"Θα προσπαθήσω να είμαι ο καλύτερος δυνατός προπονητής"

Παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης ο νέος προπονητής της Ομόνοιας Χένινγκ Μπεργκ. Στο πάνελ δίπλα από τον Νορβηγό τεχνικό, ήταν και οι δυο στενοί του συνεργάτες, ο Σίμος Ταραπουλούζης και ο Νεόφυτος Λάρκου.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Χαραλαμπίδης μέλος του ΔΣ της Ομόνοιας ο οποίος, τόνισε ότι ο κ. Μπεργκ πληροί όλα τα κριτήρια που έψαχνε η ομάδα

«Θέλαμε να βρούμε ένα προπονητή που να ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας. Θεωρούμε ότι έχει όλα τα κριτήρια για την ομάδα μας, έκανε πρωταθλητισμό».

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Λάρκου. Ο αθλητικός διευθυντής των πρασίνων έθεσε τους τρεις αγωνιστικούς στόχους της νέας περιόδου

«Ο προγραμματισμός είναι σ' εξέλιξη, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Από τη Δευτέρα θα εμπλακεί και ο προπονητής μας σε αυτά. Θα καθορίσουμε και θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Θέλουμε ποδοσφαιριστές που θα μας ανεβάσουν άμεσα επίπεδο. Έχουμε θέσει 3 κύριους στόχους για τη φετινή χρονιά. Ο πρώτος είναι να βρεθεί η Ομόνοια στην πρώτη τετράδα, ο δεύτερος είναι να δημιουργήσουμε κορμό για την ομάδα για να μην έχουμε μεταγραφές 8-10 κάθε καλοκαίρι και ο τρίτος μας στόχος είναι να φέρουμε πίσω στην ομάδα τον κόσμο».

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κ. Μπεργκ 

«Είμαι χαρούμενος που είμαι στην Ομόνοια, οι πρώτες συζητήσεις με το ΔΣ ήταν θετικές. Είναι η ομάδα που έχει φιλοδοξίες και θέλει ν΄αλλάξει πράγματα για να φέρουμε βελτίωση. Θέσαμε ρεαλιστικούς στόχους για τη νέα σεζόν. Θέλουμε να παίζει το ποδόσφαιρο που θέλει ο κόσμος της. Γνώρισα το προσωπικό και τους συνεργάτες. Είναι μία καλή ευκαιρία και είναι μία πρόκληση η παρουσία μου στην Ομόνοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι εκτός της πατρίδας μου, είναι μεγάλος σύλλογος η Ομόνοια και ανυπομονώ να ζήσω αυτή την εμπειρία».

Γιατί επέλεξε την Ομόνοια: «Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία. Μίλησα και με τον πρόεδρο και τον Αθλητικό διευθυντή και διαπίστωσα ότι υπάρχει πλάνο. Ξέρουν πως θέλουν να δουλέψουν. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος, ο μεγαλύτερος στην Κύπρο και ανυπομονώ να πιάσω δουλειά. Να παλέψουμε και να έχουμε επιτυχίες. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια επιτυχημένη ομάδα, όλοι να δείχνουν θέληση για νίκη. Να είμαστε κυρίαρχοι, να παίζουμε συνδυασμένο ποδόσφαιρο, εμείς να καθορίζουμε τις τύχες των αγώνων. Θα πρέπει να παίζουμε ποδόσφαιρο ανάλογα με αυτό ώστε να τερματίσουμε στις 4 πρώτες θέσεις. Με καλή απόδοση στο γήπεδο οι πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας είναι μεγαλύτερες. Αν καταφέρουμε να έχουμε εξέλιξη μέσα από την καθημερινή μας δουλειά, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Δουλειά μου είναι να δω πως θα μπορέσω να πετύχω το καλύτερο δυνατό καθημερινά, για να βελτιωθεί η ομάδα στο μέγιστο δυνατό».

Στη συνέχεια ο κ. Μπεργκ υπογράμμισε «Είδα αρκετά παιχνίδια από την περσινή χρονιά, τα συζητήσαμε με τον Λάρκου. Ξέρω ότι ήταν μία δύσκολη σεζόν, όμως εγώ είμαι προπονητής για τη νέα σεζόν και το μέλλον. Μίλησα με Λάρκου και Σίμο για τις αλλαγές και τους μεταγραφικούς στόχους. Αναζητάμε ποδοσφαιριστές που θα φέρουν βελτίωση στα οικονομικά πάντα πλαίσια του συλλόγου. Είδα επίσης και παιχνίδια των υπόλοιπων ομάδων, δουλειά μου είναι να γνωρίζω και πάνω - κάτω και για τις άλλες ομάδες. Οι Σίμος και Νεόφυτος με βοηθούν αρκετά στο να προσαρμοστώ, η βοήθεια τους είναι πολύτιμη. Γνωρίζουν τις συνθήκες στο κυπριακό ποδόσφαιρο».

Για τον κόσμο: «Εύχομαι με τη δουλειά μου να καταφέρω να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο. Θέλω πολύ να τους δω, ανυπομονώ να ζήσω την ατμόσφαιρα. Για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, θα πρέπει να τους αποδείξουμε πράγματα. Ότι θέλουμε να κερδίζουμε και να είμαστε αφοσιωμένοι».

Ο κ. Μπεργκ αναφέρθηκε και στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες ασφαλώς θέλουν να κερδίζουν και να αναδεικνύουν παίκτες από την ακαδημία τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξελίξουμε τον κάθε ποδοσφαιριστή είτε αυτός προέρχεται από την ακαδημία ή όχι. Αυτοί που αξίζουν θ' αγωνίζονται. Υπάρχει συνεργασία και θα κάνουμε αυτό που είναι καλό για την Ομόνοια, για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Για σύστημα και βοηθό: «Μου αρέσει να παίζω με το σύστημα της νίκης. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο πρέπει να είμαστε ανοιχτοί όσον αφορά τον σχηματιμό ποδοσφαιριστών στο γήπεδοα. Πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε τι μας ταιριάζει καλύτερα. Θα εστιάσω στην αγωνιστική φιλοσοφία και όχι τόσο με το σύστημα των ποδοσφαιριστών. Θα έχουμε επιλογές και ανάλογα με το που θα κρίνουμε ότι είμαστε καλύτεροι. Για τον βοηθό είμαστε σε επαφές, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να έχω μαζί μου κάποιον που γνωρίζω, οι περισσότεροι που θα συνεχίσουν στο τιμ θα είναι Κύπριοι». 

Για τη σχέση του με τον Φέργκιουσον: «Εύχομαι να επηρεάστηκα, ήμουν τυχερός που δούλεψα μαζί του για μία τριετία. Δούλεψα και με άλλους από τους οποίους πήρα στοιχεία. Είχα θετικές επιρροές. Προσπαθώ να εστιάσω σε διάφορα πράγματα και να προσαρμόσω τη δουλειά μου. Είχα την ευκαιρία στη Λέγκια να κάνω πρωταθλητισμό και αυτό που το προσφέρει και η Ομόνοια τώρα. Διαπίστωσα ότι υπάρχει ενδιαφέρον πρότζεκτ στην ομάδα για να πετύχουμε». 

Αν αντιλαμβάνεται το εκτόπισμα της Ομόνοιας: «Η πίεση για μένα είναι φυσιολογική. Με όσους μίλησα μου είπαν το πόσο μεγάλη ομάδα είναι η Ομόνοια. Γνωρίζω πότε έπιασε τελευταία φορά πρωτάθλημα η ομάδα. Θα προσπαθήσω να είμαι ο καλύτερος δυνατός προπονητής. Όταν αγωνίζεσαι χωρίς πίεση είναι αδιάφορο».

Για τις εγκαταστάσεις: «Οι χώροι στο Ηλίας Πούλλος είναι σε καλή κατάσταση όπως και τα αποδυτήρια. Προσφέρονται για να δουλέψουμε όπως πρέπει. Γνωρίζει για τα νέα κτήρια και τα έργα που θα γίνουν εκεί. Είμαι ευχαριστημένος με τις συνθήκες που υπάρχουν».

Ακολούθησαν ερωτήσεις στον Νεόφυτο Λάρκου

Για επιλογή Μπεργκ: «Θέσαμε συγκεκριμένα κριτήρια και ένας μικρός αριθμός προπονητών τα κάλυπτε. Ο κ. Μπεργκ επιλέχθηκε μέσα από μικρή λίστα 4 προπονητών. Η ομάδα προγραμματισμού αποφάσισε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Τα βασικά κριτήρια ήταν η προσωπικότητα και το δεύτερο βασικό κριτήριο η αντοχή στην πίεση, δηλαδή να δούλεψε σε ομάδες που έκανε πρωταθλητισμό. Είναι επιπλέον μία σοβαρή παράμετρος ότι ο πρωταθλητισμός που έκανε ήταν εκτός της χώρας του. Έχει και ένα ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Ευελπιστούμε ότι θα είναι ο προπονητής της Ομόνοιας για τα επόμενα χρόνια».

Για μεταγραφές: «Είπα και στην εισαγωγή μου ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, είμαστε σε επαφές με ποδοσφαιριστές. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο. Θα εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις που θα πρέπει να κυνηγήσουμε, τότε θα δούμε σε πρώτη φάση τι αποτέλεσμα θα έχει. Θέλουμε να έχουμε πέραν από μία επιλογή. Ευελπιστούμε σε θετική κατάληξη. Μπορεί να έρθει και αύριο ανακοίνωση, μπορεί να έχουμε σε μία μέρα μαζεμένες ανακοινώσεις».

Για χρονοδιάγραμμα: «Θα ήταν ευχής έργον να συμπληρωθεί το 80% του ρόστερ πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Αν όμως δεν θεωρήσουμε κατάλληλες τις επιλογές δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Δεν θα βιαστούμε, θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν κάνουμε βιαστικές κινήσεις απλά για να κλείσουμε τον προγραμματισμό».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο