Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Αντρέας Παπακώστας

Δυνατός, μαχητικός και πάντα να δίνει τον καλύτερο εαυτό του για τον Άρη, ο Αντρέας Παπακώστας ήταν από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν για την προσφορά, την αγωνιστικότητα και το ήθος του, μακριά από μεγάλα λόγια. Ένας πιστός στρατιώτης του Άρη, στον οποίο έπαιξε σχεδόν μιά  εικοσαετία και για τους φίλους της Ελαφράς Ταξιαρχίας ήταν μιά σημαία για την ομάδα.

Το γεγονός ότι ο Α.Παπακώστας έπαιξε στην Εθνική σε δύσκολες μάλιστα εποχές, και μάλιστα ως παίκτης μιας «μικρής» ομάδας, λέει πολλά και δείχνει την ποδοσφαιρική αξία του αμυντικού του Άρη.

Μέλος μιάς αθλητικής οικογένειας, αφού έπαιξαν ποδόσφαιρο στον Άρη εκτός του Αντρέα και τα αδέλφια του, Χρύσος (έφυγε νωρίς από τη ζωή) και Κίκης, ενώ ο Κώστας, που διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΚΟΑ ήταν αθλητής του τζούντο με παρουσία στην Ολυμπιάδα της Μόσχας.

Ο Α.Παπακώστας πολύ μικρός θα βρεθεί στην αγαπημένη του ομάδα, εκεί που ήδη έπαιζε ο αδελφός του Χρύσος, που ήταν αριστερός εξτρέμ. Ήταν 16 περίπου χρόνων κοντά στο 1971 και ο πρώτος προπονητής του ήταν ο μ.Αντρέας Κοτσώνης. Η θέση του ήταν στόπερ έστω και αν κάποιες φορές χρειάστηκε να παίξει και στο δεξιό άκρο της άμυνας. Έπαιξε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχοντας παρουσία πέραν της εικοσαετίας στον Άρη, κάτι που κανένας άλλος παίκτης της ομάδας δεν μπόρεσε να φτάσει. Πρόλαβε μάλιστα να παίξει με παίκτες δύο διαφορετικών γενεών, αφού στη δεκαετία του ’70 ήταν με τους Αντωνιάδη, Λάκη, Χρύσο, Μ.Μαύρο, Αυγουστή, Ξάνθο, Καρεκλά, Μακρίδη, Κισσονέργη, Παπαβασιλείου, Διαμαντή και την επόμενη δεκαετία με τους Παρασκευά, Χατζηλοίζου, Τσίγκη, Ρουσή, Λουκά, Πάκκο, Λ.Λοίζου κ.α.

Τρείς φορές ο Άρης είχε πάρει την τέταρτη θέση στην τελική βαθμολογία (1977,1979 και 1990) ενώ αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου το 1989 όπου έχασε στην ημίωρη περάταση από την ΑΕΛ με 3-2. Στον τελικό ο Άρης έπαιξε με τους: Α.Χριστοφή, Νικολαίδη, (46’Πελής), Τ.Τσίγκης, Α.Παπακώστας, Πάκκος (46’ Χρ.Χριστοφή), Κέννι, Π.Χατζηλοίζου, Μ.Τσίγκης, Πέτρου, Ντέτσεφ, Λ.Λοίζου.

Ο Α.Παπακώστας είναι 10 φορές διεθνής με τους άνδρες, ενώ αγωνίστηκε και στις μικρότερες εθνικές. Ασυναγώνιστος στο ψηλό παιχνίδι πολλές φορές-ιδιαίτερα στις στατικές φάσεις-προωθείτο και βοηθούσε και επιθετικά. Μιά μεγάλη μορφή του Άρη και ένας αξιόλογος κεντρικός αμυντικός για το ποδόσφαιρό μας.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο