Ρετρό - Παίκτες που έγραψαν ιστορία: Σπύρος Λιβαθηνός

Ο Σπύρος Λιβαθηνός ήταν γνωστός και καταξιωμένος ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού και της Εθνικής Ελλάδας και όταν πήρε την απόφαση να έλθει στην Κύπρο και τον Πεζοπορικό, προς τη δύση της καριέρας του, δεν το έκανε για οικονομικούς λόγους ή...τουριστικούς.

Ο Λιβαθηνός ήλθε στον ΠΟΛ και έβαλε τη δική του σφραγίδα ώστε η ομάδα της Λάρνακας να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Ο ΠΟΛ έκτιζε τότε μια σπουδαία ομάδα[ 1987-88] όπου οι έμπειροι Λιβαθηνός, Στ.Παπαδόπουλος, Μπίαλον, Προκόπης, Δαμιανού, Κ.Κουής, μαζί με τους νεότερους Γ.Κωνσταντίνου,  Π.Χαραλάμπους, Λάρκου, Μ. Κωνσταντίνου, Λένο θα οδηγούσαν την ομάδα στο τρόπαιο.

Ένα μηχανάκι στο κέντρο, που έπαιζε με πείσμα και βοηθούσε τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, ο Λιβαθηνός ήταν ένας αξιόλογος παίκτης που άφησε το στίγμα του σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο  «Πίπης» όπως τον αποκαλούσαν χαιδευτικά, έπαιξε στον ΠΑΟ από το  1975 μέχρι το 1986 καταγράφοντας 267 συμμετοχές. Στον Πεζοπορικό αγωνίστηκε το 1986-88. Στην Εθνική Ελλάδας από το 1977-1982 έχοντας 27 συμμετοχές και ένα γκόλ. Πήρε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1977, 1984, 1986) και 4 κύπελλα (1977, 1982, 1984, 1986) και ένα πρωτάθλημα στην Κύπρο (1988-ΠΟΛ).

Τα ακούραστα πνευμόνια του Λιβαθηνού βοήθησαν σημαντικά την ομάδα του ΠΑΟ το 1977 με προπονητή τον Κάζιμιρ Γκόρσκι να κάνει εντυπωσιακή πορεία και να πάρει τον τίτλο, έχοντας την καλύτερη άμυνα αλλά και την καλύτερη επίθεση. Στην ομάδα τότε ήταν και οι Β.Κωνσταντίνου, Καψής, Ελευθεράκης, Δομάζος, Αντωνιάδης, Στεφανάκος, Βακόλης κ.α. Ο Λιβαθηνός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ΠΑΟ το 1980-81 με 10 τέρματα. Ήταν ο πρώτος μεγάλος μετά τον κύκλο του Γουέμπλει και ένας από τους πρωταγωνιστές της εκπληκτικής πορείας του 1985. Για δέκα χρόνια ήταν βασικό στέλεχος του ‘’τριφυλλιού’’ και το 1985 ο ΠΑΟ έφτασε ένα βήμα πριν το τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αφήνοντας εκτός Φέγιενορτ, Λίνφιλτ, Γκέτεμποργκ, και έχασε από τη Λίβερπουλ.

Ο Λιβαθηνός ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαικό του 1980με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια και συμπαίκτες τους Β.Κωνσταντίνου, Κυράστα, Φοιρό, Τερζανίδη, Νικολαίδη, Καψή, Ιωσηφίδη, Παπαφλωράτο Κούη, Ραβούση, Νικολάου, Πουπάκη, Κωστίκο, Αναστόπουλλο, Γαλάκο, Δαμανάκη, Γούναρη, Ξανθόπουλλο, Κούδα, Μαύρο.

Μετά το τέλος της καριέρας του ο Σπύρος Λιβαθηνός ακολούθησε την προπονητική και εργάστηκε και στην Κύπρο (ΑΕΚ Λάρνακας).

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο