Προβλέψεις – Ιδέες – Εισηγήσεις από τον Ανδρέα Μουσκάλλη

Μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Κύπρος άρχισε  δειλά και διστακτικά να προσαρμόζεται στο νέο πολύπλοκο και άγνωστο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η προσαρμογή στην αρχή δύσκολη, εξαιτίας μιας  διαχρονικής νοοτροπίας άρνησης της πραγματικότητας και μιας διαχρονικής ψευδαίσθησης και απειθαρχίας.

Στις 11 Μαϊου 2005, έγραψα ένα Ποδοσφαιρικό άρθρο με τίτλο «Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες, το κύτταρο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου» αφουγκραζόμενος μια συσσωρευμένη πικρία και ανησυχία, που υπήρχε στην ποδοσφαιρική κοινωνία, για τους πολλούς κοινοτικούς και ξένους ποδοσφαιριστές  που θα ερχόντουσαν στις ομάδες μας και στο Κυπριακό Πρωτάθλημα και την υποβάθμιση των ταλαντούχων Κυπρίων ποδοσφαιριστών.

Το άρθρο μου αυτό έχει επιδίωξη να συνεισφέρει σε μια προσπάθεια πιθανής αλλαγής της κουλτούρας που υπάρχει στο τόπο μας, να μην αναλύουμε ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον. Χωρίς φοβίες ευσεβοποθισμούς και αλληθωρισμούς, αλλά με ρεαλισμό και αναγνώριση λαθών, παραλείψεων και λανθασμένων εκτιμήσεων. Κανένας δεν  είναι πάνσοφος. Μπορείς όμως να γίνει…… σοφότερος.

Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο μου που έγραψα στις 11 Μαϊου 2005, ένα χρόνο μετά την εισδοχή της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέφερε μεγάλες και ιστορικές διαφοροποιήσεις και αλλαγές, σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Κοινωνίας.

Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι Ευρωπαϊκοί Νόμοι και Κανονισμοί , η Ευρωπαϊκή κουλτούρα και πρακτική μας αναγκάζει σαν κυπριακός λαός να προσαρμοστούμε και να ακολουθήσουμε καινούργιους δρόμους. Υπάρχει μια κοσμογονική αλλαγή σε όλους τους τομείς, μια γρήγορη προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Η κυπριακή κοινωνία εισήλθε σε μια ευρύτερη οικογένεια, με κύρια χαρακτηριστικά  της , μεταξύ άλλων , την ταχύτητα και τον έντονο ανταγωνισμό. Οι ρυθμοί και η νοοτροπία του παρελθόντος ανήκουν πλέον σε μια παλαιότερη ρομαντική  αργή και ήσυχη εποχή.

Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας έχουν επέλθει δραματικές αλλαγές.

Μεγάλες  ανατροπές έγιναν και γίνονται στην πολιτική, οικονομία, πολιτισμό, υγεία , παιδεία, οικολογία , στον τρόπο σκέψης και συνείδησης, στον Αθλητισμό. Θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς που  συζητούνται στην κυπριακή κοινωνία και που αφορά τον Αθλητισμό και τις δραστηριότητες του , ειδικά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο ποδόσφαιρο.

Η ένταξη μας στην Ευρώπη , διαφοροποίησε το σκηνικό και κατάργησε τους προστατευτικούς περιορισμούς για κάθοδο στην Κύπρο ξένων και ιδιαίτερα κοινοτικών ποδοσφαιριστών και Αθλητών.

Όλα τα αθλητικά σωματεία μας ενέγραψαν στο δυναμικό τους πολλούς κοινοτικούς και ξένους ποδοσφαιριστές περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των Κυπρίων Ποδοσφαιριστών. Δεν θα αναλύσω το φαινόμενο αυτό αλλά θα προσπαθήσω να εμβαθύνω σ’ ένα θέμα επίκαιρο, αλλά ταυτόχρονα και άκρως κοινωνικό.

Πολλές φορές στις διάφορες κοινωνικές και αθλητικές συζητήσεις καυτηριάζεται το γεγονός της μεγάλης εισδοχής κοινοτικών ποδοσφαιριστών στη δική μας κυπριακή ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Αφουγκράζομαι μια συσσωρευμένη πικρία και ανησυχία, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά στις Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες στα οποία όπως υποστηρίζεται δεν θα έχουν ευκαιρίες ανέλιξης και καταξίωσης.

Ψηλαφώ επίσης μια απαισιοδοξία στους γονείς, προπονητές και στην κοινωνία γενικότερα. Εν πάσει περιπτώσει αντικρίζω μια γενική αποδοκιμασία για τα νέα ποδοσφαιρικά γεγονότα και εξελίξεις.

Εχω την ισχυρή άποψη ότι δεν πρέπει να αντικρίζεται το θέμα αυτό με αρνητικό πνεύμα και παθητική διάθεση και νοοτροπία.

Τουναντίον η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας ενδυναμώσει, να μας ενθαρρύνει και οδηγήσει στον επανασχεδιασμό του ποδοσφαίρου βάσης, δηλαδή των Ποδοσφαιρικών και Αθλητικών Ακαδημιών « Ο διανοητής φιλόσοφος Επίκτητος (55 -135μ.χ.) είπε: Δεν επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα, αλλά από τον τρόπο που τα ερμηνεύουμε».

Δεν πρέπει οι νέοι μας να αποθαρρυνθούν να συμμετέχουν στα αθλήματα της αρεσκείας τους στις διάφορες Ακαδημίες , λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού κοινοτικών και ξένων ποδοσφαιριστών και αθλητών στα σωματεία μας.

Καθήκον όλων των σωματείων είναι η αναβάθμιση και βελτίωση των Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών. Να μην παρασυρθούν από την ευκολία εξεύρεσης κοινοτικών ποδοσφαιριστών και υποβαθμίζοντας τα αθλητικά τους φυτώρια και μελλοντικούς ποδοσφαιριστές τους και αργότερα των Εθνικών μας Ομάδων.

Υποβάθμισης των Ακαδημιών σημαίνει καταστροφή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, αφαίρεση κινήτρων αθλήσεως των παιδιών μας και σταδιακή εξάντληση της δεξαμενής ποδοσφαιρικών ταλέντων και Αθλητών. Χρειάζεται να επιδειχθεί από τις Διοικήσεις των σωματείων υπομονή, επιμονή, θέληση , αθλητικό πνεύμα , φαντασία , όραμα και σχεδιασμός.

Οι Ποδοσφαιρικές και Αθλητικές Ακαδημίες πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους στο νέο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Χρειάζεται πρωτίστως άρτια οργάνωση και ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Οι ρυθμοί επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν, να εισαχθούν αναθεωρημένα προπονητικά προγράμματα, να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία, να εισαχθούν ομάδες υποστήριξης, να βελτιωθούν τα αθλητικά έργα υποδομής για να είναι ελκυστικά και ασφαλή και γενικά οι χώροι άθλησης των παιδιών μας, να καταστούν οάσεις  ψυχαγωγίας, χαράς, ξεγνοιασιάς, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων και ευαίσθητων συναγωνισμών.

Τα κύρια εργαλεία όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, εκτός από τους παράγοντες , τους αθλητικούς φορείς ΚΟΑ, ΚΟΠ, είναι οι προπονητές.

Οι προπονητές – δάσκαλοι Ακαδημιών, είναι το πιο σπουδαίο κεφάλαιο σ’ αυτή την πολύ δύσκολη αναμέτρηση με τον χρόνο και τις νέες αθλητικές εξελίξεις. Οπωσδήποτε επιβάλλεται με συνεχή και μεθοδική δουλειά, να αναδείξουμε τους καλύτερους και ικανότερους προπονητές, διότι ο ρόλος και η αποστολή τους, σηματοδοτούν την επιτυχία ή αποτυχία των σχεδιασμών και των προγραμμάτων των Ακαδημιών. Και επειδή  ο ρόλος αυτός καθίσταται σημαντικός και ουσιώδης, οι διάφοροι φορείς, οι διοικήσεις των σωματείων επιβάλλεται να αξιολογούν συνετά , υπεύθυνα , σωστά , σοβαρά, χωρίς παρεμβάσεις και συναισθηματισμούς επιλέγοντας τους προπονητές που θα τεθούν επικεφαλής αυτής της μεγάλης και σκληρής προσπάθειας, της Παιδοψυχολογικής, Αθλητικής και Παιδαγωγικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων μας.

Επαναλαμβάνω με σαφήνεια , ότι στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες είναι αναγκαίοι και  χρήσιμοι οι κορυφαίοι προπονητές – δάσκαλοι, διότι κορυφαία είναι και η αποστολή τους. Τα κριτήρια πρόσληψης πρέπει να είναι αυστηρά καθημερινά, αντικειμενικά , σαφή και ποιοτικά , σύγχρονα. Στην Ευρώπη όλοι μιλούν και υποδεικνύουν , ότι τους καλύτερους προπονητές πρέπει να τους προσλαμβάνουν οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου , διότι από εκεί αρχίζει η ανάπτυξη του ατόμου και γενικά του Ποδοσφαιριστή.

Σ’ αυτό το καινούργιο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, με τον μεγάλο ποδοσφαιρικό και αθλητικό ανταγωνισμό, επιβάλλεται όλοι μας να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας, μέσα από τις ποιοτικές ποδοσφαιρικές και αθλητικές ακαδημίες.

Η καλή μας οργάνωση και η ποιότητα των ποδοσφαιρικών μας σχολών θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία  των νέων ποδοσφαιριστών και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Το πάθος, οι ανανεωμένοι  ρυθμοί, η ποιοτική και ασίγαστη ζωντάνια, η φαντασία και με επινόηση προπονητές, οι υπεύθυνοι παράγοντες, η οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, είναι τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να διανθίζουν μια σύγχρονη ποδοσφαιρική και  Αθλητική Ακαδημία.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της κυπριακής αθλητικής οικογένειας και γενικά των κυπρίων στον κατακλυσμό των κυπριακών ομάδων με κοινοτικούς και ξένους ποδοσφαιριστές και αθλητές.

Πρέπει αποδεχόμενοι την πρόκληση του ωραίου αυτού ανταγωνισμού να βελτιώσουμε τους δείκτες της υπευθυνότητας σχεδιασμού , υπομονής και σοφίας μας στη βάση καινούργιου Αθλητικού σύγχρονου οράματος με μια ποιοτική αναζωογόνηση.

Να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αισιοδοξία, τη χαρά , την πίστη στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες, την αυτοπεποίθηση, τη σκληρή δουλειά και πειθαρχία , τον ενθουσιασμό, το όραμα, την υπομονή και επιμονή. Να αντλήσουν ότι καλό φέρνουν μαζί τους οι ξένοι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα μας και να απορρίψουν οτιδήποτε τους ενοχλεί, να δημιουργήσουν κριτική σκέψη και προβληματισμούς, κύρια εφόδια για την μελλοντική τους ποδοσφαιρική και αθλητική διαδρομή.

Με πρωτοπόρους καθοδηγητές τους προπονητές – δασκάλους η σπουδαία αυτή προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει για το καλό των παιδιών μας του κυπριακού ποδοσφαίρου και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.

Αντρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

28 Ιουνίου 2021

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο