Μας τα είπε πολλά, αλλά όχι καλά ο Ραν Μπεν Σιμόν

Αν πρέπει να πιστώσουμε κάτι στον Ραν Μπεν Σιμόν στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου ως ομοσπονδιακός τεχνικός, είναι ότι τουλάχιστον άλλαξε την… κασέτα.

Από το καλοκαίρι του 2017 ό,τι ακούγαμε από το στόμα του Ισραηλινού εκλέκτορα ήταν η ευχαρίστηση και η ικανοποίησή του για τη δουλειά που γίνεται στην ΚΟΠ, για την προσπάθεια των παικτών του, για το ταλέντο της νέας γενιάς, για τη (λαμπρή) προοπτική του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Τα προαναφερθέντα δεν αμφισβητούνται, αλλά αποστολή του Μπεν Σιμόν ήταν να μετατρέψει τη δυνατότητα σε ικανότητα. Να κάνει το βήμα παραπάνω. Την υπέρβαση. Την πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης, εν προκειμένω του Euro2020.

Σε ουδεμία φάση της θητείας του ο 49χρονος προπονητής δεν άφησε καν να υπονοηθεί ότι δεν πιστεύει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ακόμη και μετά από εμφανίσεις και αποτελέσματα που εκμηδένιζαν τις πιθανότητες υλοποίησης του ονείρου.

Μολονότι τα προβλήματα και οι παθογένειες στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν εξαλείφθηκαν με την πρόσληψή του, ουδέποτε τα επικαλέστηκε ως (όντως) σοβαρή τροχοπέδη στην προσπάθειά του. Επέλεξε να το πράξει στο «αντίο» του, σε μια αλλαγή τροπαρίου που ορθώς επικρίθηκε, αλλά ωχριά μπροστά στη μαγική εικόνα που δημιουργούσε με τα λεγόμενά του πριν και (κυρίως) μετά από κάθε παιχνίδι.

Αυτή η μαγική εικόνα εν τέλει αποδείχθηκε και η καταδίκη του, διότι από ένα σημείο και μετά ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί -υπό τόσο άριστες συνθήκες και προϋποθέσεις- ο απολογισμός ήταν (επιεικώς) πενιχρός.

Έχοντας -για πρώτη φορά στα χρονικά- δύο δρόμους διεκδίκησης της πρόκρισης στα τελικά του Euro2020 ο Μπεν Σιμόν απέτυχε παταγωδώς τόσο στο νεοσύστατο Πρωτάθλημα Εθνών όσο και στον κλασικό προκριματικό όμιλο.

Ολοκλήρωσε τη θητεία του στον πάγκο της εθνικής με πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και 14 ήττες (26-42 γκολ) σε 23 παιχνίδια. Πιστεύει ότι αφήνει πίσω του μια καλύτερη εθνική από αυτήν που παρέλαβε. Με τα λόγια και τα έργα του σε αυτά τα δυόμισι χρόνια δεν είναι απορίας άξιον πως έφτασε να είναι σχεδόν ο μόνος που το πιστεύει…

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο