Οι δέκα μεταγραφές του ΑΠΟΕΛ στο... μικροσκόπιο

Οι υποχρεώσεις του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη ολοκληρώθηκαν άδοξα και πρόωρα, το πρωτάθλημα έχει ακόμα χρόνο, ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και τις εντυπώσεις που άφησαν μέχρι σήμερα.

Οι πρωταθλητές είχαν έντονη δραστηριότητα σε ακόμα μια μεταγραφική περίοδο, αποκτώντας μια δεκάδα ποδοσφαιριστών. Ένας εξ αυτών αποχώρησε ήδη καθώς κρίθηκε ανεπαρκήςς, ο Νατέλ είναι στον «αέρα» μετά την παρθενική του εμφάνιση, ενώ τέσσερις παίκτες δεν αγωνίστηκαν ακόμα (Κασινι, Μπάλογκ, Κατσατώνης και Άλεξ).

Ας δούμε αναλυτικά την εικόνα των νέων

Καζού: Ήρθε δανεικός από μια μεγάλη ομάδα της Βραζιλιάς και οι προσδοκίες ήταν εξίσου μεγάλες. Aγωνίστηκε στα πέντε από τα οχτώ επίσημα παιγνίδια που έδωσε ο ΑΠΟΕΛ. Είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με δύο γκολ (χρεώθηκε αυτογκόλ το τέρμα με την Μπερ Σεβά), ενώ έδωσε και ασίστ. Ως αριστερός ακραίος οπισθοφύλακας, έδειξε πως πρόκειται για επιθετικογενή ποδοσφαιριστή. Είναι αρκετά ταχύς και ανεβαίνει συνεχώς όταν η ομάδα επιτίθεται. Γενικώς, έχει συμμετοχή στο παιγνίδι, αλλά έδειξε και αδυναμίες στα ανασταλτικά του καθήκοντα, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο καθώς δέχτηκε κριτική. Ίσως να μην είχε και τις κατάλληλες βοήθειες ειδικά από τον Σάλαι.  Έχοντας ως σύγκριση τον Νικόλα Ιωάννου που άρχισε την χρονιά ως δεύτερη επιλογή στο αριστερό άκρο, ο Μπαλταζάρ έδειξε την προτίμηση του στο νέο απόκτημα της ομάδας και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές στις εγχώριες διοργανώσεις.

Νατέλ: Έκανε το ντεμπούτο του στο πατατράκ με την Σούντουβα. Μπήκε στο ματς με το σκορ 3-0, η ομάδα δεν απέδιδε και φυσικά παρασύρθηκε και αυτός με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Αγωνίστηκε στο δεξί άκρο της άμυνας παρόλο που αποκτήθηκε για άλλη θέση, αλλά ουσιαστικά ήταν συνεχώς στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας ορισμένες άστοχες σέντρες. Αγωνίστηκε και για 13 λεπτά στην ρεβάνς που ολοκληρώθηκε η τραγωδία με τους Λιθουανούς αντικαθιστώντας τον Νικολά Ιώαννου. Εκ τότε δεν ήταν ποτέ στην αποστολή. Σαφέστατα δεν μπορεί να κριθεί ή να θεωρηθεί αποτυχημένη μεταγραφή αν δεν πάρει τις ευκαιρίες του. 

Ταβάρες: Για τον Πορτογάλο αμυντικό υπήρξε μουρμούρα από την πρώτη μέρα απόκτησης του. Λίγο το βιογραφικό του και λίγο οι άλλες επιλογές παικτών στο κέντρο αμύνης δημιούργησαν ερωτηματικά για το αν χρειαζποταν. Ο 27χρονος Πορτογάλος άρχισε την χρονιά βασικός. Στο πρώτο ματς με παρτενέρ τον Μερκή, είχε ευθύνες στην ήττα 3-1 από την Σούντουβα, ενώ έγραψε την τελευταία του συμμετοχή στην ήττα 2-0 από την Φλόρα Ταλίν. Στο Ισραήλ με την Μπερ Σεβά ήταν στον πάγκο και ακολούθως αποχώρησε από την ομάδα. Σήμερα αγωνίζεται στην γαλλική Τρουά (2η κατηγορία). Σαφέστατα το μικρό δείγμα του Ταβάρες ήταν άσχημο.

Γκέντσογλου:  Πήρε την θέση του Βινίσιους στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ και αγωνίστηκε ως αλλαγή σε όλα τα παιγνίδια από την ημέρα που αποκτήθηκε, πλαισιώνοντας τους Μοράις και Σόουζα στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Μέχρι στιγμής, η παρουσία του πέρασε απαρατήρητη και η πραγματικότητα θα πρέπει να δείξει περισσότερα πράγματα για να διεκδικήσει θέση στο αρχικό σχήμα. Από την άλλη, για να μπορέσει να δείξει στον προπονητή του περιμένει και ο ίδιος περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Τα 78 λεπτά με 5 συμμετοχές δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικά. 

Ταμάρι: Έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής έναντι των νέων αποκτημάτων. Αγωνίστηκε και στα οχτώ παιγνίδια, στα εφτά ως βασικός. Το ότι πρόκειται για έναν ταλαντούχο και εξελίξιμο ποδοσφαιριστή φαίνεται. Όπως φαίνεται και η ποιότητα του. Υπάρχουν όμως και αντικειμενικές δυσκολίες για να έχει ηγετικό ρόλο με το καλημέρα, ερχόμενος σε νέο περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζει την αγγλική γλώσσα. Και ας μην διαφεύγει ότι είναι ο νεαρότερος από τους παίκτες του αποκτήθηκαν και είχε σταθερά θέση στην ενδεκάδα. Η ταχύτητα του είναι μεγάλη και στο ανοιχτό γήπεδο είναι άκρως επικίνδυνος. Από την άλλη, έδειξε και απέναντι σε κλειστές άμυνες πως δεν φοβάται να δοκιμάσει, να πάρει πρωτοβουλίες, αλλά οι περισσότερες δεν του βγήκαν, έχοντας αρκετές ημιτελείς προσπάθειες. Παράλληλα δεν μπόρεσε να σκοράρει. 
Όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν του 21χρονου Ιορδανού χρειάζεται υπομονή προκειμένου να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα δείξουν την εξέλιξη που θα έχει στην διάρκεια της χρονιάς. Το ταλέντο υπάρχει, χρειάζεται όμως την ουσία και φυσικά να έχει διάρκεια. 

Ντε Βινσέντι: Στα 29 του χρόνια επέστρεψε στην Ευρώπη και τον ΑΠΟΕΛ μετά το πέρασμα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ήταν σε… καραντίνα.  Η έλλειψη αγώνων στα πόδια του Αργεντινού ήταν ευδιάκριτη στα τέσσερα ματς που αγωνίστηκε που αντιστοιχούν σε 252 λεπτά συμμετοχής. Ο Ντέβι αποκτήθηκε με μεγάλες προσδοκίες και μετά το χαμένο στοίχημα της Ευρώπης, καλείται να έχει ηγετικό ρόλο στις εγχώριες διοργανώσεις, θυμίζοντας τον παίκτη προτού πωληθεί. Θα πρέπει παράλληλα να δείξει μεγαλύτερη πειθαρχία καθώς οι αχρείαστες κίτρινες που δέχεται στοιχίζουν.  

Ρέζα: Το βιγραφικό του είναι πλούσιο, τα βιντεάκια στο youtube δείχνουν παίκτη-γκολτζή, στον ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του με το καλημέρα. Ντεμπούταρε στην ήττα από την Φλόρα, μπαίνοντας αλλαγή στο δεύτερο μέρος, αλλά η ντροπιαστική ήττα από τους Εσθονούς δεν μετρίασε την ελπιδοφόρα εμφάνιση του. Ακολούθως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με την Χάποελ Μπερ Σεβά, για να επανέλθει με την Αστάνα. Στο ματς της χρονιάς στο Καζακστάν ξεκίνησε βασικός άλλα ήταν «χαμένος». Δεν τροφοδοτήθηκε, δεν είχε προσωπικές ενέργειες και γενικά δεν απασχόλησε όσο θα περίμενε κανείς την αντίπαλη άμυνα. Μετρά 167 λεπτά χρόνο συμμετοχής, μια παρουσία στο αρχικό σχήμα και πλέον θα τον δούμε στο πρωτάθλημα.  

Α. Κωνσταντίνου: «Επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ μετά από τρία χρόνια ευελπιστώντας ότι θα έχει καλύτερη… τύχη. Για την ώρα περιμένει τις πρώτες του ευκαιρίες καθώς δεν βρέθηκε στις επιλογές του προπονητή του».

Κατσαντώνης: «Η μεταγραφή του συζητήθηκε από την στιγμή που ήρθε από την αιώνια αντίπαλο. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, ο ΑΠΟΕΛ και ο παίκτης δικαιώθηκαν ωστόσο θα πρέπει να έχει υπομονή μέχρι να βρει χρόνο συμμετοχής.

Μπάλογκ: Ο νεαρός Ούγγρος ήρθε την τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών και φυσιολογικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο ματς με την Αστάνα. Θα γνωριστεί με το κοινό μέσω του πρωταθλήματος και είναι σε θέση να δώσει επιλογές στην τεχνική ηγεσία στις τρεις θέσεις της επίθεσης.

Κασίνι: Αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από την Εστουδιάντες την τελευταία μέρα των μεταγραφών. 

Συμπερασματικά, οι μεταγραφές δεν βοήθησαν άμεσα και ουσιαστικά τον ΑΠΟΕΛ στα παιγνίδια της Ευρώπη. Επόμενο στοίχημα η κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο