Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Αλέξανδρος Πάπυρος

Για πολλά χρόνια η Ανόρθωση είχε πολύ καλούς τερματοφύλακες, οι περισσότεροι από τους οποίους έπαιξαν και στην Εθνική ομαδα.

Από τον Πάπυρο και τον Κώτσιο, μέχρι τον Μαγίδη, τον Φάνο, τον Παμπόρη και τους Ν. Παναγιώτου, Γκάβελη, Σιημητρά και τον Α. Γιωργαλλίδη ήταν αυτοί που κάθησαν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας και μετά,στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, άρχισε και η Ανόρθωση να καταφεύγει σε ξένους τερματοφύλακες.

Ο Αλέξανδρος Χαμπίδης, πιο γνωστός ως Πάπυρος, ήταν από τις πιό σημαντικές μορφές της ιστορίας της Ανόρθωσης. Εντάχθηκε στην ομάδα το 1953,σε ηλικία 18 χρόνων και ήταν ένα από τα πολλά ταλέντα που ανέδειξε ο Αντώνης Παπαδόπουλος. Πριν αγωνιστεί ως τερματοφύλακας έπαιζε ως αριστερός εξτρέμ. Παίζει δύο χρόνια στην εφηβική ομάδα και το 1955 θα πάρει την θέση βασικού τερματοφύλακα,στην οποία θα αγωνιστεί για 10 συνεχόμενα χρόνια.

Ο Πάπυρος είχε καθοριστική συμβολή στις μεγάλες επιτυχίες της Ανόρθωσης εκείνη την περίοδο.Σταθερός σε απόδοση και σοβαρός, ενέπνεε εμπιστοσύνη και ξεχώριζε για τα αντανακλαστικά και την ελαστικότητά του. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα. Διετέλεσε αρχηγός στην Ανόρθωση μετά την αποχώρηση του Π.Χαραλάμπους το 1963.

Ο Πάπυρος έπαιξε από το 1955 μέχρι το 1965 και κατέγραψε 158 συμμετοχές στην ομάδα. Αποχώρισε στα 30 του χρόνια αφού πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα (1957, 1958, 1960, 1962, 1963) τρία κύπελλα (1959, 1962, 1964 ) και μία ασπίδα (1962).

Ο Πάπυρος την εποχή εκείνη είχε για συμπαίκτες και τους Π.Χαραλάμπους, Δ.Ζάγκυλος, Άσπρου, Λαμπής, Βοσκαρής, Οδυσσέως, Π. Πιερής, Ζέμπασιης, Άντης, Σιαήλης, Κοβής, Παντελάκης, Φαρμακαλλίδης, Σιαλής, Μάντζιαλος, Π.Ιακώβου, Κ. Πιερής, Π. Σιάηλος, Κουτρουπής, Αττάς, Αντρίκκος, Καράς, Θωμάς, Κοκκινής, Τοφής, Μαγίδης, Μέρτακκας.

Ο Πάπυρος θεωρείται ως ο εμπνευστής του προσωνυμίου «Μεγάλη Κυρία»’ το οποίο συνοδεύει την Ανόρθωση από το 1962. Μετά από ένα φιλικό παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα που η Ανόρθωση κέρδισε 8-0, ο τερματοφύλακας της ομάδας ανάρτησε ένα πανό μπροστά από το ατμοκαθαριστήριο που διατηρούσε στην Αμμόχωστο και στο οποίο αναγραφόταν: «Μεγάλη Κυρία 8- Νέα Σαλαμίνα 0». Μέχρι τότε η Ανόρθωση αποκαλείτο «Γαλανόλευκη Θύελλα», λόγω των επιτυχιών της στη δεκαετία του ’50. Σιγά-σιγά καθιερώθηκε το Μεγάλη Κυρία.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο