Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Χρίστος Σοφοκλέους (Λίλλος)

Μεγάλη ψυχή στο γήπεδο αφού τα έδινε όλα για να κερδίσει η ομάδα του. Παίκτης ξεχωριστός που τον χαρακτήριζε το πάθος, η δύναμη, το πολύ καλό επιτόπιο άλμα και η αγωνιστικότητα του, έδινε πολλές μάχες και συνήθως τις κέρδιζε και στον αέρα και χαμηλά. Αυτός ήταν ο Χρίστος Σοφοκλέους του ΑΠΟΕΛ, πιο γνωστός στο φίλαθλο κοινό ως ο Λίλλος.

Έχει συνδέσει το όνομά του με την μεγάλη ομάδα του 1972-76 παίζοντας στο κέντρο της άμυνας, τότε που το ΑΠΟΕΛ είχε την καλύτερη αμυντική γραμμή με τερματοφύλακες τους Γ. Παντζιαρά και Η. Ηροδότου, στα άκρα της άμυνας τους Κολοκάση, Μενελάου, Λευτέρη, Τσιριπιλλή και στο κέντρο της άμυνας οι Ν. Παντζιαράς, Λίλλος, Αθάνατος, Τ. Κυπριανίδης.

Ο Λίλλος έπαιζε μικρός στο αγροτικό με τη Δόξα Στροβόλου και το 1967,σε ηλικία 18 χρόνων θα τον πάρει στο ΑΠΟΕΛ ο παλιός παίκτης και προπονητής της ομάδας Σάββας Παρτάκκης. Και όμως,όπως ο ίδιος μας είπε, όταν ήταν πιο μικρός ο πατέρας του τον έπαιρνε στα παιχνίδια της Ομόνοιας...

Το 1967 λοιπόν θα μπει στην ομάδα και το πρώτο του παιχνίδι ήταν εναντίον της ΕΠΑ στη  Λάρνακα. Τότε την ομάδα ήταν και οι Παπαγεωργίου, Α.Στυλιανού, Τσιριπιλλής, Χιώτης, Ασσιώτης, Σολής, Βασιλείου, Στεφανής, Λεωνίδας, Κεττένης κ.α.

Η καλύτερη χρονιά για τον δυναμικό αμυντικό του ΑΠΟΕΛ, Λίλλο, ήταν η περίοδος 1972-73 όπου η ομάδα πήρε το ντάμπλ και έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στην Α’ Εθνική Ελλάδας, χρονιές που στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας ήταν ο Πάνος Μάρκοβιτς.

Για ένα διάστημα ο Λίλλος είχε παρεξηγηθεί με τον Ελλαδίτη προπονητή και βρέθηκε σε δυσμένεια. Σε εκείνες τις χρονιές στην ομάδα ήταν και οι Μ.Μάρκου, Α.Στυλιανού, Αντωνίου, Μιαμηλιώτης, Κρητικός, Σταύρακκας, Στεφανής, Πετράκης, Τ. Ηροδότου κ.α.

Ο Λίλλος, όταν ο Αθάνατος είχε φύγει για σπουδές, αποτέλεσε με τον Ν. Παντζιαρά ένα αδιαπέραστο κεντρικό δίδυμο.

Ο Λίλλος εκτός του νταμπλ που πανηγύρισε στα δέκα χρόνια της παρουσίας του στους γαλαζοκίτρινους, κέρδισε και άλλα τέσσερα κύπελλα (1968,1969,1976,1978). Ο τελευταίος τελικός κυπέλλου που αγωνίστηκε ήταν το 1976 στο Τσίρειο εναντίον της Αλκής, όπου το ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 6-0. Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν οι: Γ. Παντζιαράς, Μενελάου, Κολοκάσης, Ν. Παντζιαράς, Λίλλος, Στεφανής, Λεωνίδας, Μάρκου, Κρητικός, Στυλιανού, Μιαμηλιώτης (85’Τσιριπιλλής).

Όταν έφυγε από το ΑΠΟΕΛ ο Χρίστος Σοφοκλέους-Λίλλος πήγε το 1979 στον Απόλλωνα Λυμπιών μαζί με τον φίλο και πρώην συμπαίκτη του Στεφανή Μιχαήλ και οδήγησαν την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες, φτάνοντας να  παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας. Μαζί τους και άλλοι γνωστοί παίκτες όπως οι Κουμής, Γιωρκάτζιης, Λοιζής, Κορομίας. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο