Ο Βαλβέρδε δεν πρόδωσε τις αξίες του. Η Μπαρσελόνα;

Υπάρχει κάτι χειρότερο από μια απόλυση, ειδικά όταν περηφανεύεσαι πως είσαι κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος: η απρέπεια και η ασέβεια - Είναι αυτό, δηλαδή, που έκανε η Μπαρτσελόνα στον Ερνέστο Βαλβέρδε. 

Όσο κι αν κάθε προπονητής γνωρίζει πως παίζει την θέση του σε κάθε παιχνίδι, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί σεβασμό από τον εργοδότη του. Και ειδικά στην περίπτωση του Βάσκου τεχνικού, ο οποίος ουδέποτε κορόιδεψε, ουδέποτε φέρθηκε άτιμα, ουδέποτε έδειξε ασέβεια, τότε ο σύλλογος οφείλει τουλάχιστον να συμπεριφέρεται με τρόπο ανάλογο. 

Παρά το γεγονός ότι ο Βαλβέρδε βρέθηκε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, αυτά τα χρόνια που ήταν προπονητής στους Καταλανούς, δεν μίλησε ποτέ άσχημα ούτε για την διοίκηση ούτε φυσικά για τους παίκτες του. Έβαζε πάντα μπροστά τον εαυτό του, αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη για τα οδυνηρά αποτελέσματα και αναγνώριζε πως η είναι η μοίρα του προπονητή να διαβάζει και να ακούει ένα σωρό επικρίσεις, συχνά σκληρές και άδικες, αλλά να σιωπά και να συνεχίζει την δουλειά του. 

Αυτό που συνέβη (ειδικά) τις τελευταίες ημέρες με τη Μπαρτσελόνα και τον Βαλβέρδε είναι ο ορισμός του πως δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ένας σύλλογος που θέλει να καυχιέται ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό σωματείο: που έχει αξίες και αρχές που ξεπερνούν το ποδόσφαιρο. 

Οι «μπλαουγκράνα» αποκλείστηκαν από τον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ και χωρίς καν να μιλήσει η διοίκηση με τον Βαλβέρδε, άρχισε επαφές με προπονητές για να τον αντικαταστήσει. Πίσω από την πλάτη του, ξεδιάντροπα. Κι αυτός μάθαινε για το μέλλον του από τον Τύπο. Τα ρεπορτάζ στην Ισπανία αναφέρουν πως ο Βαλβέρδε επικοινώνησε με τον πρόεδρο, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, και αυτός του διέψευσε ότι έγινε ταξίδι για να συζητήσουν με τον Τσάβι! 

«Η Μπαρτσελόνα είναι ένα ξεχωριστό μέρος όπου το να κατακτήσεις την ισπανική Λίγκα δεν είναι αρκετό. Λυπάμαι πολύ για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, δεν το αξίζει όλο αυτό. Εύχομαι αυτή η κατάσταση να επιλυθεί σύντομα, το εύχομαι ως μέλος αυτού του συλλόγου» είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. 

«Δεν έκανε κάτι, πέρα από το να χάσει ένα ματς που ξέρουμε όλοι τι σημαίνει για την Μπαρτσελόνα να χάνει ένα παιχνίδι. Υπάρχει πάντα ξεχωριστή πίεση στον προπονητή και στους παίκτες εκεί. Εκείνοι που είχαν την τύχη να είναι προπονητές σε αυτούς τους τεράστιους συλλόγους το ξέρουν αυτό. Είναι μία δουλειά που έχει κινδύνους. Ο Βαλβέρδε είναι ένας έμπειρος τεχνικός που έχει κατακτήσει τίτλους και έχει την ευκαιρία να πάρει και άλλους. Τον νιώθω διότι τον συμπαθώ. Κάνει πραγματικά καλή δουλειά και μπορεί να πάρει όλους τους τίτλους καθώς είναι πρώτοι στο πρωτάθλημα και στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ένας από τους καλύτερους Ισπανούς τεχνικούς» σχολίασε ο Λουίς Ενρίκε. 

«Είναι κακοί οι χειρισμοί της Μπαρτσελόνα. Πρέπει να σέβεσαι τον προπονητή σου γιατί αυτές οι κινήσεις προκαλούν ενόχληση και λύπη. Είναι πολύ αδύναμη πλέον η θέση του Βαλβέρδε» ήταν τα λόγια του Αντρές Ινιέστα. 

Τρεις άνθρωποι που έχουν «σημαδέψει» την ιστορία του συλλόγου δεν θα μπορούσαν να το πουν καλύτερα. 

Μπορεί ο Βαλβέρδε να μην ήταν ο κατάλληλος για τη Μπαρτσελόνα εξαρχής. Μπορεί να ήταν... λίγος. Ωστόσο, οι ταπεινώσεις που έζησε ο 55χρονος τεχνικός λόγω της στάσης του συλλόγου από το καλοκαίρι του 2017 ως το βράδυ της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η απόλυσή του, δεν του άξιζαν. Δεν ήταν η πρέπουσα συμπεριφορά σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είτε άρεσε σε κάποιους είτε όχι, υπήρξε πιστός ως το τέλος. 

Θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να έχει διώξει τον Βαλβέρδε μετά το κάζο της Ρώμης ή μετά το πατατράκ του Λίβερπουλ. Δικαίωμα της διοίκησης να παίρνει αποφάσεις που κρίνει ότι είναι για το καλό της ομάδας. Δεν το έκανε ούτε μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από τη Ρόμα, ούτε μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ. Το έκανε επειδή η ομάδα αποκλείστηκε από τον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ και έδιωξε τον προπονητή που σε 145 παιχνίδια είχε 97 νίκες, 31 ισοπαλίες και 16 νίκες. 

Ναι, ο Βαλβέρδε ήταν ο προπονητής σε δυο «μαύρες» βραδιές στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, αυτός καθόταν στον πάγκο σε περιόδους που η Μπαρτσελόνα έπαιζε άθλιο ποδόσφαιρο, αυτός έδειξε αρκετές φορές αδύναμος από τον πάγκο να κάνει κινήσεις που θα άλλαζαν τη ροή ενός αγώνα. Ήταν, επίσης, κι αυτός που έφερε και τίτλους. 

Καλός ή κακός, είτε έκανε είτε όχι, ο Βαλβέρδε υπήρξε τίμιος. Έκανε αυτά που μπορούσε. Και δεν πρόδωσε κανέναν, κυρίως τις αξίες του. Κάτι που δεν συνέβη με τον σύλλογο. 
Πηγή: sdna.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο