Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Σπύρος Καστάνας

Μια αξιόλογη και πετυχημένη  πορεία σε Ανόρθωση, Εθνικό Άχνας και Εθνική Κύπρου είχε ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός Σπύρος Καστάνας, που αποχώρησε από τα γήπεδα σε ηλικία 38 χρόνων και αφού είχε μια 20χρονη και πλέον παρουσία ως παίκτης. Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα ασχολήθηκε με την προπονητική και δούλεψε κυρίως σαν συνεργάτης του Τόζα Σάπουριτς, με τον οποίο οδήγησαν τον Εθνικό σε σημαντικές επιτυχίες και για πρώτη φορά στην ιστορία του προσφυγικού σωματείου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Σπ. Καστάνας που κατάγεται από το Λευκόνοικο, μετά την προσφυγιά θα βρεθεί στο Αυγόρου όπου και αγωνίζεται στο αγροτικό. Θα κατέλθει στις προπονήσεις της Ανόρθωσης στο κλιμάκιο της περιοχής, με προπονητή τον Α. Καρά. Μετά από 6 μήνες θα σταματήσει λόγω τραυματισμού.

Ο Σπύρος Χρυσοστόμου,που έπαιζε στον Εθνικό Άχνας θα γίνει η αιτία να πάει στο Δασάκι, με την ομάδα να παίζει στη Β’ Κατηγορία με προπονητή τον Π. Πιερή. Ήταν το 1978 που ο 17χρονος Καστάνας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο κέντρο της άμυνας εναντίον του Εθνικού Άσσιας. Στην ομάδα έπαιζαν τότε και οι Κουσιάππας, Γερμανός, Γιαλλούρης, Μαρτής, Κλείτος, Σκάγιας.
Το 1983-84 ο Εθνικός θα πάρει το πρωτάθλημα και την επόμενη περίοδο θα παίξει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία με προπονητή τον Σπ. Ντεπάρσκι. Συνήθως παίζει στο κέντρο της άμυνας με τον Τ. Κουσιάππα ενώ τότε έπαιζαν και οι Ιερωνυμίδης, Νίκαντρος, Ιορδάνοφ, Κ. Φιλίππου, Γαβριήλ, Α. Σκάγιας, Μάντης, Θεοφάνους κ.α.

Το 1989 ο Καστάνας θα καταλήξει στην Ανόρθωση, ενώ φαινόταν κλειστός στον Απόλλωνα. Ήταν από τις πιο ακριβές μετεγγραφές για την εποχή, με την ομάδα της Άχνας να παίρνει 80 χιλιάδες λίρες. Ο Καστάνας θα παίξει   στην ομάδα της  Αμμοχώστου μέχρι το 1996, καταγράφοντας 188 συμμετοχές, σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, σημειώνοντας και 7 τέρματα. Με την Ανόρθωση θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1994-95,έχοντας  για συμπαίκτες και τους: Ν. Παναγιώτου, Παναγή, Τσαγγάρη, Σώζο, Α. Παναγιώτου, Χαραλάμπους, Γκόγκιτς, Σάπουριτς, Ασσιώτη, Σταύρου, Μαγκτί, Νίκολιτς, Ππούνα, Β. Μελαναρκίτη, Φουκαρή, Ιωάννου, Κίττο, Ρίζο, Κοτσώνη, Σιημητρά, Μ. Θωμά. Η Ανόρθωση ήταν και η αιτία να παίξει στην Εθνική ομάδα όπου κατέγραψε 11 επίσημες συμμετοχές.

Ο Καστάνας θα επιστρέψει το 1996 στο Δασάκι και τον Εθνικό όπου θα αγωνιστεί για τρία χρόνια και το 1999 θα ολοκληρώσει την καριέρα του παίζοντας  για ένα χρόνο στην Ομόνοια Αραδίππου, όταν ήταν ήδη 38 χρόνων.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο