Ανάλυση: Δείχνουν γρήγορα τα δόντια τους οι «Λέοντες»

Αν κάτι άλλαξε στην ΑΕΛ της περιόδου 20-21, είναι βέβαια η ευχέρεια στην δημιουργία και κατ΄επέκταση στο σκοράρισμα. Αλλαγή συνειδητή, με βάση το πλάνο που εφάρμοσε ο Κέρκεζ.

Έτσι η ομάδα της Λεμεσού έφτασε στα 14 παιχνίδια τα 25 γκολ. Τηρουμένων των αναλογιών στο φετινό πρωτάθλημα είναι μία πολύ καλή επίδοση.

Έχει φυσικά εξαιρετικό ενδιαφέρον η χρονική στιγμή που φτάνει στο τέρμα η ΑΕΛ. Η στατιστική ανάλυση στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο είναι ύψιστης σημασίας,.

Σπάζοντας το 90λεπτο σε 15λεπτα, ιδού η συχνότητα σκοραρίσματος των «Λεόντων»
1’-15΄: 6 γκολ
16’-30’: 5 γκολ
31’-45’: 4 γκολ
46’-60’: 2 γκολ
61’-75’: 5 γκολ
76’-90’: 3 γκολ
 
Συμπέρασμα πρώτο. Η ΑΕΛ αντικρούει την συνήθη στατιστική που θέλει τις ομάδες να σκοράρουν περισσότερο στο 2ο μέρος. Πέτυχε τα 15 από τα 25 γκολ, μέχρι το 45’. Το σημείο αναφοράς είναι πως το 1ο δεκαπεντάλεπτο είναι το πιο παραγωγικό της. Και αυτό πάει κόντρα στα συνηθισμένα, όπου λογικά το διάστημα 1’-15’ είναι το πιο «στείρο». Είναι μεγάλο πλεονέκτημα η αποτελεσματικότητα τόσο νωρίς. Ίσως είναι και το μυστικό για τις πολλές νίκες, σε αγώνες που δεν είναι ντέρμπι. Η ΑΕΛ σκοράρει νωρίς, αποβάλλει άγχος και ανοίγει ευκολότερα τις αντίπαλες άμυνες. Αν ανοίξουμε λίγο το πλαίσιο και μετρήσουμε τα συνολικά 11 γκολ μέχρι το 30΄, μιλούμε για εξαιρετική ευχέρεια.
 
Σημαντικό σημείο τα πέντε γκολ στο διάστημα 61’-75΄.  Πριν αρχίζει η πίεση να παραπέμπει σε μέγκενη, η ΑΕΛ δηλώνει παρούσα.
Τέλος, πάντα από στατιστικής άποψης τα 3 γκολ από το 76΄και μετά είναι λίγα. Αλλά δίπλα στα νούμερα υπάρχει πάντα η ουσία. Πολλές φορές το σκοράρισμα προς το τέλος των αγώνων ξεγελά, αφού πολλά από αυτά είτε είναι αύξηση μεγάλου προβαδίσματος ή και τέρματα «τιμής όπλων». Το σημαντικό είναι αν θα σκοράρεις αργά, το γκολ να έχει πραγματική ουσία. Τα δύο από τα 3 γκολ της ΑΕΛ μετά το 76’  ήταν τέρματα νίκης (Ολυμπιακό, Απόλλωνα) και το άλλο  ήταν «»κλείδωμα» νίκης στο 3-1 με την Καρμιώτισσα.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο