Ουδείς ήταν/είναι έτοιμος για V.A.R. Το μέγα στοίχημα είναι…

Πρωτάθλημα, στο οποίο η εισαγωγή και χρησιμοποίηση του Video Assistant Referee να κύλησε απρόσκοπτα, δεν υπάρχει. Το είδος και ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης καινοτομίας δεν ευνοούν τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων.

Για όποιον δεν παραμένει δογματικά προσκολλημένος στο παρελθόν, η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο ήταν κάτι τόσο αναπόφευκτο όσο το… αύριο, για όποιον δεν εθελοτυφλεί, η τεχνολογία ήλθε για να μείνει. Δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει.

Ο Ντούσαν Κέρκεζ έθεσε το ερώτημα, αν είμαστε (άπαντες οι εμπλεκόμενοι στο κυπριακό ποδόσφαιρο) έτοιμοι για τον V.A.R. και -εμμέσως, πλην σαφώς- στηλίτευσε την ελλιπή ενημέρωση/εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη καινοτομία.

Η πράξη έχει αποδείξει ότι ουδείς ανά τον κόσμο ήταν έτοιμος για την εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Άπαντες υποχρεώθηκαν ή υποχρεώνονται να περάσουν από στάδιο προσαρμογής και αυτονόητα η μετάβαση πέφτει πιο… βαριά σε παίκτες, διαιτητές και προπονητές που σε εβδομαδιαία βάση (ενίοτε και πιο συχνά) βιώνουν στο πετσί τους τη (ριζική) αλλαγή όσων θεωρούσαν δεδομένων.

Ο χρόνος προσαρμογής ποικίλλει ανάλογα αφ’ ενός με την προετοιμασία αφ’ ετέρου με την πλήρη κατανόηση των βασικών αρχών και κατευθυντήριων γραμμών του V.A.R. Έστω κι αν λησμονείται συχνά (σκόπιμα ή μη), δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως η πρώτη εφαρμογή του (στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας) κύλησε σχεδόν αψεγάδιαστα, διότι υπήρχε κοινή γραμμή στο πότε και πώς παρεμβαίνει στο παιχνίδι.

Τούτων δοθέντων το καίριο ερώτημα δεν είναι «αν είμαστε έτοιμοι», ούτε καν «αν θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι», αλλά πώς θα διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ομοιομορφία στη χρήση της τεχνολογίας. Γιατί μέσα από αυτήν θα διασφαλίσουμε και την ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, την οποία χθες έθεσε εν αμφιβόλω ο τεχνικός της ΑΕΛ.

*Παράπονα είχε και ο Εθνικός Άχνας μετά το σημερινό παιχνίδι με την Δόξα, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση η Πάφος την προηγούμενη αγωνιστική.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο