Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Ανδρέας Κανίκλης

Από την Αμμόχωστο στη Λάρνακα και από εκεί στην Αμερική, ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο που δεν μπόρεσε να φτάσει ψηλά,όπως ήθελε και όπως πραγματικά άξιζε. Ο λόγος για την επιθετικό Ανδρέα Κανίκλη που ξεχώρισε στη δεκαετία του ’70.

Από πολύ μικρός έδειξε πως είχε το ταλέντο. Το 1968 θα ενταχθεί στα τσικό της Ανόρθωσης, ομάδα που αγαπούσε και ήθελε να παίξει.Τελικά θα δοθεί με υποσχετική στην ΑΕΚ Αμμοχώστου που τότε έπαιζε στη Β’ Κατηγορία, και  στην οποία συνήθως έπαιζαν παίκτες που δεν μπορούσαν να αγωνιστούν στις μεγάλες ομάδες της πόλης, Ανόρθωση ή Νέα Σαλαμίνα, είτε νεαροί για να πάρουν εμπειρίες. Ο Α. Κανίκλης στην ΑΕΚ έπαιξε και με τους Α. Χριστοδούλου, Παττίχη, Παπαγιάννη, Χατζηγιάννη, Φωτίου κ.α.

Ένας  πολύ γρήγορος ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση, πολύ καλή ντρίπλα που μπορούσε να αποφύγει κάθε αμυντικό και πολύ δυνατό σουτ. Ο Κανίκλης που έπαιζε πάντα ως αριστερός εξτρέμ και με τον αριθμό «11»’ στην πλάτη, ήταν ο δημιουργός ευκαιριών με τις συστημένες σέντρες του αλλά κάποτε και σκόρερ αφού τρύπωνε στις αντίπαλες άμυνες.
Το 1972 θα πάρει μεταγραφή για την ΕΠΑ αφού οι άνθρωποί της εντώπισαν το ταλέντο του και τον παίρνουν στη Λάρνακα. Στην ομάδα ήταν ακόμα τα μεγάλα ονόματα όπως οι Αλκιβιάδης, Κκόλας, Γ. Αλεξάνδρου, Κώστας, Μούσκος, Κλείτος, Μάριος, Λούης, Λάκης, Καλόγηρος κ.α. 

Ο Α.Κανίκλης θυμάται έντονα το ευρωπαικό παιχνίδι της ΕΠΑ κατά της Αραράτ Ερεβάν Αρμενίας στο ΓΣΖ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου οι «μαυροκίτρινοι» έχασαν 1-0 με αυτογκόλ του Π. Βασιλείου. Με το ίδιο σκόρ έχασαν και στον επαναληπτικό και αποκλείστηκαν. Στην ΕΠΑ  θα παίξει τρία χρόνια, μέχρι το 1975 και θα καταλήξει στην Ομόνοια Αραδίππου που ήταν στη Β’ Κατηγορία. Πάιζει 11 αγώνες και σημειώνει 9 τέρματα,όμως αποφασίζει να ξενητευθεί αφού είχε καλή πρόταση από τον Παγκύπριο Νέας Υόρκης,στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το 1980.

Στην ομάδα της Αραδίππου είχε τότε για συμπαίκες και τους Τότη, Π. Κουννά, Α. Στεφάνου, Τ. Ηροδότου, Πέτρου, Φουλή, Μαππούρα, αδελφούς Γιώρκα αλλά και τον αδελφό του Πάμπο Κανίκλη. Στον Παγκύπριο έπαιξε και με τους Ζυμαρά, Μελή, Π. Χατζηθωμά, Τότη, Κρητικό, Πέτσα, Γεννάρη, Μοράρη,  Λάμπρου, Τσιριπιλλή, Τούρο, Ιωαννίδη, Μιλτιάδους. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο