,βαθεια , και ακαταπαυστα , με κυριους στοχους να καταστρεψουν την κυκλοφορια και την οργανωση της Μπαρτσελονα και να κερδιζουν μονομαχιες στο αμυντικο τριτο της αντιπαλης ομαδας και να σκοραρουν ευκολα .Πως λειτουργησε η μεγαλη Μπαρτσελονα σε αυτη την τακτικη των Βαυαρων ;

Η Μπαρτσελονα προσπαθουσε να οργανωθει απο πισω , απο την αμυντικη της ζωνη και μαλιστα απο βαθεια στην αμυντικη της περιοχη χρησιμοποιωντας τον τερματοφυλακα της ως κεντρικο προσωπο. Στις περισσοτερες φορες λογω του συνεχους pressing τωνΓερμανων αποτυγχανε η προσπαθεια τους αυτη με αποτελεσμα να κινδυνευουν να δεχθουν ευκολα τερματα . Και παρ'ολο οτι ποτε δεν κατορθωσαν να οργανωθουν απο την αμυντικη τους ζωνη και να εκδηλωνουν επιθεσεις , συνεχιζαν να χρησιμοποιουν την ιδια τακτικη και συμπεριφορα σε ολο το παιγνιδι . Πολλες φορες παικτες της Μπαρτσελονα στο αμυντικο τους τριτο με στενο και ασφυκτικο μαρκαρισμα απο αντιπαλους ποδοσφαιριστες και με γυρισμενη την πλατη προς το τερμα τους δεχονταν μεταβιβαση απο τον τερματοφυλακα και απο αλλους συμποδοσφαιριστες τους . Και αυτο συνεβαινε συνεχως , χωρις ο προπονητης να επεμβει δυναμικα και να αλλαξει την συμπεριφορα αυτη και την τακτικη την οποιαν ισως να εφαρμοζαν σε αλλους αγωνες .Το καθε παιγνιδι εχει τις ιδιαιτεροτητες του, τις παραξενιες του , και ο προπονητης πρεπει να ειναι ο αγρυπνος φρουρος , το λιονταρι , αυτος που ανα πασα στιγμη αναλογα με τις περιστασεις και τα γεγονοτα να αλλαζει την τακτικη και την στρατηγικη του παιγνιδιου . ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ .

Η Μπαγερν μελετησε πολυ καλα τον αντιπαλο της . Γνωριζε και τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα του . Εφαρμοσε την τακτικη του pressing πολυ ψηλα, στην ουσια pressing σε ολο το γηπεδο , και μετεφερε το παιγνιδι στο αμυντικο τριτο του αντιπαλου κερδιζοντας τις μονομαχιες οπως και εγινε και να μην αφησει την Μπαρτσελονα να οργανωθει και να κυκλοφορησει με ανεση την μπαλα .Οφειλω να ομολογησω οτι το πλανο της Μπαγερν λειτουργησε αψογα , υποδειγματικα και φερνει στο προσκηνιο ενα τυπο και σχεδιασμο παιγνιδιου συναρπαστικο, αποδοτικο , αποτελεσματικο και νικηφορο.

Κατα την αποψη μου , το απειθαρχο , ριψοκινδυνο και αχρειαστο παιξιμο της Μπαρτσελονα βαθεια στην αμυντικη της ζωνη καθορισε και την μοιρα της στο παιγνιδι .Σκεφτομαι πολλες φορες γιατι διασημοι προπονητες και ποδοσφαιριστες , να κανουν τετοια εξωφθαλμα και ανηκουστα λαθη , τα οποια πληγωνουν την ομαδα και την ιστορια της . Απορω και εξισταμαι ειλικρινα για αυτα τα παιδαριωδη λαθη . ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΛΑΘΩΝ ,αυτη ειναι η πεποιθηση μου . Ομως αποδεχομαι τα λαθη , αλλα αυτα τα λαθη ΠΟΥ ΑΝΕΛΥΣΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ  αποτελουν αυτοκτονια .......

.Η αρχη του τελους της Μπαρτσελονα βρισκεται στην λιμνη με τα λασπονερα που δημιουργησε η ιδια βαθεια στην αμυντικη της ζωνη. Εκτος της αγωνιστικης και τακτικης της διαστασης ,η κατανικηση τους απο τους ποδοσφαιριστες της Μπαγερν στο αμυντικο τριτο συμβαδιζει και η ψυχολογικη κατασταση των ποδοσφαιριστων και των δυο ομαδων , για δε της Μπαρτσελονα αρνητικη για δε Μπαγερν θετικη με μεγαλη αυτοπεποιθηση .ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ . ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ . ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΣ.

Άρθρο από τον Ανδρέα Μουσκάλλη, προπονητή ποδοσφαίρου

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο