Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Γιαννάκης Παπαϊωάννου

ΕΝΑΣ σπουδαίος τερματοφύλακας,ένα σπουδαίο και πάντα χαμογελαστό παιδί,θα φύγει νωρίς από τη ζωή,γιατί έτρεξε πρώτος στο κάλεσμα της πατρίδας. Ο Γιαννάκης Παπαιωάννου του Απόλλωνα ήταν από τους πρώτους αθλητές που σκοτώθηκε με την έναρξη της τουρκικής εισβολής το 1974.

Ο Γιαννάκης,που ήταν 25 χρόνων,ως έφεδρος αξιωματικός ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα για επιστράτευση και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στις τουρκοκυπριακές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού. Οι μαρτυρίες λένε πως ο Γιαννάκης Παπαιωάννου εισήλθε,στο πλαίσιο των στρατιωτικών  επιχειρήσεων,σε ένα σπίτι που οι πληροφορίες έλεγαν πως υπήρχαν τούρκοι οπλισμένοι.

Μπαίνοντας μαζί με ένα συνάδελφό του,είδε μόνο ένα νεαρό τούρκο να βρίσκεται φοβισμένος στο πάτωμα.Ο Γιαννάκης δεν θέλησε  να του κάνει κακό. Του χαμογέλασε,κατέβασε το όπλο του και έκανε να κινηθεί προς την έξοδο.Γυρνώντας,δέχθηκε ένα πυροβολισμό  από το όπλο που ο νεαρός τούρκος είχε κρυμμένο κάτω από το σώμα του. Η σφαίρα διαπέρασε τον Γιαννάκη και καρφώθηκε στο συνάδελφό του.Έπεσαν και οι δύο νεκροί...Ακόμη και ο τρόπος του θανάτου του, ομολογούσε την ανθρωπιά και την καλοσύνη του πάντα χαμογελαστού τερματοφύλακα του Απόλλωνα.

Ο Γ.Παπαιωάννου ήταν ένας εξελίξιμος τερματοφύλακας για την ομάδα του αλλά και το κυπριακό ποδόσφαιρο, και αθλητής ήθους. Το 1967,μαθητής ακόμα στην έκτη τάξη του γυμνασίου,στάθηκε κάτω από τα δοκάρια του Απόλλωνα και συνέβαλε ώστε η ομάδα του να κατακτήσει το κύπελλο,νικώντας την Αλκή με 1-0,με τέρμα που πέτυχε ο Αντώνης Παναγίδης.Οι  κυανόλευκοι της Λεμεσού στον τελικό έπαιξαν με τους: Παπαιωάννου, Φασουλής, Γεωργίου, Καβάζης, Θεμιστοκλέους, Κωνσταντίνου, Δημητράκης, Κρυστάλλης, Κ.Βασιλειάδης, Γ.Βασιλειάδης, Παναγίδης.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του κυπέλλου από τον Απόλλωνα , που κέρδισε την προηγούμενη χρονιά την Νέα Σαλαμίνα με 4-2,αλλά και η τρίτη συνεχής παρουσία του σε τελικό,μια και ήταν εκεί και το 1965,όμως έχασε από την Ομόνοια 5-1. Ο Γιαννάκης αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα του Απόλλωνα στα 16 του χρόνια και ξεχώριζε για τις εκληκτικές του εκτινάξεις,την τόλμη και την εξυπνάδα.Ο πανύψηλος τερματοφύλακας αποτελούσε εγγύηση για την ομάδα και φαινόταν ως ο καλύτερος διάδοχος του Ευαγόρα.Την εποχή αυτή ήταν στον Απόλλωνα και οι Πετρίδης, Πολυβίου, Π.Γιολίτης, Γαβαλάς, Άντρος.

Ο Γιαννάκης Παπαιωάννου ήταν ο πρώτος αθλητής-ήρωας που έπεσε για την πατρίδα το 1974,πληρώνοντας την καλοσύνη του  .Η μνήμη του παραμένει αιώνια.  

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο