Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Γιώργος Φωκαίδης

Από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα στη δεκαετία του ’60 ήταν ο μεσοεπιθετικός  του ΑΣΙΛ Λύσης Γιώργος Φωκαίδης, μέλος της μεγάλης ομάδας που όχι μόνο ανήλθε για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία,αλλά είχε γίνει και ο «φονέας των γιγάντων”’ , προκαλώντας αίσθηση μεταξύ των φιλάθλων και κερδίζοντας την εκτίμηση του κόσμου.

Ο Γ. Φωκαίδης - ο Γιωρκουλλής όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του ΑΣΙΛ- από μικρός ξεκίνησε το ποδόσφαιρο αφού η οικογένεια του πρωτστάτησε στην ίδρυση του ΑΣΙΛ. Και όμως το 1962 είχε παίξει για ένα χρόνο στην εφηβική ομάδα της Ανόρθωσης μετά από προτροπή του καθηγητή του Αντώνη Παπαδόπουλου.

Πολύ νεαρός θα μπεiί στην ομάδα της κωμόπολης του και θα ξεχωρίσει με το ταλέντο και τα προσόντα του. Άριστη τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, ωραία ντρίμπλα, δυνατό σουτ αλλά και γκολτζής. Ο Φωκαίδης ξεκίνησε σαν έξω αριστερά αλλά αργότερα θα μετακινηθεί στη μεσαία γραμμή, έχοντας ρόλο επιτελικού αλλά και κρυφού κυνηγού. Ήταν ιδιαίτερα  εύστοχος στα κτυπήματα φάουλ και είχε πετύχει πολύ ωραία τέρματα στην καριέρα του.

Με πολύ καλούς παίκτες ο ΑΣΙΛ θα καταφέρει να πάρει αήττητος το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας το 1966-67 και θα ανέλθει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία και από την πρώτη χρονιά θα πετύχει νίκες που θα συζητηθούν. Στην ομάδα τότε θα βρούμε τους: Ξυστούρη, Σαντζιάκκη, Παπαπέτρου, Στέφανο, Μιτή, Π. Ιακώβου, Τ. Παπέττα, Τέκκη, Πανίκο, Χριστόφορο, Ττοφατζιάη, Παππουτή, Ττοφή, Καλλή κ.α.

Ο Γ.Φωκαίδης που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην πορεία του ΑΣΙΛ,που είχε πέντε συμμετοχές στην Α’ Κατηγορία πρίν τον εκτοπισμό  του από την αγαπημένη Λύση, έπαιξε από το 1963 μέχρι το 1974. Μετά τον εκτοπισμό θα βρεθεί στην Περιστερώνα ενώ εργαζόταν στη Λάρνακα, κάτι που δεν τον άφηνε να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα που είχε τότε την έδρα της στη Λεμεσό.

Ο Φωκαίδης θα παίξει στην ΟΧΕΝ Περιστερώνας και αργότερα θα είναι και ο προπονητής της ομάδας που ανέβηκε μέχρι την Γ’ Κατηγορία.

Ο ίδιος θα σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1988 όταν ήταν ήδη 40 χρόνων. Είχε κληθεί στην Εθνική ομάδα και έπαιξε σε φιλικά, όμως δεν έχει κάποια επίσημη συμμετοχή, σε μια εποχή που υπήρχαν πολλοί σπουδαίοι παίκτες. Μπορεί  και να αδικήθηκε στην καριέρα του αφού τον ήθελαν μεγάλες ομάδες, όπως η Ανόρθωση και ο Ολυμπιακός, αλλά για διάφορους λόγους δεν καρποφόρησε η μετακίνηση του.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο