Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Φίλιππος Καλοθέου

Το επίθετο Καλοθέου παραπέμπει σε ποδοσφαιρική οικογένεια που έχει βάλει την σφραγίδα της στο ποδόσφαιρό μας. Πρώτα ήταν ο Δρόσος Καλοθέου της Ομόνοιας και μετά τα αδέλφια του Φίλιππος και Μάριος Καλοθέου που έπαιξαν στον Ολυμπιακό και αργότερα τα παιδιά του Δρόσου, Γιάννος και Κωστάκης που επίσης διακρίθηκαν στην Ομόνοια.

Ο Φίλιππος Καλοθέου δοκίμασε να παίξει στην Ομόνοια και τελικά από σπόντα θα πάει μέσω Οθέλλου Αθηένου στον Ολυμπιακό,όπου θα γράψει τη δική ιστορία. Όπως ο ίδιος μας είπε, το 1968 πήγε στην Ομόνοια λόγω του μεγαλύτερου αδελφού του Δρόσου, που ήδη έπαιζε εκεί. Είχε απογοητευθεί όμως αφού κανένας δεν του έδωσε σημασία, παρόλο που αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα. Ο άλλος αδελφός του, ο Μάριος, λόγω στρατού πήγε στον Οθέλλο Αθηένου και αυτό ήταν η αιτία να πάει εκεί και ο Φίλιππος. Θα παίει στον Οθέλλο από το 1969 μέχρι το 1971 που η ομάδα αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού Λευκωσίας που είχαν πάντα καλές σχέσεις με τον Οθέλλο, μαθαίνουν για την παρουσία του πολύ καλού αμυντικού και ο τότε προπονητής, ο Άγγλος Μπράντλει, θα τον παρακολουθήσει σε κάποιο παιχνίδι. Αυτό ήταν, αφού αμέσως έδωσε οδηγίες να αποκτηθούν και τα δύο αδέλφια, ο Φίλιππος που έπαιζε αμυντικός και ο Μάριος που αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή.
Το 1972 ο Φίλιππος θα βρεθεί στον Ολυμπιακό όπου και θα παίξει μέχρι το 1985 ενώ ο αδελφός του Μάριος μετά τα γεγονότα του 1974  θα ξενητευθεί. Ο Μπράντλει τον χρησιμοποιεί στο δεξιό άκρο της άμυνας και αργότερα ο Ισραηλινός προπονητής Ε. Φουκς θα τον βάλει στο κέντρο της άμυνας. Ο Φίλιππος έπαιξε ακόμα και στο αριστερό άκρο της άμυνας, κυρίως στην Εθνική ομάδα όπου τον καθιέρωσε ο Κ. Ταλιάνος. Όταν πήγε ο Φ. Καλοθέου στον Ολυμπιακό, η ομάδα είχε επιστρέψει από την τρίτη της παρουσία στην Α’ Εθνική. Ακόμα ήταν εκεί τα μεγάλα ονόματα, όπως οι Λυμπουρής, Ευθυμιάδης, Πιερίδης, Αργυρού, Γ. Παύλου, Ξυπολυτάς, Μάρκου. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε 4,000  λίρες για να τον αποκτήσει, ποσό αρκετά μεγάλο για την εποχή, όμως ο παίκτης δικαίωσε τις προσδοκίες των φίλων της ομάδας, αφού ξεχώριζε για το πείσμα, την μαχητικότητα και το πάθος του σε κάθε παιχνίδι. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός κατετάγει δεύτερος στη βαθμολογία.

Ο Καλοθέου πανηγύρισε το μοναδικό κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός το 1977 νικώντας στον τελικό την Αλκή με 2-0. Στον τελικό έπαιξαν οι Ντίνος, Παπαγεωργίου, Καλοθέου, Π. Γεωργίου, Φακέττι, Αριστείδου, Κίκας, Προδρόμου, Ευθυμιάδης, Λούκας, Π. Κωνσταντίνου( Μαυρής, Τσουρής). 

Ο Φ. Καλοθέου στο κέντρο της άμυνας πιο πολύ έπαιξε με τον Φακέττι ενώ ήταν κάποτε και με τους Σκουφάρη, Παρτασίδη. Το 1985 πήγε στον Εθνικό Άσσιας, που ήταν στην Γ’Κατηγορία  όπου και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ήταν 18 φορές διεθνής και αυτό ήταν η δικαίωσή του.  

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο