Γυμναστής ΑΠΟΕΛ: «Όταν αυτό σταματά απότομα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα»

O προπονητής φυσικής κατάστασης του ΑΠΟΕΛ, Νίκος Γιάγκου, εξηγεί στην ελλαδική ιστοσελίδα repress.gr τη στρατηγική της συντήρησης των ποδοσφαιριστών στην περίοδο της αποχής λόγω κοροναϊού και καραντίνας, καθώς και αυτήν της επανένταξης που θα χρειαστούν αργότερα. Τονίζει ότι εάν σταματούν απότομα οι προπονήσεις, οι παίκτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τον ύπνο τους. 

Στο παιχνίδι μπαίνουν διατροφή, ψυχολογία και βιολογικές συνήθειες, που όλα χρήζουν προσοχής για να παρέλθει το διάστημα της διακοπής όσο γίνεται πιο ανώδυνα.Στο ΑΠΟΕΛ πώς πραγματοποιείς τη συντήρηση των παικτών τώρα με τη διακοπή; Που εστιάζεις και τι προσέχεις;

«Εδώ στην Κύπρο έχουμε σταματήσει τις προπονήσεις από την Παρασκευή 13 του Μάρτη, αν δεν κάνω λάθος, άρα ήδη έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Φροντίσαμε με τη διακοπή να ετοιμάσουμε ατομικά προγράμματα προπόνησης. Μας βοήθησε η διοίκηση να προμηθεύσουμε κάθε παίκτη με τα κατάλληλα όργανα γυμναστικής, ετοιμάσαμε σετάκια για τον καθένα να τα πάρει σπίτι και να εκτελέσει το πρόγραμμα του».

«Προσπαθούμε, λοιπόν, να ρυθμίσουμε το όλο ζήτημα με εβδομαδιαία προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται στο τέλος καθεμιάς, με συγκεκριμένες ημέρες και περιεχόμενο προπόνησης. Έχουμε, επίσης, ένα γκρουπ τσατ, στο οποίο επικοινωνούμε για τις προπονήσεις, βάζουμε κάποια βίντεο, τώρα είμαστε σε διαδικασία να κάνουμε με live βίντεο τσατ τις προπονήσεις.

Κακά τα ψέμματα, η κανονική προπόνηση που κάνει ένας επαγγελματίας τέτοιου επιπέδου δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό που κάνουν τώρα τα παιδιά. Έτσι, φόβος μας δεν είναι μην υπερπροπονηθούν ή μην έχουν κάποιον τραυματισμό, αλλά το αντίθετο. Δουλεύουν καθημερινά σε μάξιμουμ επίπεδο, οπότε αυτό που κάνουν στο σπίτι τώρα αποτελεί πολύ μικρό φορτίο σε σχέση με το αντίστοιχο μιας προπονητικής μονάδας ποδοσφαίρου. Προσπαθούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε την καλή τους υγεία πρωτίστως, και όχι τόσο τη φυσική τους κατάσταση, και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα έχουν λόγω της διακοπής».

Τι επίπεδο ετοιμότητας θα έχουν οι παίκτες όταν επιστρέψουν στο γήπεδο από τόσο μεγάλη αποχή, είτε για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα είτε απευθείας για προετοιμασία; Είναι δυνατόν να «καεί» κάποιος;

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα επιστρέψει κάθε ένας από τους παίκτες. Αν, πάντως, αντιμετωπίσουμε τη διακοπή ως διακοπή πρωταθλήματος, για παράδειγμα winter break ή το διάστημα μετά το τέλος της σεζόν – γιατί όπως το βλέπω εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα – τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις διακοπές του καλοκαιριού αυτήν την περίοδο. Αν το αντιμετωπίσουμε έτσι, θα είναι το ίδιο και για εμάς και για αυτούς, αφού και όταν τελειώνει το πρωτάθλημα παίρνουν ο καθένας πρόγραμμα αποκατάστασης και επανένταξης. Το επίπεδο επιστροφής του καθενός εξαρτάται, πάντως, από πολλούς παράγοντες, και κυρίως το πώς ανταπεξέρχεται ο οργανισμός σε μια παύση της δραστηριότητας του».

«Μιας και αναφέρομαι σε αυτό, εκτός από τη φυσική κατάσταση, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, οι παίκτες τέτοιου επιπέδου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη διατροφή και τον ύπνο τους. Αν αναλογιστούμε ότι ένας παίκτης top επιπέδου είναι μια μηχανή υψηλής απόδοσης, ο οργανισμός του μαθαίνει να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, θερμίδων, και να παράγει αντίστοιχα μεγάλες. Όταν αυτό σταματά απότομα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα: οι αθλητές βρίσκονται σε υπερδιέγερση, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι.

Άρα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή τους. Ο διατροφολόγος της ομάδας έχει αποστείλει οδηγίες για ατομικό πρόγραμμα σε κάθε παίκτη, γιατί αναγκαστικά πρέπει να γίνει μείωση στην πρόσληψη θερμιδών.

Πρέπει να προσέξουμε και την ψυχολογία τους, ωστόσο. Είναι συχνό φαινόμενο επαγγελματίες παίκτες να έχουν μεταπτώσεις στη διάθεση. Όταν έχουν μάθει να είναι συνέχεια εστιασμένοι και να σκέφτονται τον αγώνα και τη νίκη, αν τους βγάλεις από αυτό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πολλοί δεν μπορούν να το διαχειριστούν κατάλληλα.

Υπάρχουν έπειτα και προβλήματα στον ύπνο. Λόγω της υπερδιέγερσης και της αλλαγής στην καθημερνότητα τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν υγιείς συνθήκες ύπνου. Όσο υψηλότερο το επίπεδο του ποδοσφαιριστή, τόσο πιο συχνά παρουσιάζεται το πρόβλημα αυτό. Άλλοι έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα, αρρυθμίες, πόνους… Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε και σε ποδοσφαιριστές που σταματούν την ενεργό δράση και τρελαίνονται, δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Εμείς, λοιπόν, ως σύλλογος, οφείλουμε να ενημερώσουμε σε αυτά τα κομμάτια τους ποδοσφαιριστές μας και να τους βοηθάμε αν χρειαστεί να ρυθμίζουν τη διατροφή τους, να αποβάλουν το στρες, να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου».

Πόσο διάστημα θεωρείς ότι πρέπει να δώσουν οι ομοσπονδίες στους συλλόγους για προπόνηση και «επαναφορά», μεταξύ λήξης καραντίνας και επανέναρξης των πρωταθλημάτων;

«Το μόνο σίγουρο σε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πως σήμερα πχ τελειώνει η καραντίνα και την Κυριακή έχουμε πρωτάθλημα. Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτόμαστε την υγεία τους. Ένας τρόπος – όχι βέβαια εγκεκριμένος και αποδεδειγμένος, αλλά αρκεί για να καταλάβετε – είναι συνήθως να παρέχεται τόσος χρόνος για να επανέλθεις, όσος και ο χρόνος της αποχής: αν κάθεσαι για παράδειγμα δύο εβδομάδες, θες άλλες δύο για να επανέλθεις, εγώ θα έλεγα τρεις.

Ξέρω, όμως, ότι δεν είναι διαθέσιμος τόσος χρόνος. Εδώ στην Κύπρο λένε ότι το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί από αρχές ή μέσα Μαΐου και θα φτάσει μέχρι τέλος Ιουνίου. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι το μίνιμουμ που θα δώσει κάθε λίγκα θα είναι δύο εβδομάδες. Θα είναι, βέβαια, το ίδιο για όλους μας, για όλες τις ομάδες».

Εφόσον, λοιπόν, επιστρέψετε στα γήπεδα, πώς πρέπει να γίνει η επανένταξη των παικτών σε αγωνιστικές συνθήκες;

«Εξαρτάται από το αν θα επιστρέψουμε για πρωτάθλημα ή για προετοιμασία. Περιμένουμε άρα την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος και βασικά των προπονήσεων. Το πάμε εβδομάδα με εβδομάδα, φτάνουμε στο τέλος καθεμιάς, βλέπουμε ότι δε θα έχουμε πρωτάθλημα ούτε την επόμενη και δίνουμε ατομικά προγράμματα προς το παρόν».

Υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας στις τάξεις των ομάδων του κυπριακού πρωταθλήματος, αναφορικά με το ότι ενδεχομένως η διακοπή αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στο κυνήγι του τίτλου; Μέχρι την αναβολή υπήρχε σπουδαίος ανταγωνισμός και αρκετές διεκδικήτριες…

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για αδικία στο δικό μας πρωτάθλημα, βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο με τον κοροναϊό. Το αν μια διακοπή τριών για παράδειγμα εβδομαδων θα είναι δίκαιη, είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί.

Στα play-off αρκετές ομάδες βρίσκονται κοντά στη βαθμολογία και παλεύουν για όλες τις θέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα επιστρέψουμε ξεκινώντας από την ίδια βάση. Αν ο προηγούμενος προγραμματισμός έλεγε ότι θα παίζουμε ένα παιχνίδι κάθε βδομάδα, τώρα θα έχουμε έως και τρία την εβδομάδα και θα δούμε στο τέλος ποιους θα ευνοήσει και ποιους θα δυσκολέψει η κατάσταση αυτή».

 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο