Η Α. Ιωάννου στο Sportime: «Να δω τον Ορφέα εκεί που τον γνώρισα» 

Με την πρόεδρο της ομάδας του Ορφέα Λευκωσίας Αγγέλα Ιωάννου επικοινώνησε η ιστοσελίδα μας Sportime η οποία μας μίλησε για το πώς είναι να βρίσκεται μια γυναίκα στα διοικητικά ενός σωματείου ανδρών, αλλά και το πώς της φαίνεται η μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας.

Απ όσο γνωρίζω είστε η μόνη γυναίκα που ηγείται σωματείου… πως σας φαίνεται ο ρόλος;
«Οι άνδρες είναι σίγουρα πιο ευνοημένοι σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο αφού από την ώρα που θα γεννηθούν το πρώτο δώρο τους είναι μια μπάλα και μόλις αρχίσουν να έχουν αντίληψη είναι η εγγραφή τους σε ακαδημία ποδοσφαίρου. Για τις γυναίκες είναι κάτι για το οποίο μαθαίνεται σταδιακά και σημαντικό ρόλο παίζει το πώς θα αντιμετωπίσουν στην οικογένεια ένα κορίτσι που του αρέσει το ποδόσφαιρο. Στην δική μου περίπτωση Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που το ποδόσφαιρο αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας μας, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να ακολουθώ τον πατέρα και τον αδελφό μου στο γήπεδο, έτσι όταν ανάλαβα την προεδρία του ΟΡΦΕΑ σε μια δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο, δεν εξέπληξε κανένα»

Υπάρχουν κι άλλες γυναίκες στο πλευρό σας σε αυτή τη προσπάθεια που κάνετε

«Σε αυτή μου την προσπάθεια και φυσικά υπάρχουν και άλλες γυναίκες στο πλευρό μου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΡΦΕΑ υπάρχει ακόμα μια γυναίκα, η Νικολέττα Πετρίδου αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ενώ δεν είναι στο Συμβούλιο είναι δίπλα στον ΟΡΦΕΑ και στηρίζουν με την παρουσία τους στο γήπεδο ή στις εκδηλώσεις του σωματείου την προσπάθεια που γίνεται από όλους μας για να κρατηθεί και να δυναμώσει ο ΟΡΦΕΑΣ» 

Ο Ορφέας είναι μια ιστορική ομάδα της Λευκωσίας…Ποια είναι η πορεία του μέσα στα χρόνια;
«Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές να αναφερθεί κάποιος σε μια ιστορία 72 τόσον χρόνων. Ο ΟΡΦΕΑΣ είναι ένα από τα πλέον ιστορικά εν ενεργεία σωματεία της χώρας. Ιδρύθηκε στις 15 Μαϊου του 1948 και από τότε έχει διαγράψει μια πορεία με όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές στην ιστορία του. Μια πορεία και μια ιστορία που θα έλεγα είναι παράλληλες με την σύγχρονη ιστορία της πόλης της Λευκωσίας. Την ακολούθησε στην δύσκολη πορεία της και από το 1974 παραμένει καρτερικά και αταλάντευτά δίπλα στο συρματόπλεγμα της κατοχής ως δίδυμος φρουρός με το φυλάκιο που βρίσκεται πάνω από το γήπεδο του. Ο ΟΡΦΕΑΣ κέρδισε 2 πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας (1958, 1965), 1 Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας (1979), 1 πρωτάθλημα Δ' Κατηγορίας (2003), 1 πρωτάθλημα ένταξης της ΣΤΟΚ (2001) και ένα πρωτάθλημα ΠΟΕΛ (2017)» 

Οι στόχοι σας οι μακροπρόθεσμοι για την ομάδα ποιοι είναι; 
«Ποτέ δεν έκρυψα ότι θέλω να δω τον ΟΡΦΕΑ εκεί που τον γνώρισα. Εκεί που ιστορικά ανήκει. Στις ψηλές κατηγορίες της ΚΟΠ. Όμως αυτό ξέρω ότι δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Προτεραιότητα μας ως συμβούλιο είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα υγιή και δυνατό ΟΡΦΕΑ χωρίς οικονομικά βάρη. Περάσαμε και περνούμε πολλές δυσκολίες και προβλήματα έχουμε όμως την ικανοποίηση ότι καταφέραμε να δώσουμε στον ΟΡΦΕΑ λίγη από την παλιά του αίγλη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από το αγροτικό και να τον φέρουμε στα σαλόνια της ΚΟΠ. Θεωρούμε όμως ότι τα πράγματα μπήκαν σε μια θετική πορεία. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν» 

Η ομάδα πως ζει; Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι του σωματείου;
«Τα οικονομικά ήταν και παραμένουν το κύριο μας πρόβλημα. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και πρόσφατα. Είμαστε ρομαντικοί, απένταροι, πεισματάρηδες και ονειροπόλοι. Τούτα ήταν και τούτα παραμένουν τα χαρακτηριστικά μας. Σε τούτα τα πέντε χρόνια που είμαστε στα Διοικητικά του ΟΡΦΕΑ πολλοί μας αμφισβήτησαν, πολλοί γέλασαν μαζί μας, πολλοί είπαν "τούτοι θα τον κλείσουν τελείως" αλλά υπήρχαν κα υπάρχουν και εκείνοι οι λίγοι που μας πίστεψαν και μας στήριξαν»

Ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;

«Το δικό μας ταξίδι με τον ΟΡΦΕΑ ξεκίνησε με την συνειδητοποίηση ότι το αγαπημένο μας σωματείο κινδύνευε με κλείσιμο. Αυτό ήταν αρκετό για να κινητοποιηθούμε. Σε αυτό το ταξίδι μόνη μας αποσκευή η αγάπη μας για το σωματείο, αυτή μας η αγάπη όμως έχει κρατήσει τον ΟΡΦΕΑ ζωντανό και όρθιο. Θέλω να καλέσω και όλους τους φίλους του ΟΡΦΕΑ να έρθουν κοντά γιατί ένα σωματείο χωρίς ανθρώπους να το νοιάζονται και να το αγαπούν οδηγείτε σιγά σιγά σε μαρασμό και κλείσιμο. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει αυτό με τον ιστορικό ΟΡΦΕΑ» 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο