Άποψη: Το ποδόσφαιρο υπό κρίση...

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου με τις επίσημες τοποθετήσεις της ΟΥΕΦΑ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αθλητικών παραγόντων, και άλλων αρμοδίων, θεωρώ ότι  κάποιοι αρμόδιοι στην Ευρώπη έχουν χάσει το μέτρο και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις τοποθετήσεις  και στις αποφάσεις μας για να μην παρασυρθούμε σ’ αυτή την καθαρά “οικονομoλογιστική” προσέγγιση.

Η ενεργός εμπλοκή μου για 45 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου μου επιτρέπει να εκφράσω τις καθαρά προσωπικές μου απόψεις οι οποίες διευκρινίζω ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τη σωματειακή μου προέλευση ούτε με τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ομάδα μου.

Ποια είναι σήμερα η ωμή πραγματικότητα με βάση τους ειδικούς επιστήμονες και την Κυβέρνηση;

Όπως όλοι έχουν δηλώσει, βρισκόμαστε σε πόλεμο με  ένα αόρατο εχθρό και σύμφωνα με τους ειδικούς, στο παρών στάδιο δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία και η κατάληξη που θα έχει η πανδημία. Οι επιστήμονες, με βάση τις στατιστικές, δηλώνουν ότι εντός των προσεχών μηνών (18) θα νοσήσει το 80% του πληθυσμού. Από αυτό, το 20% θα χρειαστεί περίθαλψη και περίπου 1%- 3% των συνανθρώπων μας δεν θα τα καταφέρει. Το κράτος, κατά προτεραιότητα, ορθά προσπαθεί να προστατέψει το υπέρτατο αγαθό που είναι ζωή μέσα από μέτρα για τη δημόσια υγειά και στη συνέχεια να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, για να επιβιώσουμε ως τόπος.

Ποια η θέση του ποδοσφαίρου στη ζωή μας;

Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε ως ένα άθλημα για τη ψυχαγωγία του κόσμου. Στην πορεία μετεξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα και σήμερα κατάληξε να αποτελεί μια πολύ ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα, για όσους θέλουν να την βλέπουν ως  τέτοια. Σ’ αυτή τη νέα θεώρηση των πραγμάτων θα πρέπει να προσέξουμε να μην χάσουμε το μέτρο.. δεν έχουμε αυτή πολυτέλεια ως τόπος. Για κάποιους ρομαντικούς, το ποδόσφαιρο παραμένει άθλημα για ψυχαγωγία του κόσμου.

Η θέση της ΟΥΕΦΑ

Πραγματικά μου είναι εντελώς ακατανόητη η εμμονή της ΟΥΕΦΑ για επανέναρξη των πρωταθλημάτων σε κάθε χώρα/μέλος της. Μόνο μυαλά που κρίνουν καθαρά με οικονομικούς όρους μπορούν να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Κατανοώ ότι υπάρχουν οικονομικές απώλειες για όλους  όσοι ασχολούνται με αυτό το χώρο, σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και οικονομικές απώλειες. Ποιος όμως μπορεί να μας πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί σε περίπτωση που αρχίσουν τα πρωτάθλημα και ένας ποδοσφαιριστής ή παράγοντας σωματείου χάσει τη ζωή του από  τον ιό εξ’ αιτίας βεβιασμένων αποφάσεων. Αν οι “μάγκες” της ΟΥΕΦΑ είναι έτοιμοι με την “οικονομολογιστική” τους προσέγγιση  να καλύψουν οικονομικά τις αγωγές που θα ακολουθήσουν εναντίων των σωματείων, να μας το δώσουν γραπτώς. Για μένα, φυσικά, καμιά αποζημίωση δεν υποκαθιστά το δικαίωμα στη ζωή.

Η θέση της ΚΟΠ

Η ΚΟΠ πολύ σωστά, μέχρι τώρα, διαβουλεύεται με την ΟΥΕΦΑ και κυρίως με τα σωματεία που την αποτελούν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι είμαστε μια ανεξάρτητη Ομοσπονδία και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από όποιους άλλους κρίνουν με διαφορετικά δεδομένα και κριτήρια. Η κάθε χώρα περνά το δικό της πόλεμο με διαφορετικό τρόπο. Προτεραιότητα μας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η προστασία της ζωής και στη συνέχεια η επιβίωση του τόπου. Το ποδόσφαιρο αυτή στιγμή θα πρέπει να είναι πολύ πιο χαμηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μας.

Οικονομικές και άλλες επιπτώσεις

Όπως έχει μετεξελιχθεί ποδόσφαιρο τα σωματεία αποτελούν και αυτά εργοδότες. Ως εκ τούτου την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει και αυτή η μερίδα των εργοδοτών  να τύχει της στήριξης από την Πολιτεία, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

Αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι είναι δύσκολο να βρει κάποιος  λύση που να ικανοποιεί όλε τις ομάδες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με απώλειες ζωών και οι συνέπειες στο ποδόσφαιρο έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, αν επικρατήσει η λογική και το μέτρο, πιστεύω θα βρούμε την πιο δίκαιη, υπό περιστάσεις, λύση,  Το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ζωής μας για τα επόμενα χρόνια,  ας δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται στα πιο σημαντικά θέματα.

Καταληκτικά θεωρώ ότι, τα διάφορα σενάρια της ΟΥΕΦΑ για επανέναρξη των πρωταθλημάτων τον Ιούνιο και ολοκλήρωσή τους τον Ιούλιο, για τα κυπριακά δεδομένα, είναι εξωπραγματικά και επικίνδυνα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να επαναρχίσει το πρωτάθλημα τους επόμενους 3-4  μήνες, χωρίς σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και κατ’ επέκταση τη ζωή  όσων εμπλέκονται στο άθλημα.

Νίκος Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος της Δόξας

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο