Ο Απόλλωνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση, αλλά και περηφάνια που συμμετείχε στο πρόγραμμα "Welcome Through Football" του EFDN, το οποίο έχει ως στόχο τη φιλοξενία και προσαρμογή των προσφύγων και πιο συγκεκριμένα των μικρών παιδιών στην κοινωνία μας μέσω του ποδοσφαίρου.
Η ανακοίνωση
Με μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ ανακοινώνει την ολοκλήρωση του προγράμματος "Welcome Through Football" (Καλωσόρισμα μέσω του ποδοσφαίρου) του EFDN (European Football Development Network) στο οποίο έλαβε μέρος η ομάδα μας μαζί με άλλες τέσσερις σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Βέρντερ Βρέμης, Γάνδη, Έβερτον και Έμμεν).
Ο Απόλλωνας Λεμεσού επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου για να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ως στόχο τη φιλοξενία και προσαρμογή των προσφύγων και πιο συγκεκριμένα των μικρών παιδιών στην κοινωνία μας μέσω του ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση για την ομάδα μας, καθώς η συμμετοχή της σε τέτοιου είδους προγράμματα αναγνωρίζεται διεθνώς, για το μεγάλο κοινωνικό έργο το οποίο προσφέρει στην σημερινή δοκιμαζομένη κοινωνία μας.
Το πρόγραμμα “Welcome Through Football” πέρα από την προσαρμογή και τη φιλοξενία των προσφύγων, είχε ως στόχο την δημιουργία ομαδικού πνεύματος και της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας των παιδιών, τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην κοινωνία μας, καθώς επίσης την προώθηση του «Ευ αγωνίζεσθαι».
Η ομάδα μας ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οργανισμού EFDN δημιούργησε ένα πλάνο τεσσάρων μηνών (Ιούλιο – Οκτώβριο) για την εκπόνηση του προγράμματος έχοντας ως κυριότερο στόχο να προσφέρει χαρά και χαμόγελο σε παιδιά τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα απλά και σημαντικά πράγματα της ζωής και να ζήσουν και να αισθανθούν την μαγεία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο!
Σε συνεργασία και με τη βοήθεια του ιδρύματος Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων και του οργανισμού HopeForChildrenη ομάδα μας δημιούργησε μια ομάδα ποδοσφαίρου η οποία στελεχώθηκε από 20 νεαρούς πρόσφυγες αγόρια και κορίτσια από 7 μέχρι 18 ετών οι οποίοι ζουν μόνιμα στην πόλη μας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συνεδρίες οι οποίες αποτελούνταν από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια και το δεύτερο προπονήσεις ποδοσφαίρου.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του οργανισμού Hope For Children τα οποία είχαν ως στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης των μικρών προσφύγων.
Ακόμη, μέσω των σεμιναρίων τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τα δικαιώματα τους και πώς να αντιδρούν ή να αντιμετωπίζουν διάφορα περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Τελευταίος στόχος ήταν η ενίσχυση της ηγετικής τους ικανότητας, της επικοινωνιακής και οργανωτικής τους δεξιότητας.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείτο από προπονήσεις ποδοσφαίρου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον τεχνικό διευθυντή της ακαδημίας μας τον κ. Βαλεντίνο Κουλουντή και τον Team Manager της ομάδας μας U19 κ. Πανίκο Καραμανίδη.
Για το πρόγραμμα μίλησε ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος κ. Βαλεντίνος Κουλουντής ο οποίος φανερά συγκινημένος μας εξομολογήθηκε ότι παρά το απαιτητικό πρόγραμμα και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε, αισθάνεται πολύ χαρούμενος για την μοναδική αυτή εμπειρία.
«Είμαι επαγγελματίας προπονητής για πολλά χρόνια κι αυτό το οποίο έζησα τους τελευταίους μήνες ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μένα. Το να συναντάς παιδιά τα οποία μεγάλωσαν με τόσες δυσκολίες και στερήσεις και να ανυπομονούν να παρευρεθούν στο γήπεδο για να προπονηθούν είναι αξιέπαινο.
Την όλη εμπειρία μου θα την περιέγραφα ως κάτι το μοναδικό. Δυσκολίες σίγουρα υπήρξαν καθώς όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου καταγωγής, έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και το καθένα χρειάζεται την δική του ειδική μεταχείριση.
Ωστόσο ένα περιστατικό ήταν αυτό το οποίο μου βαθιά χαραγμένο στο μυαλό και δεν νομίζω να το ξεχάσω ποτέ.
Σε μία προπόνηση δύο παιδιά τσακώθηκαν. Τους πλησίασα και τους είπα “το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, ωστόσο είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε και να επικρατούμε του άλλου, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα. Πριν και μετά το παιχνίδι, όλοι είμαστε φίλοι, δεν χρειάζεται να διαπληκτιζόμαστε χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.”
Μόλις τελείωσα, τα δύο παιδιά αγκαλιάστηκαν και ξέχασαν το ότι έγινε. Από τότε οι δυο τους έγιναν πάρα πολύ καλοί κι αχώριστοι φίλοι. Φάνηκε για ακόμη μία φορά το πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο και τη δύναμη την οποία έχει.
Κάτι άλλο το οποίο διατηρώ στη μνήμη μου από αυτή την εμπειρία, είναι το γεγονός ότι ενώ στις πρώτες προπονήσεις τα παιδιά δεν φάνηκε ότι θα πλησίαζε το ένα το άλλο, στο τέλος όλοι έγιναν φίλοι και κάνουν παρέα και εκτός προπονήσεων.
Αυτό ήταν το πιο σημαντικό το οποίο προέκυψε από το πρόγραμμα και το κρατώ για μένα.»
Τα παιδιά πρόσφυγες είναι πάνω από όλα παιδιά τα οποία πρέπει να ζήσουν και να απολαύσουν τα παιδικά τους χρόνια όπως κάθε παιδί της ηλικίας τους.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ως Απόλλωνας Λεμεσού μας δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά και να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα “Welcome Through Football”.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον μήνα Οκτώβριο έχουμε σαν στόχο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.
Το κοινωνικό έργο του Απόλλωνα είναι διαχρονικό και δεν σταματά ποτέ.
Θερμές ευχαριστίες στον οργανισμό Hope For Children, στο Πολυδύναμο Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων και στην εταιρεία PUMA για την παραχώρηση δωρεάν αθλητικού υλικού στα παιδιά.
Με το τέλος του προγράμματος, τα παιδιά παρέλαβαν σε πανηγυρικό κλίμα το πιστοποιητικό συμμετοχής από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας Ιωάννη Πίττα, Φώτη Παπουλή, Εμίλιο Ζελάγια και Έκτορ Γιούστε.
Η χαρά των μικρών παιδιών όταν συνάντησαν τους τέσσερις ποδοσφαιριστές ήταν σαν το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας.