Φορ υψηλής περιωπής, ΑΕΛίστας,  πλακατζής και.. ταξιτζής

O κύριος που βλέπεται είναι πλέον στα 65 του. Είχε από τα νιάτα του την φήμη του πλακατζή. «Ασχολούμαι με ψάρεμα, διάβασμα, πάω συχνά στο εξοχικό. Περνάω καλά. Το μόνο πρόβλημα είναι τα χάπια. Πρέπει να παίρνω πολλά χάπια», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του. Του άρεσε όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, μετά την προπόνηση και τον αγώνα, να το ρίχνει και λίγο έξω, για καμιά μπυρίτσα. Όλα αυτά στην Τσεχοσλοβακία των 80ς. Κατά τα άλλα ήταν τότε ένας εξαιρετικός φορ, που φόρεσε (τρεις φορές) και την φανέλα της Εθνικής ομάδας. Όλοι λένε ότι αν ήταν πιο συγκρατημένος θα έκανε τεράστια καριέρα.


 
Ο κύριος που λέτε είναι ο Βλάντισλαβ Λάουντα. Στη Σλάβια Πράγας αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, αλλά τα είχε τσουγκρίσει με τον τότε προπονητή Μίλαν Μάτσαλα (ήρθε και δούλεψε μετά στην Νέα Σαλαμίνα). Έτσι τον Δεκέμβριο του 1982, παίρνει μετεγγραφή για την Σίγκμα Όλομουτς. Μέτρια ομάδα που μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα στην 1η κατηγορία. Υπό τις οδηγίες του μετέπειτα ομοσπονδιακού τεχνικού της Τσεχίας Κάρελ Μπρούκνερ, η Όλομουτς απογειώθηκε και μαζί της ο Λάουντα. Σε 4,5 χρονιές έβαλε 53 γκολ στο πρωτάθλημα και έγινε είδωλο στην πόλη. Μέχρι σήμερα, θεωρείται από τους 3 κορυφαίες μετεγγραφές στην ιστορία της ομάδας.
 
Στα 1987, στα 32 του παίρνει άδεια για εξωτερικό. Ήταν η εποχή που η ΑΕΛ έπαιρνε παίκτες από την Τσεχοσλοβακία (Πρίλοζνι, Πέσιτσε, Φάρκας κτλ). Είχε μόλις κατακτήσει το κύπελλο. Ο Λάουντα, έκατσε στη Λεμεσό μία χρονιά. Στα 29 παιχνίδια πρωταθλήματος σκόραρε 15 φορές. Πολύ καλή επίδοση από ένα εξαιρετικό φορ, σε μία πολύ ισχυρή τότε ομάδα. Έφτασε και μία ανάσα από την κατάκτηση και του κυπέλλου, αλλά η ΑΕΛ έχασε στον τελικό.\
 
Στα 32 ο Λάουντα αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Δεν ακολούθησε την προπονητική γενικά έριξε μαύρη πέτρα όταν επέστρεψε στην Τσεχοσλοβακία: «Το ποδόσφαιρο σου τρώει πολλές ώρες. Το 80-90% των παικτών παίρνουν διαζύγιο. Εγώ ήθελα να περνώ περισσότερη ώρα με την οικογένεια μου», ανέφερε πρόσφατα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του να ξεκόψει από την μπάλα.
 
Και τι επάγγελμα έκανε; Ταξιτζής, ναι καλά ακούσατε, για χρόνια. Έκανε και ένα φεγγάρι στις κοινωνικές υπηρεσίες και τώρα περνάει πλέον και στο επίπεδο συνταξιούχου. Πότε πότε μετέχει σε αγώνες παλαιμάχων και όπως βλέπετε το στυλάκι το έχει, ο Βλάντισλαβ «Νίκι» Λάουντα   
Ροη ειδησεων
Κλεισιμο