Γονείς, ποδοσφαιριστές και άτομα του ποδοσφαίρου επικοινώνησαν με τον ΠΑ.Σ.Π. για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ρωτήσουν πληροφορίες αλλά και να ευχαριστήσουν για την ενημέρωση που είχαν μέσω του άρθρου που δημοσίευσε ο ΠΑ.Σ.Π. στις 14 Φεβρουαρίου για το παγκόσμιο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τις ενδοφλέβιες χορηγήσεις.
Πολλοί αθλητές παρανομούν εν αγνοία τους όπως και πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο του αθλητισμού δεν έχουν ιδέα για τον συγκεκριμένο νόμο αφού στο υποσυνείδητο όλων ένας απλός ορός θεωρείτε κάτι το συνηθισμένο κι αθώο. Κάτι το οποίο ισχύει εφόσον όμως τηρηθούν οι σωστές διαδικασίες.
Ο Ryan Lochte είναι ο δεύτερος πιο πετυχημένος Αμερικανός κολυμβητής, μετά τον Michael Phelps, με 12 Ολυμπιακά μετάλλια – 6 χρυσά – και 3 παγκόσμια ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή είναι τιμωρημένος με 14 μήνες αποκλεισμό από τις 29 Μαΐου του 2018, αφού έκανε χρήση ορού για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα όταν είχαν αρρωστήσει οικογενειακώς η γυναίκα και το παιδί του. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτός ίδιος – όπως την έπαθε κι ο Samir Nasri – ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram σχετική φωτογραφία μαζί με τη σύζυγο του. Αυτή η φωτογραφία ήταν και η καταδίκη του αφού έπεσε στην αντίληψη της Αρχής Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA).
Η USADA με ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι ο Ryan Lochte δεν χρησιμοποίησε καμία απαγορευμένη ουσία, αλλά οι κανόνες ντόπινγκ απαγορεύουν στους αθλητές να λαμβάνουν ενδοφλέβιες εγχύσεις ή ενέσεις χωρίς άδεια εκτός κι αν βρίσκονται εν μέσω νοσηλείας σε νοσοκομείο, χειρουργικής επέμβασης ή κλινικής εξέτασης.
«Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι ένας αθλητής μπορεί να τιμωρηθεί χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει μια απαγορευμένη ουσία αλλά ο κανόνας είναι κανόνας. Δυστυχώς δεν γνώριζα τον συγκεκριμένο κανόνα απαγορευμένης μεθόδου που είναι νέος σχετικά και καθόλου ευρέως γνωστός όπως άλλοι. Θα έπρεπε να τον γνωρίζω.»
Η πιο πάνω δήλωση του ίδιου του κολυμβητή φανερώνει το μεγάλο πρόβλημα, άγνοιας και έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ αθλητών.
Είναι ένας από τους λόγους που ο ΠΑ.Σ.Π. ζήτησε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να συζητηθεί το επίμαχο αυτό θέμα. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο οι ποδοσφαιριστές και γενικά οι αθλητές να λαμβάνουν ενημέρωση σε σχέση με τους κανόνες ντόπινγκ τόσο με έντυπο υλικό όσο και με ετήσιες ενημερωτικές επισκέψεις από αρμόδια άτομα.