Η επιστημονική αποκωδικοποίηση της διακοπής

Η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Εθνικών υποχρεώσεων, επαναφέρει τις ομάδες σε περίοδο μίνι προετοιμασίας. Οι προπονητές επιδιώκουν να διορθώσουν τις αδυναμίες και να ενισχύσουν τις δυνατότητες που παρουσιάστηκαν. Παράλληλα, οι τραυματίες και οι ανέτοιμοι έχουν το χρόνο να τρέξουν να προλάβουν την επανένταξη τους στην ομάδα.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον Δρ. Χάρη Τύμβιο, ο οποίος ειδικεύεται στην προετοιμασία των ομάδων και των ποδοσφαιριστών προκειμένου να μας επισημάνει και να μας διαφωτίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται στις διακοπές.

Τι κάνουν οι ομάδες να εκμεταλλευτούν το κενό;
«Στο τακτικό κομμάτι οι προπονητές επιδιώκουν να βελτιώσουν τα κακώς έχοντα και να βελτιώσουν τα δυνατά σημεία των ομάδων τους προκειμένου να παρουσιαστούν καλύτερες στη συνέχεια. Στο θέμα εκγύμνασης, εξαρτάται από τον κάθε προπονητή τι πλάνο θέλει να ακολουθήσει. Κάποιοι θα πάνε σε εργομετρικές εξετάσεις για να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας των παιχτών και αν κάποιοι χρειάζονται ξεκούραση ή ενδυνάμωση. Παράλληλα, θα δει και κατά πόσο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας πήγε όπως θα ήθελε. Υπάρχουν και γυμναστές που δεν ακολουθούν αυτή την τακτική και πάνε σε εργομετρικά στην επόμενη διακοπή».

Πρέπει να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις; Και σε τι χρησιμεύουν;
«Οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται για να δούμε την επιβάρυνση του ποδοσφαιριστή. Μπορείς πολύ πιο εύκολα να διαπιστώσεις αν υπάρχει υπερκόπωση και σε τι βαθμό, αν χρειάζεται μαγνήσιο και αρκετά άλλα πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις με τα εργομετρικά».

Πόσα ρεπό πρέπει να δίνονται και ποιος τα καθορίζει
«Ο προπονητής θα δώσει τα ρεπό μετά από τη σύμφωνο γνώμη του γυμναστή. Πάντα λαμβάνεται υπόψη η ένταση των προπονήσεων των προηγούμενων ημερών και φυσικά οι επόμενες υποχρεώσεις της ομάδας. Όμως, το πολύ μέχρι τρεις ημέρες πρέπει να ξεκουράζονται οι παίχτες σε διακοπή μιας εβδομάδας. Ο γυμναστής χρειάζεται έξι ημέρες για να προετοιμάσει καλά τον ποδοσφαιριστή. Αν δοθούν περισσότερες ημέρες ξεκούρασης υπάρχει κίνδυνος να επιδράσει αρνητικά στον οργανισμό του ποδοσφαιριστή. Δηλαδή αν πάρει κάποιο βάρος και δεν μιλάμε μεγάλο, έστω και ένα κιλό θα υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να το χάσει. Αυτό θα σημαίνει επιπλέον προπονήσεις και επιβάρυνση στον οργανισμό. Άρα μπορεί να μην μπορέσει να προετοιμαστεί για το παιχνίδι που ακολουθεί».

Στη συνέχεια ο Δρ. Τύμβιος έφερε το παράδειγμα των Εθνικών
«Οι γυμναστές των Εθνικών δεν έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν σωστά τους διεθνείς για τα παιχνίδια που είναι συνήθως μετά από λίγες ημέρες. Για παράδειγμα δυο τρεις γεμάτες προπονήσεις κάνουν».

Το καταλυτικό σχόλιο του κ. Τύμβιου
«Οι ομάδες και οι αθλητές πρέπει να προσέχουν στη διακοπή. Συνήθως είναι βάλσαμο για το ιατρικό επιτελείο των ομάδων, αλλά ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούν κάποιοι ποδοσφαιριστές που ήταν στα πιτ, είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω ανετοιμότητας».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο