44 χρόνια από την κατάληψη της Αμμοχώστου

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί… Πριν από 44 χρόνια. Ήταν 14 Αυγούστου 1974, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ξεκινούσε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής ενώ οι εισβολείς είχαν ήδη προελάσειστη διάρκεια της εκεχειρίας. Μετά τηνΚερύνεια, την Μόρφου, την Λάπηθο, τον Καραβά, είχε σπάσει η γραμμή της Μιας Μηλιάς και οι τούρκοι προχωρούσαν προς την Μεσαορία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Ένα-ένα τα χωριά της Επαρχίας είναι στα χέρια των τούρκων οι οποίοι μπαίνουν στην Αμμόχωστο. Ο κόσμος τρέχει να σωθεί. Έκαιε και τότε ο Αύγουστος. Μπορεί να πέρασαν 44 χρόνια αλλά η μνήμη και οι θύμισες παραμένουν ζωντανές, όπως και η πίστη για δικαίωση.

Αρνητικές συνέπειες από την βάρβαρη εισβολή είχε ασφαλώς και το ποδόσφαιρο μας. Συνολικά 17 σωματεία που ανήκαν στην ΚΟΠ εκτοπίστηκαν από τα γήπεδα, τα χωριά και τις πόλεις τους. Με τους παίκτες και φίλους τους διασκορπισμένους, χωρίς οικονομικά μέσα δεν ήταν εύκολο να ανασυνταχθούν.

Κάποια από τα εκτοπισμένα σωματεία ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους. Άλλα ξεκίνησαν και μετά από λίγα χρόνια λύγισαν μπροστά στα πολλά προβλήματα. Είναι, όμως και άλλα που «πολεμούν» για να κρατηθούν όρθια, κρατώντας έτσι ζωντανά τα ονόματα των κατεχομένων περιοχών μας.

Ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου αντέχει,παρόλον που έπεσε κατηγορίες, ενώ η ΑΕΜ Μόρφου λίγα χρόνιαμετά τον εκτοπισμό θα αναστείλει τις δραστηριότητες της. Η Δόξα Κατωκοπιάς κρατεί γερά, όχι όμως η ΑΕΚ Καραβά και ο Παρθενώνας Ζώδιας. Η ΠΑΕΚ Κερύνειας ένωσε δυνάμεις με την ΑΕΚ Καραβά και συνεχίζουν ως ΠΑΕΕΚ (το δεύτερο «Ε» υποδηλοί Επαρχία Κερύνειας). Σε μικρότερες κατηγορίες δίνουν αγώνα επιβίωσης η ΑΕΚ Κυθραίας και ο Ηρακλής Γερολάκκου.  

Η Ανόρθωση είναι το μόνο προσφυγικό σωματείο που κρατεί ψηλά το λάβαρο και μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια, γνώρισε μεγάλες επιτυχίες. Τον δικό τους αγώνα δίνουν Νέα Σαλαμίνα και Εθνικός Άχνας ενώ όρθιος παραμένει και ο ΑΣΙΛ Λύσης. Δύσκολη προσπάθεια και για τον Εθνικό Άσσιας, ενώ η ιστορική ΑΕΚ Αμμοχώστου μετά τα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού σταμάτησε τις δραστηριότητες της, όπως και ο Νέος Αιώνας Τρικώμου. Μετά τον εκτοπισμό τους, χάθηκαν ΑΣΟ Βατυλής και ΛΑΛΛ (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης) Λύσης.

Μέρα μνήμης η 14η Αυγούστου για την πόλη και Επαρχία Αμμοχώστου. Μέρα μνήμης, όμως, είναι η κάθε μέρα για τα εκτοπισμένα σωματεία μας και η σκέψη μας ταξιδεύει στα αξέχαστα εκείνα γήπεδα μας που έσφυζαν από ζωή κάποτε. Το Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου, το «Γρηγόρης Αυξεντίου» του ΑΣΙΛ στη Λύση της Μόρφου, τη Κερύνεια κ.α. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο