Δίχως νίκη απέναντι στις ομάδες που απαρτίζουν την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας ολοκλήρωσε τον α’ γύρο ο ΑΠΟΕΛ.
Ο απολογισμός των δύο ισοπαλιών και των τριών ηττών (4-7 γκολ) στα ντέρμπι με ΑΕΚ, Απόλλωνα, Πάφο, Άρη και Ομόνοια ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο για το -13 από την κορυφή όσο και για την πέμπτη θέση.
Στο ντέρμπι «αιωνίων» ο πρωταθλητής «πλήρωσε» το κάκιστο πρώτο 20λεπτο, το οποίο ο Μανόλο Χιμένεθ απέδωσε στην κόπωση των παικτών του. «Όταν λέμε ότι έχουμε απουσίες, ακούγεται ως δικαιολογία. Υπάρχουν παίκτες, που -με αυτούς τους ρυθμούς- χρειάζονται οξυγόνο. Η κούραση μαζεύεται και παίζοντας πάντα οι ίδιοι βγαίνει η κούραση. Όταν παίζεις κάθε τέσσερις ημέρες και δεν έχεις 22 ποδοσφαιριστές, είναι δύσκολο».
Πρόκειται για μια «ντρίμπλα» του 60χρονου Ισπανού στην ευθύνη του ίδιου και των παικτών του. Το παιχνίδι με την Ομόνοια ήταν το τρίτο μέσα σε 10 μέρες. Εύκολα διαχειρίσιμο για μια ομάδα με ρόστερ 31 παικτών, ωστόσο ο Χιμένεθ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καν 22. Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν αξιοποιείται το σύνολο του έμψυχου δυναμικού είτε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του ρόστερ δεν θεωρείται ικανό να ανταποκριθεί. Μία ή άλλη, συνεπώς, η βασική αιτία του κακού δεν είναι η κόπωση.
Την κόπωση ως δικαιολογία «ακύρωσε» μάλιστα η ίδια η εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ. Αν μια ομάδα είναι κουρασμένη, τότε το πλέον φυσιολογικό είναι αυτό να της βγει όσο περνά ο χρόνος και όχι από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Το περασμένο Σάββατο, στο ΓΣΠ, ωστόσο οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν ωσεί παρόντες στο πρώτο 20λεπτο και εμφανώς βελτιωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο. Άρα το πρόβλημα δεν ήταν η κόπωση, αλλά η έλλειψη συγκέντρωσης.
Και αυτή η έλλειψη αναδεικνύει και την κορυφαία ευθύνη του Χιμένεθ και των παικτών του. Όταν ως σύλλογος κορυφής και εν ενεργεία πρωταθλητής οδεύεις στη «μητέρα των μαχών» έχοντας πίσω σου δύο συναπτές ήττες σε ντέρμπι, τότε μπαίνεις στο γήπεδο με το «μάτι να γυαλίζει» και με «το μαχαίρι στα δόντια».
Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που εμφάνισε ο ΑΠΟΕΛ. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε ντρίμπλας ή δικαιολογίας.