Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Φίλιππος Δημητρίου

Από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας και του κυπριακού ποδοσφαίρου ήταν χωρίς αμφιβολία ο μέσος της Φίλιππος Δημητρίου. Είχε μια 14ετή παρουσία στην ομάδα του τριφυλλιού, από το 1974 μέχρι το 1988, γεμάτη επιτυχίες και κατακτήσεις τίτλων.

Ο Φίλιππος ήταν για πολλά χρόνια το «μηχανάκι»’στο κέντρο μαζί με τους Ν. Χαραλάμπους και Γκρέκορι,παίζοντας με τον αρ.8 στην πλάτη, που ήταν ίσως  η κορυφαία τριπλέτα στη μεσαία γραμμή. Ήταν ο παίκτης χαμάλης, που δημιουργούσε αλλά και σημείωνε τέρματα. Στην Ομόνοια τον πήρε ο παλιός άσος της ομάδας και προπονητής Έσσο,από την Αναγέννηση Παλλουριώτισσας και αφού παίζει για τρία χρόνια στην εφηβική ομάδα, το 1974 θα μπει και θα μείνει στην πρώτη ομάδα, όπου ξεχωρίζει για το ταλέντο του, τις γρήγορες επιθετικές του ενέργειες, την ντρίπλα, το σουτ. Ο Φίλιππος έκοβε, μοίραζε και σκόραρε, ένας παίκτης δηλαδή για όλα.

Σε αυτή την τριπλέτα του κέντρου και τους επιθετικούς Κανάρη, Καιάφα, Μαυρή και αργότερα Κάντηλο, στηρίχθηκε η Ομόνοια για να κάνει την μεγάλη εικοσαετία της όπου κυριαρχούσε στην κατάκτηση των τίτλων, παίζοντας όμως και ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο Φίλιππος από το 1974-75 μέχρι το 1986-87  πανηγύρισε 11 πρωταθλήματα με μόνες απουσίες το 1980 και 1986 και πέντε κύπελλα (1980,1981,1982,1983,1988).

Την τετραετία 1980-84 ο Φίλιππος Δημητρίου ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, αφού είχε αποχωρίσει ο Ν. Χαραλάμπους και πανηγύρισε  τέσσερα συνεχόμενα ντάμπλ και δύο σούπερ καπ. Το 1984 είχε ένα σοβαρό τραυματισμό, που τον άφησε εκτός γηπέδων για μεγάλο διάστημα και τελικά αναγκάστηκε να φύγει από τα γήπεδα σε ηλικία 31 χρόνων το 1988, αφού δόξασε την Ομόνοια αλλά και ο ίδιος δοξάστηκε από τον κόσμο κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων των κυπρίων φιλάθλων.

Ο Φίλιππος πέτυχε στην καριέρα του κοντά στα 80 τέρματα, από τα οποία 56 σε αγώνες πρωταθλήματος. Σκόραρε και σε πολλά σημαντικά και καθοριστικά παιχνίδια όπως και σε ευρωπαϊκά, όπως το αλησμόνητο παιχνίδι με τον μεγάλο Άγιαξ. Με 279 συμμετοχές στα 14 χρόνια που έπαιξε στην Ομόνοια είναι στους πρώτους επτά παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές. Έχει 17 συμμετοχές στην Εθνική και σίγουρα αν δεν τραυματιζόταν θα είχε πολύ περισσότερες. Έπαιξε και στις μικρότερες Εθνικές ομάδες.

Ο Φίλιππος Δημητρίου ήταν ένας συλλέκτης τίτλων για την Ομόνοια όπου έγραψε τη δική του ιστορία με χρυσά γράμματα.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο