Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της Αθλητικής Κληρονομιάς μας

Η Αθλητική κληρονομιά και η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της, είναι μια οφειλόμενη τιμή σ’ αυτούς που έκτισαν διαχρονικά τον Αθλητικό Πολιτισμό στον τόπο μας. Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός.

Η Αθλητική  διαχρονική μας πορεία, στηριγμένη στο πολυσύνθετο θλιβερό παρελθόν της, το αβέβαιο και ανασφαλές παρών της και το  ποικιλόμορφο και άγνωστο μέλλον της πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί.

Τις διάφορες διαχρονικές προκλήσεις και κραδασμούς που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας, μπορούν να τις αντιμετωπίσουν οι Ιστορικές μνήμες μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες των Αθλητικών μας Συλλόγων , αντλώντας γνώση, εμπειρίες και  διδάγματα.

Η υποβάθμιση και εξαφάνιση των διαχρονικών στοιχείων της Αθλητικής μας κληρονομιάς, καθιστά πιο πτωχή την κληρονομιά όλου του Αθλητικού Πολιτισμού μας.

Πάντοτε πίστευα, σεβόμουνα και ερευνούσα το παρελθόν μας. Και το προσωπικό και το ποδοσφαιρικό και το Αθλητικό γενικά και το Πολιτιστικό και το Εθνικό.  Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σέβονται και τιμούν το  παρελθόν και την κληρονομιά τους. Ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ένα σπουδαίο Μουσείο, το οποίο καταγράφει και αναδεικνύει μια Ιστορική Αθλητική και κοινωνική διαδρομή από το 1926.

Παρακίνηση τώρα για την παρέμβαση μου αυτή, αποτέλεσε το ανακαινισμένο γήπεδο της ΑΕΚ - Αρένα Λάρνακας. Για να είμαι ειλικρινής και δίκαιος προηγήθηκαν στην ίδια πόλη τα ιδιόκτητα γήπεδα των προσφυγικών Σωματείων της Ανόρθωσης, της Νέας Σαλαμίνας, του ΑΣΙΛ Λύσης και στο Δασάκι Αχνας το γήπεδο του Εθνικού. Η αναφορά μου για το γήπεδο  της ΑΕΚ Λάρνακας και της εισήγησης μου όπως σ’ αυτό δημιουργηθεί ένα Αθλητικό μουσείο, εμπεριέχει μια μοναδική ιστορικότητα. Η ενοποίηση δύο πραγματικά ιστορικών σωματείων σε μια δύσκολη εποχή αποτελεί διαφορετική ανάλυση και προσέγγιση, από ποδοσφαιρικής, αθλητικής, κοινωνικής και ψυχολογικής άποψης.

Το 1994 δύο ιστορικά σωματεία της Λάρνακας ΠΟΛ και ΕΠΑ, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα Αθλητικό Σωματείο , την ΑΕΚ Λάρνακας. Η ενοποίηση πέρασε μέσα  από πολλές φουρτούνες, άντεξε και προβάλλει τώρα σαν  μια νέα ποιοτική Αθλητική δύναμη του τόπου μας. Ο ΠΟΛ , ιδρύθηκε το 1937 και η ΕΠΑ ιδρύθηκε το  1932. Μια μεγάλη ιστορική διαδρομή για τα  δύο σωματεία τα  οποία διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της Λάρνακας και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι υπηρέτησαν τα δύο ιστορικά σωματεία.

Η ενοποίηση των δύο Αθλητικών σωματείων ήταν και είναι ένα προοδευτικό γεγονός,  μια σημαντική ποιοτική παράμετρος για τον Αθλητισμό της Λάρνακας.

Παρακολουθώ την πορεία της ΑΕΚ Λάρνακας και ομολογώ ότι παρ’ όλες τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες ορισμένων ανθρώπων και από τα δύο Σωματεία,  η ΑΕΚ Λάρνακας μεγαλουργεί. Εκτισε το δικό της γήπεδο, το ΑΕΚ Αρένα, δημιούργησε πολύ όμορφα και ποιοτικά γήπεδα για τις Ακαδημίες της  και διαθέτει μια αρκετά ανταγωνιστική, πρωταγωνιστική ποδοσφαιρική ομάδα,  όπως και άλλα αθλητικά τμήματα. Αναδύεται από την πορεία της υγεία  και ομορφιά.

Τελευταία η Διοίκηση της ΑΕΚ βελτίωσε τις υποδομές του  γηπέδου της , με το στέγαστρο στην δυτική εξέδρα την δημιουργία boxes, την βελτίωση του φωτισμού του γηπέδου όπως και αναβάθμιση των υπολοίπων χώρων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ΑΕΚ Ανδρο Καραπατάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο και συνεργάτες τους, για τις  μεγάλες τους προσπάθειες και για την αγάπη  που επιδεικνύουν στην δημιουργία μιας  μεγάλης ποιοτικής υποδομής, η οποία θα βοηθήσει το Σωματείο , σ’ όλες τις παραμέτρους του.

Σ’ αυτές τις σύγχρονες συνθήκες , οι οποίες ευνοούν την λήθη και ακυρώνουν κάθε ιστορικό γεγονός, σ’ αυτές τις δύσκολες και παράξενες εποχές της λησμονιάς και  της επίπλαστης καθημερινότητας, είναι αναγκαιότητα η δημιουργία ενός μουσείου, στο όμορφο γήπεδο της ΑΕΚ Αρένα.  Σ’ αυτό το πανέμορφο χώρο, να μαζευτεί το παρελθόν των δύο αυτών Ιστορικών Σωματείων καθώς και της νέας οντότητας της ΑΕΚ που δημιουργήθηκε το 1994. Υπάρχουν ασφαλώς Ιστορικά  κειμήλια, υπάρχουν ακόμα στην ζωή αθλητές των δύο Σωματείων οι οποίοι κατέχουν τέτοια αντικείμενα, τα οποία μπορούν να τα παραχωρήσουν και να εκτίθενται στο μουσείο της ΑΕΚ Λάρνακας.

Να σημειώσω ότι πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες στην κόσμο διαθέτουν Αθλητικά μουσεία και μάλιστα τοποθετημένα στα κεντρικά τους γήπεδα και τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς των πόλεων τους.

Το μουσείο της ΑΕΚ θα διατηρά την  Ιστορική μνήμη και την διαδρομή των δύο Αθλητικών Συλλόγων και θα συμβολίζει την πραγματική Αξία που επιτυγχάνεται με την ενότητα, συνεργασία , συναίνεση και αποφασιστικότητα για ένα κοινό σκοπό και στόχο, με την δημιουργία της ενοποιημένης από το 1994 ΑΕΚ Λάρνακας .

Από το γήπεδο ΑΕΚ Αρένα , το στολίδι αυτό της Λάρνακας, χωρίς το μουσείο του και τώρα και πάντοτε κάτι θα του λείπει.

Οσα εκτεταμένα σημειώνω για την ΑΕΚ Λάρνακας, ισχύουν  για όλα τα Αθλητικά μας Σωματεία, ανεξάρτητα δυναμικότητας και ισχύος. Ιδιαίτερα τα Προσφυγικά μας Σωματεία, τα οποία εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες οφείλουν μέσα από την Αθλητική τους δραστηριότητα και ευαισθησία , να διατηρούν την μνήμη των κατεχομένων εδαφών τους και την Ιστορική διαχρονικής μνήμης των Αθλητικών – Ποδοσφαιρικών –Πολιτιστικών – Κοινωνικών τους εκδηλώσεων.

Η Ανόρθωση και η Νέα Σ αλαμίνα ο Εθνικός Αχνας, ο ΑΣΙΛ Λύσης , στα ιδιόκτητα γήπεδα  τους, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ίδρυση του Μουσείου τους , που θα συγκεντρώνονται όλα τα κειμήλια του παρελθόντος, στολές , κύπελλα , βραβεύσεις, βιβλία , εφημερίδες και οτιδήποτε άλλο συνδεμένο με την Αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική Εθνική Ιστορία και δραστηριότητα τους, Το Οδοιπορικό αυτό των Σωματείων, είναι το βάθρο πάνω στο οποίο κτίζονται οι νέοι δρόμοι τους είναι η Ιστορία τους.

Τέλος κυρίαρχο  ρόλο στην διατήρηση συντήρηση προστασία και ανάδειξη της Αθλητικής  Πολιτιστικής Κληρονομιάς , έχει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και οι Δήμοι.

Στις παράξενες εποχές που ζούμε και στις πιο δύσκολες που έρχονται, οφείλουν όλοι να ανταποκριθούν στα αυτονόητα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους. Μέσα στον κυκεώνα της αμφισβήτησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της  έλλειψης εμπιστοσύνης , η ανάδειξη του Αθλητικού και κοινωνικού μας πλούτου και η προστασία της Αθλητικής Κληρονομιάς , μέσα από την ίδρυση των Μουσείων των Αθλητικών μας Συλλόγων , θα προσδώσει κύρος, σεβασμό και εκτίμηση στο ταλαιπωρημένο Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Όποιος αγνοεί τις ρίζες του δεν έχει μέλλον. Η Ιστορία του, δημιουργεί κουλτούρα και όραμα , για νέες κατακτήσεις.

Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης αναφέρει: « Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο από το μέλλον και συμπληρώνω. Η διατήρηση και συντήρηση της ιστορικής διαδρομής των Αθλητικών Συλλόγων μας , όχι μόνο δεν σβήνει ένα κομμάτι από το παρελθόν αλλά διατηρά ολόκληρο το κομμάτι της ιστορικής τους κληρονομιάς.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

22 Απριλίου 2021

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο