Κυριάκου στο SPORTIME: ''Νιώθω πως μπορώ να τους δω όλους στα μάτια''

Ο Κυριάκος Κυριάκου αποσύρεται από τον χώρο της Κυπριακής διαιτησίας, και το SPORTIME φιλοξενεί σήμερα μια ιδιαίτερη συνέντευξη του .

Ο «Ικκής», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, πέρασε πρόσφατα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όμως ως γνήσιος μαχητής της ζωής το ξεπερνά σιγά σιγά.

Ο Κύπριος βοηθός διαιτητής συγκινημένος, μας μιλά για το επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας, το VAR και όχι μόνο.

Δείτε πιο κάτω τη συνέντευξη του:

 • Κυριάκο καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτεις. Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη διαιτησία;

«Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου. Μου άρεσε πάντα το ποδόσφαιρο αλλά δεν είχα στην σκέψη μου να ασχοληθώ με τη διαιτησία. Δεν νιώθω πως γεννήθηκα για να γίνω βοηθός διαιτητής (γέλια). Ένας φίλος μου πρότεινε να πάμε μαθήματα όμως στην πορεία με τράβαγε πολύ αυτή η διαδικασία. Μου άρεσε. Είδα από τις μικρές κατηγορίες ότι μετά τα παιχνίδια ένιωθα μια ηθική ικανοποίηση. Άρχισε να μου αρέσει στην πορεία όλο αυτό».

 • Την όλη εξέλιξη σου και τα πρώτα σου ματς στην Α’ Κατηγορία πως τα έζησες;

«Η αλήθεια ήταν πρωτόγνωρο για εμένα. Από την ώρα που έμπαινα στα αποδυτήρια το έβλεπα ως μια γιορτή. Δύσκολη ασχολία η διαιτησία αλλά και όμορφη. Την επιτυχία από την αποτυχία τα χωρίζει μια κλωστή. Πρέπει να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος. Είχαμε και πίεση, που είναι μεγαλύτερη στην Α’ Κατηγορία. Η ανέλιξη μου ήταν ένα δώρο για τον πατέρα μου. Ένιωθα πως το χαιρόταν περισσότερο από εμένα».

 • Τα πρώτα σου ντέρμπι πως τα διαχειρίστηκες; Θυμάσαι κάποιο λάθος;

«Ήξερα ότι θα είχαν απόηχο όλα τα ντέρμπι. Είσαι διπλά προσεκτικός. Ποτέ μου όμως και σε άλλα ματς δεν έβλεπα μεγάλη ομάδα και μικρή. Όμως στα ντέρμπι είναι περισσότερος ο κόσμος και θες να περάσεις απαρατήρητος. Θεωρώ ότι ευτυχώς δεν έκανα λάθος σε ντέρμπι. Εκτός ένα παιχνίδι Ομόνοια – ΑΕΛ με ένα γκολ που ακύρωσα του Ποτέ. Φάνηκα τυχερός στην τελική που δεν καθόρισε αποτέλεσμα. Ήταν 2-0, σήκωσα τη σημαία, το 3-0 ήταν πιο δύσκολη φάση και ευτυχώς στο τέλος δεν στοίχησε. Όμως δεν δικαιολογούμαι. Άγνωστος στον χώρο της διαιτησίας, έγινα πρώτο όνομα στα site. Ήμουν στο κρεβάτι δύο μέρες από την στεναχώρια μου. Μόνο η οικογένεια μου και οι φίλοι ξέρουν πως αντιμετώπιζα τέτοιες καταστάσεις. Έπρεπε να έχει υπομονή και η οικογένεια μου και τους ευχαριστώ που με άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια».

 • Ένα σχόλιο για το επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας.

«Πιστεύω πως οι διαιτητές επιμορφώνονται σωστά. Γίνονται καλά σεμινάρια υψηλού επιπέδου. Ως διαιτητές δώσαμε δικαιώματα πολλές φορές και δεν μπορείς να μην κάνεις λάθη. Το βλέπουμε και στην Ευρώπη, πόσους βοηθά το VAR».

 • Θα βοηθήσει πιστεύεις το VAR στην Κύπρο;

«Εγώ θεωρώ πως θα βοηθήσει. Ο διαιτητής έχει κάποια δευτερόλεπτα να αποφασίσει για μια δύσκολη φάση. Τo VAR θα του δώσει την ευκαιρία να το δει ξανά. Μπορεί να φαντάζει λίγο άχαρη η διαδικασία αυτή όμως θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το λάθος».

 • Κεφάλαιο ξένοι διαιτητές. Ποια η άποψη σου για την κάθοδο ξένων ρεφ τη χρονιά που μας πέρασε;

«Η αλήθεια είναι ότι είδαμε καλές διαιτησίες από τους ξένους διαιτητές. Ναι δώσαμε και εμείς δικαιώματα για να έρθουν, πιστεύω όμως ότι μπορούμε να στηριχτούμε στους Κύπριους. Οι ξένοι διαιτητές δεν έχουν την προκατάληψη, την διώχνουν».

 • Νεαροί διαιτητές υπάρχουν στην Κύπρο;

«Υπάρχουν ναι, και αν τους εντάξουμε ομαλά στην Α’ Κατηγορία θεωρώ ότι μπορούν να διαπρέψουν».

 • Τι συμβουλή θα τους έδινες;

«Να παραμείνουν προσγειωμένοι. Να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά και το μέλλον τους ανήκει. Για να παραμείνεις αγαπητός πιστεύω πως γενικά στη ζωή σου θα πρέπει να είσαι σεμνός. Είναι το πιο σημαντικό. Ο κόσμος το αναγνωρίζει».

 • Το επίπεδο μας διαιτητικά σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι καλό;

«Απ’ ότι είδαμε τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς μας διαιτητές μας εκπροσώπησαν επάξια. Θεωρώ πως δεν έχουν την ίδια πίεση έξω από την Κύπρο, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την προκατάληψη».

 • Θα θέλαμε να μας περιγράψεις τη διαδικασία της υπόδειξης ενός οφσάιντ. Βλέπεις την ευθεία αλλά και πότε θα χτυπηθεί η μπάλα;

«Είναι κάτι δύσκολο. Μπορεί να σου τύχει μια φάση τόσο οριακή που θα πρέπει να τα δεις όλα τόσο γρήγορα. Κάποτε η φύση του αγώνα μπορεί να σε παρασύρει. Από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Πρέπει να δεις τα δικά σου καθήκοντα. Πρέπει να είσαι καρφωμένος στην γραμμή σου. Μπορεί να είναι στα αριστερά σου η μπάλα, να παίζουν δύο παίκτες οριακά το οφσάιντ και να γυρίσεις να δεις αν η μπάλα βγήκε εκτός. Τότε μπορεί να βγει η μπαλιά και να χάσεις τη φάση. Πρέπει να βρεις τον τρόπο για να συνεργαστείς και με τον διαιτητή».

 • Με την πίεση της κερκίδας πως τα πήγαινες;

«Καμιά φορά η κερκίδα μπορεί να σου κάνει και καλό. Ένα άδειο γήπεδο μπορεί να σου γυρίσει σε μπούμερανκ. Είσαι συνεχώς ξύπνιος με ένα γεμάτο γήπεδο, εμένα έτσι μου άρεσε».

 • Πάμε σε ένα πιο ευαίσθητο θέμα κατόπιν άδειας δικής σου Κυριάκο. Πρόσφατα πέρασες ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Λίγα λόγια για αυτό.

«Το περασμένο καλοκαίρι είχα πάθει ένα αυτοάνοσο που μου παρέλυσε το νευρομυϊκό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχικά ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ήταν ένα συμβάν που δεν το περιμένεις αλλά δεν μπορείς να κοιτάς πίσω. Δεν είπα ποτέ, ‘’γιατί να το πάθω εγώ;’’. Όπως κάθε σπίτι έχει τις ατυχίες του, εγώ είπα ‘’γιατί όχι και σε εμένα;’’. Μπορώ να πω ότι τώρα που το σκέφτομαι, οι δυσκολίες κάνουν τη ζωή γλυκιά. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για την φροντίδα και την αγάπη που μου παρείχαν το διάστημα εκείνο, όπως επίσης και το προσωπικού του Μέλαθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ που για πέντε ολόκληρους μήνες με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έχω φτάσει. Μέσω της ασθένειας αυτής ένιωσα αρκετή αγάπη και στήριξη. Με βοήθησαν συνάδελφοι διαιτητές, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου. Ήταν πρωτόγνωρη η στήριξη αυτή. Να μου επιτρέψετε επίσης να ευχαριστήσω ολόκληρη την κοινότητα των Λιβαδιών για την στήριξη τους. Ιδιαίτερα τον Σύνδεσμο Παλαίμαχων Λιβαδιών στον οποίο έπαιξε ερασιτεχνικά. Να ευχαριστήσω επίσης τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κύπρου και όλους τους συνάδελφους διαιτητές, ενώ επίσης και όλους τους συναδέλφους μου στον στρατό και πιο ειδικά τον διοικητή της μονάδας μου που σύντομα φεύγει».

 • Πως νιώθεις μετά το τέλος της καριέρας σου στον χώρο της διαιτησίας;

«Είναι κάτι που θα μου λείψει. Ήξερα όμως πως κάποτε θα έρθει το τέλος. Όλα έχουν ένα τέλος. Δεν το περίμενα να έρθει με αυτό τον τρόπο αλλά εντάξει. Θεωρώ ότι με την πορεία που έκανα, τις φιλίες που απέκτησε πως είμαι γεμάτος. Νιώθω πως μπορώ να τους δω όλους στα μάτια, παράγοντες και φιλάθλους αλλά και όλους. Δεν ήρθα σε σύγκρουση ποτέ με παρατηρητή ή με κάποιον. Καταλάβαινα πρώτος εγώ τα λάθη μου».

 • Έχεις κάποια εμπειρία με παίκτες που να ήταν καλοί χαρακτήρες εντός γηπέδου και να βοηθούσαν τους διαιτητές με τη συμπεριφορά τους;

«Εγώ θα πω τον Ηλία Χαραλάμπους, τον Χαραλαμπίδη, τον Αλωνεύτη αλλά και έναν παίκτη που θαύμαζα αλλά δεν έφτασα να του κάνω διαιτησία ως παίκτη, παρά μόνο ως προπονητή. Αναφέρομε στον Γιώτη Εγκωμίτη ο οποίος έκανε φοβερή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και θέλω να σας πω μια ιστορία. Ένα παιχνίδι ΑΕΚ – Εθνικός, ως προπονητής ο Γιώτης, με κριτίκαρε την ώρα του αγώνα ότι έκανα ένα λάθος. Το ίδιο βράδυ χωρίς καν να ξέρει τον αριθμό μου, έψαξε, τον βρήκε, και με κάλεσε για να μου πει συγνώμη γιατί ήμουν τελικά σωστός στην απόφαση μου. Αυτό ήταν κάτι που μου έμεινε».

 • Ποια η γνώμη σου για το Κυπριακό ποδόσφαιρο;

«Εγώ πιστεύω πως το ποδόσφαιρο εκσυγχρονίζεται συνεχώς και γίνεται πιο δύσκολο. Οι ταχύτητες έχουν ανέβει. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο επαγγελματικά και το επίπεδο ανεβαίνει. Σιγά σιγά όμως πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες και σε Κύπριους παίκτες, χωρίς να είμαι ο ειδικός όμως για να μιλήσω επί του θέματος. Να δυναμώσουμε την Εθνική μας ομάδα».

 • Θα θέλαμε ένα καταληκτικό σχόλιο.

«Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου ξανά και ξανά που με άντεχε. Τους αδερφικούς μου φίλους που μπορεί να έβλεπαν ένα ματς απλά γιατί είχα οριστεί εγώ. Τα παιχνίδια μου ήταν και δικά τους. Ένας διαιτητής σπαταλά αρκετές ώρες πάνω σε αυτό. Προπονήσεις, σεμινάρια. Θυσιάζεις ώρες πάνω σε αυτό. Εν κατακλείδι να πω ότι παρά τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, πιστεύω πως πρέπει να αγκαλιάσουμε το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος έχει τη δύναμη να αλλάξει τα κακώς έχοντα. Με ενέργειες τους μπορούν να περάσουν τα μηνύματα τους και να εξαλειφθούν τα κακά».

 • Σε ευχαριστούμε Κυριάκο και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια.

«Εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια και σε εσάς».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο