Καραγιάννης: «Δεν βλέπω πρόβλημα να υπάρχουν φίλαθλοι στις κερκίδες, αν...»

Για όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία της πανδημίας στο νησί μας γενικότερα και στα όσα επηρεάζουν τον χώρο του ποδοσφαίρου ειδικότερα μίλησε στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95 ο καθηγητής μοριακής βιολογίας δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την εικόνα της πανδημίας στην Κύπρο: «Η εικόνα που παρουσιάζουμε είναι πολύ θετική. Οι μεταδόσεις εγχώρια είναι σε μηδενικά επίπεδα, αν εξαιρέσουμε δύο κρούσματα, σε πλατφόρμα που ήταν απομονωμένη. Δεν έχουμε πρόβλημα, όλα μας τα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Τώρα που θα ανοίξουμε για τους τουρίστες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είχαμε και το κρούσμα στον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα από τη Σερβία, όπου παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων».

Για την κατάσταση στη Σερβία και το πώς το χειρίζεται η Κύπρος: «Είχαμε βάλει τη Σερβία στην κατηγορία Α. όταν αυξάνονταν τα κρούσματα την υποβιβάσαμε στη Β, ίσως αυτή την εβδομάδα υποβιβαστεί στη Γ. Έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα το οποίο οι αρχές είχαν αποκρύψει, η αίσθηση είναι ότι είχαν δώσει ψευδή δεδομένα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα δεδομένα που δίνουν κάποιες χώρες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Για το πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι αληθή: «Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, υπάρχουν δεδομένα. Γίνονται συγκρίσεις με θανάτους της προηγούμενες χρονιάς».

Για τη διαχείριση του κρούσματος που βρέθηκε στον Απόλλωνα: «Το θέμα της καραντίνας το συζητήσαμε στο Προεδρικό την περασμένη εβδομάδα. Θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών, μετά δημιουργούνται άλλες ανομοιότητες. Παραμένουμε στο 14ήμερο της απομόνωσης για να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός δεν έχει μεταδοθεί. Πρέπει να βρεθούν οι στενές επαφές για να μην μπει σε απομόνωση όλη η ομάδα».

Για το τι γίνεται αν συμμετάσχει σε προπόνηση και αν αντιμετωπίζονται οι συμπαίκτες του ως στενές επαφές: «Εξαρτάται τι έγινε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η ιχνηλάτηση θα προσδιορίσει ποιοι θεωρούνται στενές επαφές».

Για το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου απομονωνόταν το κρούσμα: «Αν δοκιμάστηκε αλλού και απέδωσε, θα το λάβουμε υπόψη. Δεν είχαν ιδιαίτερα ψηλό αριθμό κρουσμάτων. Πολλές κυπριακές ομάδες έχουν παίκτες που προέρχονται από το εξωτερικό. Αν κάνουν τεστ και μπουν οικειοθελώς σε αυτοπεριορισμό, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το μεταδώσουν. Αν μείνουν στην Κύπρο είμαστε βέβαιοι ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ομαλά. Το πρόβλημα θα είναι αν μας έρθουν από το εξωτερικό, ή αν παίξει δική μας ομάδα με κάποια του εξωτερικού και βρεθεί κρούσμα».

Για το θέμα παρουσίας κόσμου στο γήπεδο και το ποσοστό: «Δεν βλέπω πρόβλημα να υπάρχουν φίλαθλοι στις κερκίδες αν διατηρούν αποστάσεις. Όταν μπει γκολ ίσως αγκαλιαστούν και να μην τηρηθούν τα δύο μέτρα. Αυτό είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αποφύγουμε. Εναπόκειται στις ομάδες πώς θα το διαχειριστούν. Ειπώθηκε κάτι για ποσοστό περιστασιακά, περιμένουμε κάτι πιο επίσημο να συζητήσουμε».

Για τη διαχείριση κρούσματος μετά από μια πτήση, για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες: «Έχουμε εμπειρία με τον επαναπατρισμό συμπατριωτών μας. Από όλες αυτές τις πτήσεις υπήρξαν 40-45 κρούσματα, αλλά κανείς δεν κόλλησε τον ιό. Αυτό οφείλεται σε πολλά πράγματα, όλοι πρέπει να φορούν μάσκα και αν είναι δυνατόν να αποφεύγουν τα πολλά μπλα-μπλα. Εντός αεροσκάφους η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ασφαλής».

Για την ενημέρωση περί αερογενούς μετάδοσης του ιού: «Το είδαμε αυτό και με τη χλωροκίνη, είδαμε αντιφατικές μελέτες. Το γεγονός ότι ο ιός μεταφέρεται αερογενώς το ξέραμε από πριν. Το υποψιαζόμαστε, το ξέραμε μερικώς, αυτοί λένε ότι μεταφέρεται έτσι πέραν πάσης αμφιβολίας».

Για την Ελλάδα και κατά πόσον μπορεί να πέσει κατηγορία: «Μέχρι στιγμής όχι».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο