Ο Κορμπεράν πάει να φέρεις εις πέρας τη Mission Impossible!

«Πιάσε», του φώναξε η... προβληματική διοίκηση της Βαλένθια πριν λίγους μήνες, πετώντας του μια πατάτα πιο καυτή και από την κόλαση.

Έναν ιστορικό σύλλογο δηλαδή στο χείλος του γκρεμού, μια ομάδα με ψυχολογία στα τάρταρα, που έκλεινε το 2024 στον πυθμένα της βαθμολογίας της La Liga, τρομοκρατημένη στην ιδέα του υποβιβασμού που έδειχνε φυσική συνέχεια της τότε κατάστασης.

Ο Κάρλος Κορμπεράν άφησε την Αγγλία και το ενδεχόμενο της ανόδου στην Premier League με τη Γουέστ Μπρομ για να αναλάβει μια πρόκληση που περισσότερο έμοιαζε με - πολύ - επικίνδυνη αποστολή για την καριέρα του. Και όχι μόνο την έπιασε την καυτή πατάτα, αλλά την κράτησε και σφιχτά, όντας πια έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα.

Η Βαλένθια, μετά και το ιστορικό «διπλό» της στο «Μπερναμπέου» κόντρα στη Ρεάλ, οδεύει προς τη σωτηρία της και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στον Κορμπεράν και την ταπεινή δουλειά του που δείχνει ικανή όχι απλά να κρατήσει τις Νυχτερίδες στη La Liga αλλά και να τις οδηγήσει και σε μια νέα εποχή.

Βαλένθια: Από την ασφυξία στην αναπνοή

Πλέον η Βαλένθια βρίσκεται στην 15η θέση του πρωταθλήματος, με 34 βαθμούς, στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη. Την παραμονή των Χριστουγέννων όμως, όταν ο Κορμπεράν ανακοινώθηκε από τον σύλλογο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική.

Η Βαλένθια ήταν ουραγός με 12 βαθμούς σε 18 αγωνιστικές. Μόνο μια ομάδα στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος προηγουμένως μπόρεσε να μείνει στην κατηγορία με τόσους βαθμούς σε αυτό το σημείο της κούρσας. Έκτοτε, στη... μετά Κάρλος εποχή δηλαδή, οι Νυχτερίδες έχουν κερδίσει 22 βαθμούς σε 13 παιχνίδια, έχουν ηττηθεί μόλις τρεις φορές, από την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ την Ατλέτικο Μαδρίτης, και μέσα στο 2025 έχουν την τρίτη καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας. Εκεί που ασφυκτιούσαν, πλέον αναπνέουν.

Κορμπεράν: Σιωπηλή δουλειά

Πώς κατάφερε λοιπόν ο Κορμπεράν να ηγηθεί αυτής της ανατροπής των δεδομένων; Σίγουρα όχι με... βόμβες και επαναστατικές αλλαγές, ούτε με τρομακτική μεταγραφική ενίσχυση (μόνο ο Σαντίκ ήρθε τον χειμώνα ουσιαστικά) Αλλά με στοχευμένες τροποποιήσεις, με ισορροπία και πίστη. Ο 42χρονος δεν διέλυσε το οικοδόμημα του Μπαράχα, απλά ανακάτεψε ξανά την τράπουλα, το αναδιαμόρφωσε και δούλεψε βασισμένος στο δικό του ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι, μπόρεσε να βελτιώσει τη Βαλένθια και στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα.

Οι Νυχτερίδες του Μπαράχα δημιουργούσαν κατά μέσο όρο 1,01 Expected Goals ανά 90 λεπτά και δέχονταν 1,40 Expected Goals Against. Οι Νυχτερίδες του Κορμπεράν δημιουργούν 1,32xG και δέχονται 1,35xGA. Η Expected Goals Difference της ομάδας λοιπόν - η διαφορά των xG της, το πόσο απειλεί και πόσο απειλείται δηλαδή - είναι φοβερά βελτιωμένη δεδομένων των συνθηκών, αφού έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του +0,36 (-0,39 επί Μπαράχα, -0,03 επί Κορμπεράν).

Η Βαλένθια ακόμα δεν κυριαρχεί όσο ο προπονητής της θα ήθελε, βρίσκεται στο... ίσα βάρκα, ίσα πανιά αυτή τη στιγμή όσον αφορά στο πόσο επικίνδυνη είναι και το πόσο κινδυνεύει, αλλά μιλάμε για μια σαφώς βελτιωμένη επίδοση που κάνει τη δουλειά. Αξίζει, δε, να αναφέρουμε πως στο δείγμα των 13 του παιχνιδιών στο πρωτάθλημα ο 42χρονος έχει κληθεί να αντιμετωπίσει δύο φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης και από μια τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Κορμπεράν επένδυσε στην ισορροπία και τον έλεγχο για να φτάσει στη βελτίωση. Η ομάδα του κρατά περισσότερο την μπάλα (51% η κατοχή έναντι 47,5% επί Μπαράχα), μετρά περισσότερες επιθέσεις με 10+ πάσες και έχει αυξήσει το Match Tempo - τις επιτυχημένες μεταβιβάσεις ανά λεπτό κατοχής δηλαδή - στο 16,4 από το 14,8, παίζοντας με πιο γρήγορο ρυθμό. Έτσι λοιπόν, ο Ισπανός έχει οδηγήσει τη Βαλένθια στην πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώσαμε παραπάνω.

Μια πρόοδο που συνοδεύτηκε και με την καλύτερη αξιοποίηση των υλικών του. Ο Κορμπεράν εμπιστεύεται απόλυτα τα νιάτα του συλλόγου. Δίνοντάς τους πολύ περισσότερα λεπτά από ό,τι ο προκάτοχός του έχει μετατρέψει τους Έντσο Μπαρενετσέα (23) και Χάβι Γκέρα (21) στο βασικό δίδυμο του άξονά του και εκείνοι τον βγάζουν με συνέπεια ασπροπρόσωπο, συνθέτοντας ένα double pivot που λειτουργεί εξαιρετικά τόσο σε επίπεδο ανακτήσεων όσο και προώθησης της μπάλας. Το ίδιο ισχύει και για τον 22χρονο Ντιέγκο Λόπεθ στην επίθεση, που είναι πιο κομβικός από ποτέ, μετρώντας τέσσερα γκολ σε ισάριθμα ματς τον Μάρτιο.

Και κάπως έτσι με... σιωπηλή δουλειά, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με πίστη στις αρχές του και προσεκτικές μετατροπές ο Κάρλος Κορμπεράν έχει μπορέσει να γυρίσει για τα καλά τούμπα την κατάσταση στη Βαλένθια. Φυσικά, αυτό, η σωτηρία δηλαδή, δεν είναι αρκετό για έναν σύλλογο όπως οι Νυχτερίδες. Αποτελεί όμως μόνο το πρώτο βήμα και με βάση τον πρώτο καιρό του 42χρονου στην ομάδα αλλά και τη δουλειά του στην Αγγλία, οι οπαδοί τους δικαιούνται να ονειρεύονται μια πολύ πολύ διαφορετική Βαλένθια.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο